מדד המחירים לצרכן לחודש יוני הפתיע: זינק בשיעור של 0.9%
זאת בהשוואה למרבית התחזיות שצפו עלייה של 0.3% בלבד; במחצית הראשונה של 2009 עלה המדד בשיעור מצטבר של 2.1%, המשקף קצב אינפלציה שנתי של 4.3%; האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור, עומדת על 3.6%, וחורגת מעל הגבול העליון של תחום היעד שקבעה הממשלה
מדד המחירים לצרכן לחודש יוני, שפרסמה היום (ד') הלמ"ס, הפתיע, ובניגוד לכל הציפיות המוקדמות עלה בשיעור חד של 0.9%. במחצית הראשונה של השנה עלה המדד בשיעור מצטבר של 2.1%, המשקף קצב אינפלציה שנתי של 4.3%. המדד ללא ירקות ופירות עלה בתקופה זו ב- 2%.
בעקבות העלייה במדד יוני, מסתכמת כעת האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור (מדד יוני 2009 לעומת מדד יוני 2008) ב- 3.6%, והיא חורגת מעבר לגבול העליון של תחום יעד האינפלציה שקבעה הממשלה (1%-3%).
עליית המדד בחודש שעבר הושפעה בעיקר מעליות מחירים בולטות שנרשמו בסעיפים הבאים:דלק ושמנים לכלי רכב (9.9%) והלבשה והנעלה (12.2%). עליות אלה קוזזו בחלקן על ידי ירידות מחירים שנרשמו בכמה סעיפים אחרים, שהעיקריים בהם: ירקות ופירות (3.6%), חשמל לצריכה פרטית (3.5%) וספרי קריאה (11.6%).
שיעור העלייה במדד יוני לא צפוי להשפיע על החלטת הריבית שיפרסם נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר בעוד כשבועיים. ההערכה היא שפישר ישאיר את הריבית גם הפעם, חודש רביעי ברציפות, ללא שינוי וברמה של 0.5%. זאת על רקע הנתונים הלא מעודדים על מצבו של המשק ובשל העובדה שהאינפלציה הצפויה ל- 12 החודשים הבאים נמצאת כעת בסביבת מרכז יעד האינפלציה של הממשלה.
אורי יהודאי, יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים, אמר בתגובה כי "למרות המדד הגבוה, האינפלציה הצפויה ב- 12 החודשים הבאים נמצאת סביב יעד המחירים, בשל הירידה בביקושים והמשך מגמת הפיטורים. מחנק האשראי של המגזר העסקי עדיין לא זוכה לטיפול יעיל והממשלה יחד עם בנק ישראל צריכים למקד את פעילותם כדי להקל באופן מהותי ומהיר על על בעיית מחנק האשראי ממנה סובל המגזר העסקי".
יהודה טלמון, נשיא לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל (להב), מסר בתגובה על עליית המדד כי: "העלייה הינה תוצר של החלטות ממשלה ברובה ואינה פרי של פעילות כלכלית מתגברת ולכן אל לנו לטעות ולראות בה את ניצני ההיחלצות מן המשבר".