$
דעות

שיטת מיסוי גרמנית

כפייה של מיחזור בישראל תוכל להביא הן לסביבה נקייה יותר והן לצמיחה כלכלית

מיכאל תבור 08:2505.06.09

"למה אני צריך לדאוג לדורות הבאים, מה הדורות הבאים עשו בשבילי" גראוצ'ו מרקס

 

לאחר שצופים בסרט של אל גור על מגמות הזיהום וההתחממות הגלובלית, רואים תמונות של משטח עצום של שקיות הפלסטיק ששט ברחבי האוקיינוס ומתבשרים על הזיהום המכה בנו בכל מקום בארץ הקטנה והצפופה שלנו,
חלק מאיתנו שואלים את עצמם, מה ניתן לעשות.

 

הפרסום הפתטי של "מטורף לא למחזר" נראה כמו תירוץ לאי עשייה וחוק הפיקדון המהווה שעטנז בין תוכנית סיוע לפשע המאורגן ואילוץ חרדי נוסף שהוציא מתכולת המחזור את הבקבוקים הגדולים, עניין שרק קברות המתים שעוצרים בניית כבישים בארץ מתחרה בו, כל אלה מעלים את השאלה האם באמת אין לנו עניין בשימור הסביבה בה אנו חיים.

 

כבר לפני חצי יובל, היו נהוגות בגרמניה תוכניות עירוניות שבהן כל מי שנכנס לגור בעיר חדשה עובר קורס מיון אשפה. במקביל הוצבו ליד כל הבתים ארבעה מיכלים, לסוגים השונים של אשפה. ואצלנו, היום לאחר כמעט שלושים שנים, יש רשויות מקומיות שהציבו כמה פחי מיחזור ברחובות העיר וכנגדן מוצבים שלטי ענק המתפארים ב"מהפכת המיחזור".

 

נניח שהמדינה היתה כופה על כל בית להכניס ארבעה מיכלי מיחזור (אורגני, פלסטיק, נייר והרביעי משותף לזכוכית ופח, מאחר ואין הצדקה לפח נפרד לכל אחד מהם), בוודאי לבתים חדשים ובהדרגה לכל היתר. מה המשמעות של כפיית מיכלי המיחזור?

 

המשמעות היא פשוטה: עלייה של בין 0.5%-2% במדד מחירי הדיור. הן העלות הבסיסית של בניית בתים תתייקר והן עלויות פינוי האשפה יעלו. אם תרצו, קראו לזה מס, כמו שהגרמנים והשבדים משלמים, על מנת לחיות במדינה נקייה יותר.

 

המס הזה, אולי אינו מס פרוגרסיבי וייקח זמן עד אשר בשכונות העוני והמצוקה ניתן יהיה להגיע ליישום החוקים, אולם, גם בשבדיה וגם בגרמניה לא כל הערים הן רעננה או כפר שמריהו וגם אם מגיעים בתוכנית ארבע שנתית ליישום ב- 40% מאזורי המגורים, עשינו צעד גדול קדימה. 40% נוספים ייושמו בתוך עשור נוסף של חינוך ושיפור תשתיות ולגבי 20% נוספים, מן הסתם תמיד יישארו אתגרים.

 

המשמעות של תוכנית כזאת כוללת עוד עשרות אלפי מקומות תעסוקה, חלקם במקצועות טכנולוגיים הנוגעים למיחזור האשפה שנאספה וחלקם נוגעים לבניית תשתיות והובלה.

 

התוצאות: צמיחה נוספת בתמ"ג ובתעסוקה הממומנת במיסוי עקיף דרך מנגנון עלייה בהוצאות הדיור. כלומר,כולנו משלמים על צמיחה כלכלית ועל סביבה נקייה יותר מבלי ששלטונות המס יוסיפו אפילו פקיד שומה אחד, אבל מן הסתם תהליך הבנייה יצטרך לכלול הרשאות מתאימות ופקחי העירייה או המשרד לאיכות הסביבה יאכפו את יישום החוק, ומי שרוצה ללמוד דבר או שניים על אכיפת חוקי הסביבה מוזמן ללמוד אצל הגרמנים, אני בטוח שנמצא כמה פקידי ממשלה בכירים שיתנדבו לנסוע וללמוד את הנושא.

 

אם תחשבו על כביש אגרה בו הנוסעים משלמים על שימוש בכביש המהיר המקצר להם את הדרך ובכך הממשלה למעשה יוזמת מיזם תחבורתי שבסופו של דבר ממומן על ידי האזרחים במסגרת השוק החופשי, הרי בכביש האגרה הזה כולנו נוסעים וכדאי להקים אותו במהרה.

 

מעולם לא היה שימוש טוב יותר לקלישאה "ויפה שעה אחת קודם".

 

הכותב הוא מנכ"ל תבור כלכלה ופיננסים בע"מ ודיבידנד השקעות www.tavor.biz

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x