הכלכלה הפלסטינית: איך הלכו 12 טריליון דולר
מחקר חדש מחשב את מחיר הסכסוך באזור מאז ועידת מדריד ועד היום, וחושף כמה באמת עולות מלחמות ואיפה יכולנו להיות
בדיוק כשביקורו של ברק אובמה במצרים נרקם ותוכניות השלום שלו למזרח התיכון עלו על השולחן, ראה אור הספר "מחיר הסכסוך במזרח התיכון". המחקר, שהתפרסם לפני שבועות אחדים, נעשה בידי צוות חוקרים בינלאומי במימון ממשלות נורבגיה, שוויץ, טורקיה וקטאר; מטרתו היתה לאמוד את מחיר המלחמות
איך מגיעים לסך הכל כל כך גדול? החוקרים העריכו שאם לפני עשרים שנה היה מושג הסכם שלום ובאזור היה שיתוף פעולה ושגשוג - כפי שרבים קיוו אז - שיעור הצמיחה במדינות המזרח התיכון היה מגיע לכ־8% בשנה בבמוצע, וההכנסה הממוצעת לנפש במדינות האזור היתה כפולה משהיא כיום.
בישראל, למשל, היתה ההכנסה מטפסת ל־44 אלף דולר לנפש לשנה (בהסתמך על כך שב־2006, שבה נאספו הנתונים למחקר, היא עמדה על 23 אלף דולר). הפלסטינים היו יכולים להגיע להכנסה לנפש של כ־2,500 דולר לשנה (היום הם מרוויחים כ־1,200 דולר).
איך נראה החשבון
כל זה, כידוע, לא קרה, ובמקביל המחיר שגבה הסכסוך גדל והלך. החוקרים מתעכבים על הרכיבים של המחיר, ומבחינים בין מחירים ישירים - הרוגים ופצועים, הוצאות צבאיות, נזקים כלכליים והרס תשתיות וסביבה - למחירים עקיפים - הגירה ובריחת מוחות, גידול בכוחן של קבוצות קיצוניות, נסיגה בדמותה של החברה האזרחית ועוד.
וזה החשבון בצד הפלסטיני: מאז 1991 נהרגו בשטחים כ־6,000 בני אדם. לשם השוואה, מספר הרוגי הסכסוך בישראל מאז 1948 הוא יותר מ־13 אלף, ומספר הרוגי המלחמה בעיראק נאמד ב־500-100 אלף בני אדם. להרוגים הוסיפו החוקרים את 11 אלף האסירים בבתי הכלא הישראליים; את השטחים שאיבדו הפלסטינים ונמצאים בידי המדינה או ההתנחלויות; את השטחים החקלאיים שנחרבו; את האבטלה והעוני, שהתרחבו והעמיקו; ואת הבתים שנהרסו. אפילו מספר השעות שהפלסטינים מבזבזים בתור במחסומים נכנס לחשבון, ועומד על מיליון שעות עבודה אבודות בכל חודש.
בחשבון הישראלי הובאו, לצד הקורבנות בנפש והנזקים הכלכליים והחברתיים, סעיפים הנוגעים לשחיקה במעמדה הבינלאומי של המדינה (הם מודדים זאת באמצעות בדיקת המאמרים בעיתונות העולם). חלק מהנתונים אינם ברורים, ואף שרירותיים - אומדן מחיר ההתנחלויות, למשל, נע בין 10 מיליארד ל־60 מיליארד דולר.
בהתייחס למדינות אחרות מצאו עורכי המחקר, בין השאר, כי בעשור שבין 1997 ל־2006 קנו מדינות המזרח התיכון יותר נשק מכל אזור אחר בעולם; סעודיה הובילה בתחום, וקנתה כמעט פי שלושה מישראל, שנמצאת במקום שני, ומאיראן, במקום השלישי. שאר המדינות מפגרות הרחק מאחור.
וכמה עולה היום שלום?
אחרי שסיימתי לקרוא את הספר חיפשתי נתונים אחרים, בניסיון להעריך מה יכול להיות מחירו הישיר של הסדר שלום נוכחי. עיקר המחיר יהיה פתרון בעיית הפליטים הפלסטינים - מינימום 55 מיליארד דולר, על פי המומחים; ופינוי כ־150 אלף מתנחלים יהודים מהשטחים - כ־15 מיליארד דולר (בהתבסס על עלויות הפינוי מגוש קטיף). גם זה הרבה מאוד כסף.
לפיכך, אם רוצים מחקר בגישה כלכלית שמודד שלום ומלחמה, צריך לבדוק שמא כדאי להמשיך בסכסוך. זה יכול להיות זול יותר, ממש מחיר מבצע, במיוחד אם לא מביאים בחשבון כמה עולים הסבל, היתמות והשכול.