בלעדי - סכסוך אחים: דורון עופר נגד ליאורה עופר
דורון עופר יוצא נגד עסקת רכישת הקניונים שמובילה אחותו הגדולה ליאורה עופר, וטוען שאינה כדאית. הערכות: דורון עשוי להוציא צו מניעה לעסקה. עו"ד פנחס רובין מונה לגשר בין הצדדים
דורון עופר, אחיה הצעיר של ליאורה עופר, יוצא נגד עסקת הקניונים שמובילה אחותו, ועלול לעכב את רכישת קניון רמת אביב וקניון סביונים על ידי מליסרון, שסוכמה לפני כחודשיים. ל"כלכליסט" נודע שדורון עופר, המחזיק ב־15% ממניות עופר־נכסים, החברה־האם של מליסרון, מתנגד לפיצול עסקי הנדל"ן של המשפחה מאחזקתה בבנק מזרחי טפחות (19.87%) - התנאי שהתנה בנק ישראל לביצוע עסקת רמת אביב.
דורון עופר מתנגד לעסקה מאחר שהוא מעריך כי הפיצול הוא אירוע מס שיחייב את עופר־נכסים בתשלום מס של עשרת מיליוני שקלים, וכי רכישת הקניונים אינה כדאית. עופר, שבבעלותו קניון ברומניה, טוען שהמיתון עדיין אינו מורגש בארץ, שהתקופה הקשה עוד לפנינו ושהמשק כולו הולך לקראת קטסטרופה כלכלית.
חושש מתשלומי מס גבוהים
בעופר־נכסים מחזיקים כיום, חוץ מדורון עופר, גם אביו יולי עופר (36.67%), אחותו ליאורה עופר (15%) ובן דודו אייל עופר (33.33%). חוץ ממזרחי טפחות מחזיקה החברה גם בעסקי הנדל"ן של המשפחה, הכוללים את מליסרון, ועמה גם בנייני משרדים, נדל"ן מניב ומלונות, ובראשם מלון מרידיאן באילת. בעקבות רכישת הקניונים אמורה החברה להיכנס למינוף של כ־2 מיליארד שקל, ובנק ישראל דורש ממנה להעביר את מניות בנק מזרחי טפחות לחברה נפרדת, כדי להוריד את רמת המינוף של עופר־נכסים.
בני המשפחה בראשות ליאורה עופר, שהיא הפעילה המרכזית בעופר־נכסים בשנים האחרונות, הסכימו לדרישת בנק ישראל, מתוך קבלת עמדתו כרגולטור וההנחה שזהו צעד חיובי לחברה.
דורון עופר, המתנגד לפיצול, הביא חוות דעת חיצוניות, שלפיהן הפיצול אכן יגרור עמו תשלומי מס גבוהים. בתגובה לכך שכרה עופר־נכסים את שירותיהם של משרד רו"ח זיו האפט ושל משרד עריכת הדין אלתר ושות', המתמחה בתחום המס, כדי לסתור את טענותיו. אלה הכינו דו"ח המראה שמליסרון תשרוד את התקופה הקשה גם אם תימשך שנתיים־שלוש על אף רכישת הקניונים ובתרחיש הגרוע ביותר, וכן שתשלום המס בגין העסקה יהיה נמוך במידה ניכרת מכפי שטוען דורון עופר.
למרות זאת נקט דורון עופר פעולות, שבעיני המעורבים נתפסו שמטרתן להפריע לפיצול, לעכב את קבלת אישור בנק ישראל, ולהביא בסופו של דבר לביטול העסקה: הוא הודיע שקיבל זימון לאסיפת בעלי המניות בעופר־נכסים באיחור ולכן ייעדר ממנה, ובמקרה אחר טען כי לא קיבל את הזימון כלל. "כמו שזה נראה, דורון משתמש במגעים עם בנק ישראל, כדי לטרפד את רכישת קניון רמת אביב", אמר גורם המקורב לעסקת הקניונים.
ל"כלכליסט" נודע שבחברת עופר־נכסים מעדיפים להגיע לפשרה עם דורון בנושא הפיצול, אבל נערכים לאפשרות שגם אם לא תושג, עדיין ניתן יהיה להשלים את העסקה במסלול אחר, במתווה שגובש בעזרת יועצי החברה. עו"ד פנחס רובין מונה לגשר בין הצדדים, ואתמול נפגש דורון עופר עם אחותו ליאורה בתיווכו של רובין.
הצפי: צו מניעה
עסקת רמת אביב סוכמה לפני כחודשיים, ולפיה תרכוש מליסרון את אחזקתה של אפריקה ישראל (73.4%) בקניון רמת אביב תמורת כ־200 מיליון שקל, ואת קניון סביונים תמורת 193 מיליון שקל. בסך הכל תשלם מליסרון 393 מיליון שקל עבור שני הנכסים, כשתג המחיר לקניון רמת אביב נקבע בהנחה שבמועד השלמת העסקה יעמוד האשראי הבנקאי בקניון על 955 מיליון שקל.
שני הקניונים נמכרים לפי שווי כולל של כ־1.74 מיליארד שקל. הרכישה תמומן ממקורותיה העצמיים של החברה וממימון חיצוני, שאותו תגייס החברה באמצעות הנפקת איגרות חוב. חתימת ההסכם נקבעה ל־30 ביוני, ועד אז נדרשה מליסרון לקבל את אישור הממונה על הגבלים עסקיים - שנתנה בשבוע שעבר את הסכמתה.
בעקבות דרישת בנק ישראל לפיצול הנכסים פרסמה אתמול מליסרון הבהרה, שלפיה "עסקת רכישת קניון רמת אביב וקניון סביונים נמשכת על פי המתווה המקורי שנקבע בהסכם בין הצדדים, ועל בסיס לוחות הזמנים שנקבעו להשלמת העסקה. כפי שדווח בשעתו על ידי מליסרון, מזכר ההבנות שנחתם בקשר לעסקה האמורה כולל תנאים מתלים שונים להשלמת הרכישה, בהם קבלת ההיתרים הנדרשים לצורך ההתקשרות, לרבות מבנק ישראל. בימים אלה ננקטים כל הצעדים המתאימים להשגת ההיתרים הנדרשים להשלמת העסקה כמתוכנן".
עופר־נכסים התחייבה בפני בנק ישראל שתבצע את פיצול מניות הבנק מהחברה עד סוף 2009, ונראה שתקבל את אישור בנק ישראל עוד לפני ביצוע הפיצול עצמו.
ההערכות הן שאם כך יקרה, יבקש דורון עופר להוציא צו מניעה לביצוע הפיצול בטענה שעסקת רמת אביב תהפוך את מליסרון לחברה ממונפת מאוד, והיא עלולה להיפגע מכך.
דובר עופר־נכסים מסר בתגובה: "העסקה נמשכת במתכונת ולפי לוח הזמנים המתוכנן, ללא כל בעיה".