$
משפט

דרמה בבית המשפט: הירשזון הורשע בגניבה; הפרקליטות תדרוש 4-5 שנות מאסר

שר האוצר לשעבר הורשע בגניבה של כ-2 מיליון שקל מהסתדרות העובדים הלאומית (הע"ל) בעת שהיה יושב ראשה. הירשזון הורשע בארבעה מתוך שישה אישומים. בין היתר, הורשע על מעשיו בגין נטילת הכספים מידי חודש במזומן, קבלת כספי החגים, הוצאות הנסיעה ומימון תרופותיו

איתי הר אור 09:3308.06.09

דרמה בבית המשפט המחוזי בתל אביב: אברהם הירשזון, מי שהיה עד לא מזמן שר האוצר של מדינת ישראל והאמון על הקופה הציבורית הורשע לפני זמן קצר בביצוע עבירה של גניבה בסך כ-2 מיליון שקל מכספי הסתדרות העובדים הלאומית (הע"ל) בעת שהיה יושב ראשה. הירשזון הורשע בארבעה מתוך שישה אישומים. בין היתר, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, הלבנת הון ורישום כוזב במסמכי תאגיד. כמו כן הורשע הירשזון על מעשיו בגין נטילת הכספים מידי חודש במזומן, קבלת כספי החגים, הוצאות הנסיעה ומימון תרופותיו.

 

גורם בכיר בפרקליטות מסר ל"כלכליסט" כי נסיבות התיק מצביעות על כך שהעונש אותו תבקש הפקליטות יעמוד על בין 4 ל־5 שנים, וזאת בעוד לפי ההערכות, בעסקאת טיעון היתה הפרקליטות מסתפקת בכ־3 שנים.

 

להכרעת הדין במשפטו של הירשזון לחצו כאן

 

בהרשעתו של הירשזון סגר בית המשפט מעגל עם יתר הנאשמים בפרשה, שבניגוד להירשזון הורשעו על פי הודאתם במסגרת עסקאות טיעון. על רובם של הנאשמים נגזרו עונשי מאסר ממושכים של מספר שנים בבית הסוהר. במהלך כל תקופת המשפט נשמעה ביקורת כלפי הירשזון, גם מצידו של בית המשפט, על כך שלא השכיל להגיע להסדר עם הפרקליטות. כעת יקבע בית המשפט מועדים לטיעונים לעונש, שלאחריהם יגזור את עונשו של הירשזון.

 


 

 

השופטת אופיר-תום מתחה ביקורת חריפה על התנהלותו של הירשזון ואמרה: "טענת לא ראיתי לא שמעתי לא ידעתי - לשיטתו של הנאשם, הטענה כי לא היה מעורב בעשייה היום יומית, שרק ענייני המקרו במרכז מעייניו, או כדבריו 'לא העליתי על דעתי שהם עשו את מה שהם עשו', ניסיונו של טיעון זה חסר נפקות הוא על קביעת אחריותו של מי שהיה יו"ר הועד המנהל בכל התקופה. על חובותיו של המנהל עמדה הפסיקה רבות. עליו להבטיח טוהר מידות שלו ושל עובדיו. טענתו אין בה כדי להועיל לו. לא אוכל לקבל טיעון זה של הנאשם הסותר את עמדת ביה"ש העוסקת באחריות מנהל תאגיד. המסר הברור הוא כי מנהל נושא באחריות ברורה לתאגיד, שאם לא כן מה טעם ישיבתם שם?!"

 

עוד ציינה השופטת: "כשלונו המרכזי של הירשזון נבע מאי הבאת הסבר תמים אחד שהיה אמור לשלול את הראיות המפילות של התביעה. ריבוי גרסאותיו והיותן גרסאות כבושות הן שהביאו אותנו לא להאמין לנאשם ולא להאמין לעדיו. יותר מכל קשה לנו לקבל את טענת תום הלב. הדברים ברורים. אלמלא פתח היו"ר שער רחב לגניבות בכירי ההסתדרות שהפכו אותו לקזינו, הדברים לא היו מתרחשים".

 

בעניין ריבוי גרסאותיו של הירשזון, כתבה השופטת: "העדויות של כל אותם מעורבים, שריח חריף של עשייה פלילית עולה מהן, מותירות את גירסתו של הנאשם, מרוקנת מתוכן. כך, בהתייחס לגירסתו האחת, שהתשלומים החודשיים באו על חשבון פנסיה שלא מומשה עדיין; וכך, בהתייחס לגירסתו האחרת, שבאה מפי סניגורו המלומד בסיכומיו, כי ענין לנו ב'מעין משכורת' שניתנה לו על עבודתו 'בהתנדבות' בתאגיד, ושהוסתרה מפני עינא בישא של ועדת האתיקה של הכנסת. לא זו בלבד, ששתי הגירסאות המנוגדות הללו, לא מצאו אחיזה בעדויות השונות, ולא זו בלבד שהן באו בגודרה של גירסה כבושה, אלא, ששתיהן הוכחו כנגועות מלכתחילה, בחוסר היגיון בסיסי שמנע אימוצן".

 

בעניין החזרי הארוחות נכתב בהכרעת הדין: "האישום מדבר על ארוחות סופי שבוע, מאה וארבע ארוחות במספר, שאת מימומן קיבל מהע"ל במלואו, לאורך תקופה של כשש שנים, כשהסכום שנצבר עליהן הגיע לסך כולל של כ-60,000 שקל לכל התקופה. מדובר הוא גם במאות ארוחות שקיים הנאשם במזנון הכנסת, כמתואר, ואשר את הוצאותיהן, בסכום כולל של כ-53,000 שקל, ביקש וקיבל מן ההסתדרות. גם לענין ארוחות סופי שבוע, וגם לענין ארוחותיו בכנסת, נאלץ היה הנאשם להעמיד בפני ההסתדרות מצג, שהתברר כמצג שווא, לפיו, התקימו כל ארוחותיו אלה, בזיקה לתפקידו כיו"ר הע"ל. טענה זו, נדרשה מטבע הדברים, לביסוס בראיות מטעמו, אלא, שאלה לא באו בפני, ומכל מקום, מה שהובא, לא שיכנעני באמינותו. רוצה לומר, המצג השיקרי היה חיוני לנאשם לצורך קבלת ההחזרים בני עשרות אלפי השקלים שמימנו את מאות ואולי אלפי ארוחותיו".

 

נערכים לשלב הטיעונים לעונש

 

בתוך כך, ל"כלכליסט" נודע כבר אתמול (א') כי סנגוריו של הירשזון לא בזבזו זמן ודנו בימים האחרונים באסטרטגיית הטיעונים לעונש (שיחל ב-18.6) והחלו לגבש את רשימת העדים שיבואו להעיד לטובתו של הירשזון. בימים האחרונים מתלבטים סנגוריו של הירשזון בנוגע לזהותם של עדי האופי. ההערכות הן כי יהיו אלה בעיקר חבריו לאורך השנים, כגון חברי מרכז הליכוד שבתאי יוסף וישראל יהושע, יו"ר חברת החשמל מוטי פרידמן, לשעבר הממונה על השכר באוצר אלי כהן ועוד.

 

כולם כבר חתמו, כולם כבר הורשעו

 

מאז הגיעה לבית המשפט, עברה הפרשה טלטלות רבות. בין היתר, בזה אחר זה חתמו הנאשמים האחרים בפרשה על עסקאות טיעון עם הפרקליטות ועל רובם נגזרו עונשי מאסר כבדים. על עובדיה כהן נגזרו 4.8 שנות מאסר, על דוד כהן שהיה איש השליחויות בהע"ל נגזרו 3.9 שנות מאסר, על אמציה בונר, שהיה החשב של עמותת ניל"י, נגזרו 3.4 שנות מאסר ועל יצחק רוסו, לשעבר מנכ"ל הע"ל נגזרו 15 חודשי מאסר. רוסו מערער בימים אלה על גזר דינו בבית המשפט העליון.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x