כצפוי: ריבית אוגוסט תישאר ללא שינוי ברמה של 0.5%
את ההחלטה שלא לשנות את הריבית, זה החודש הרביעי ברציפות, קיבל הנגיד למרות הנתונים האחרונים, המעידים לכאורה על התחדשות האינפלציה: מדדי ארבעת החודשים האחרונים עלו בשיעור מצטבר של 2.8%, וגם ביולי צפוי להירשם מדד גבוה יחסית של 0.7%; בחודש הבא יסיים בנק ישראל את התוכנית לרכישות אג"ח ממשלתיות
בהתאם להערכות המוקדמות, החליט הערב (ב') נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, להשאיר את הריבית לחודש אוגוסט ללא שינוי, ברמה של 0.5%. כמו כן, בחודש אוגוסט יסיים בנק ישראל את התוכנית לרכישות אג"ח ממשלתיות.
את ההחלטה שלא לשנות את הריבית, זה החודש הרביעי ברציפות, קיבל פישר למרות הנתונים האחרונים, המעידים לכאורה על התחדשות האינפלציה: מדדי ארבעת החודשים האחרונים עלו בשיעור מצטבר של 2.8%, וגם ביולי צפוי להירשם מדד גבוה יחסית של 0.7%.
בבנק ישראל עם זאת מתייחסים לעליות המחירים החריגות שנרשמו בחודשים האחרונים כאל אירוע נקודתי, הנובע בעיקר ממדיניות המסים של הממשלה, אשר אינו מעיד בהכרח על התחדשות האינפלציה. גם שיעור האינפלציה הממוצע שחוזים האנליסטים בשוק ההון ל- 12 החודשים הקרובים, מסתכם כבר שלושה חודשים רצופים ב- 2.5%, ונמצא בתוך תחום יעד האינפלציה שקבעה הממשלה (1%-3%).
הסיבה העיקרית להימנעות הנגיד מהעלאת הריבית היא המשך זרם הנתונים הלא מעודדים על מצב המשק: שיעור האבטלה חזר בחודש מאי שלוש שנים לאחור, והגיע ל- 8.4% מכוח העבודה האזרחי (כ- 250 אלף מובטלים). כמו כן, ברבעון הראשון של השנה נרשמה צמיחה שלילית בשיעור שנתי של 3.7%, והתוצר העסקי התכווץ בשיעור שנתי חד של 5.2%.
סיבה נוספת להותרת הריבית ללא שינוי היא הירידות שנרשמות לאחרונה בשערו היציג של הדולר, והחשש כי העלאת הריבית תחזק את השקל עוד יותר ותפגע ביצואנים.
במקביל הודיע בנק ישראל על הפסקת רכישות אגרות החוב הממשלתיות שהוא מבצע מדי יום בבורסה בהיקף של 200 מיליון שקל ליום. רכישת האג"ח תיפסק ב- 5 באוגוסט והבנק לא ימכור את אגרות החוב שרכש עד היום.
את מדיניות רכישת אגרות החוב הממשלתיות בבורסה החל בנק ישראל ב-17 בפברואר השנה במטרה להוריד את הריביות לטווח ארוך במשק. עד היום רכש בנק ישראל אגרות חוב ממשלתיות בכ-16 מיליארד שקל.
בבנק ישראל ציינו כי תוכנית רכישות האג"ח תרמה לחזרה של שוק ההון לתפקוד תקין יותר, ובפרט לחידוש ההנפקות וגיוסי ההון על ידי הסקטור העסקי. עוד ציינו בבנק כי ההחלטה להותיר את הריבית ללא שינוי ולסיים את תוכנית רכישות האג"ח מאזנת בין הכוחות לעליית מחירים, הצפויים להתמתן לאחר העליות החד פעמיות הצפויות במחירים, לבין ההערכה שהמשק טרם יצא מהמיתון.
בסיום הודעתו, שב בנק ישראל והזכיר כי בכוונתו להמשיך לעקוב אחרי ההתפתחויות במשק הישראלי ובעולם ולהשתמש בכלים העומדים לרשותו על מנת להשיג את מטרותיו - יציבות מחירים, עידוד התעסוקה והצמיחה ותמיכה ביציבות המערכת הפיננסית.
אורי יהודאי, יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים, אמר בתגובה להותרת הריבית ללא שינוי: "אנו בטוחים כי נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, שהוכיח עד כה אחריות, גמישות ויצירתיות, ימשיך לפעול בכל הכלים העומדים לרשותו כדי לחזק את כושר התחרות של הייצוא הישראלי.
כלכלני ישיר בית השקעות: "במידה והמדדים הקרובים ימשיכו להשפיע כלפי מעלה ויגבר החשש לאינפלציה גבוהה במשק הישראלי, לא יהיה מנוס לבנק ישראל מלעלות את הריבית למרות שהמשק עדיין שרוי במשבר, תוך פגיעה אפשרית בייצוא".