בלעדי - העונש של אובמה: יקצץ מיליארד דולר מהערבויות לישראל
בממשלה מעריכים כי כאשר ישראל תבקש לממש את הערבויות לצורך גיוס הון בחו"ל, יקוזז הסכום בשל ההשקעות מעבר לקו הירוק
בפעם הבאה שישראל תרצה להנפיק אגרות חוב בחו"ל הממשל האמריקאי יקזז מיליארד דולר מיתרת הערבויות שנתן לה לצורך ההנפקות. כך מסרו אתמול ל"כלכליסט" גורמים כלכליים בכירים בממשלה. הסיבה: המשך ההשקעות האזרחיות של הממשלה בשטחים.
לפי הסכם הערבויות מ־2003 רשאי הממשל האמריקאי
אם כך, יתרת הערבויות האמריקאיות מסתכמת כיום בכ־2.8 מיליארד דולר, ולא 3.8 מיליארד דולר, סכום שאליו מתייחס האוצר כאל "כרית ביטחון" שתאפשר לו בעת הצורך לפעול ביתר קלות בשוקי ההון הבינלאומיים.
מדובר ביתרה של תוכנית הערבויות השנייה, בהיקף כולל של 9 מיליארד דולר, שאושרה בקונגרס האמריקאי באפריל 2003. מאז הוארך תוקפה כמה פעמים, בכל פעם לשנתיים־שלוש. לפני כשלושה שבועות אשרר הממשל האמריקאי את מסגרת הערבויות שנותרה עד 2011.
איגרות החוב שישראל מנפיקה במסגרת הערבויות נהנות מדירוג אשראי הדומה לדירוג האשראי של ממשלת ארצות הברית (AAA) ובשל כך הריבית עליהן נמוכה מזו שישראל נדרשת לשלם בהנפקות עצמאיות.
בשנים 2003 ו־2004 ביצעה ממשלת ישראל חמש הנפקות במסגרת הערבויות בסכום כולל של 4.1 מיליארד דולר. כל ההנפקות בוצעו בשוק ההון האמריקאי, מרביתן לתקופות של 20 שנה וחלק קטן מהן לתקופה של 30 שנה.
מאוקטובר 2004 נותרה מסגרת הערבויות האמריקאיות ללא שימוש. בשנים 2005 ו־2009 ביצעה ישראל שלוש הנפקות נוספות בחו"ל, הפעם במסגרת עצמאית בלי תלות בערבויות, בין השאר בשל הרצון של האוצר להפגין נוכחות בשוקי ההון הבינלאומיים ולקבוע "ריבית ייחוס" עבור החברות הישראליות המנפיקות בחו"ל. בהנפקות אלה גייס האוצר סכום כולל של 2.5 מיליארד דולר ו־750 מיליון יורו.
עד כה ניצל הממשל את זכות הקיזוז זכות זו פעמיים: בנובמבר 2003 קוזז סכום של כ־290 מיליון דולר ובמרץ 2007 קוזז סכום של כ־740 מיליון דולר נוספים. לפני כשלושה שבועות אשרר הממשל האמריקאי את מסגרת הערבויות שנותרה עד שנת 2011.