רשות המיסים: סעיף הוצאות הטיפול בילדים טרם הוצא מחוק ההסדרים
כך לדברי סמנכ"ל בכיר ברשות המיסים, בעקבות הפרסומים לפיהם יו"ר ההסתדרות הצליח להוציא את הסעיף מן החוק. יו"ר ועדת הכספים אמר בדיון הראשון בנושא ההכרה במס בהוצאות הטיפול בילדים: "חלק גדול מהנשים העובדות, ככל הנראה 60%, לא ייהנו מההטבה הזו, משום שאינן מגיעות לסף המס"
הסעיף הנוגע להוצאות הטיפול בילדים עדיין לא הוצא מחוק ההסדרים, כך אמר ל"כלכליסט" גידי בר-זכאי, סמנכ"ל בכיר ברשות המיסים, זאת לאור הפרסומים לפיהם יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, הצליח להוציא את הסעיף מן החוק. בתוך כך, הודה נציג אגף התקציבים באוצר, יובל יעקבי, כי טרם ידועה החלטתו
הדיון הראשון בעניין התקיים היום (ב') בוועדת הכספים זאת לאור פסיקת בית המשפט העליון בנושא ההכרה במס בהוצאות הטיפול בילדים, ובשל העובדה כי האוצר מבקש לקבוע בחוק ההסדרים כי ההוצאות לא יוכרו לצורך מס.
יו"ר הוועדה, משה גפני (יהדות התורה), אמר בפתח הדיון כי "חלק גדול מהנשים העובדות, ככל הנראה 60%, לא ייהנו מההטבה הזו, משום שאינן מגיעות לסף המס. לכן ההחלטה לא רק שלא תעודד יציאה לעבודה, אלא גם המדינה תוציא יותר כסף לסיוע לשכבות המבוססות, וכך יימנע שימוש במקורות תקציביים לטובת סיוע לשכבות החלשות".
עוד אמר גפני כי "אם הנושא יגיע אלינו במסגרת חוק ההסדרים, נשנה אותו כך שייעשה צדק".
בר-זכאי, הוסיף על דבריו של גפני ואמר כי "הדיון נוגע בשלושה עולמות – בעולם המסים המקצועי, בעולם המדיניות החברתית ובעולם התקציבי. תמיד כשעוסקים במסים העולם התקציבי הוא מעניין, קל וחומר כשאנחנו עומדים בפני משבר כלכלי שלא ראינו כמותו. הדיון בבית המשפט הפך מעצם טבעו הפך לדיון בסוגיה חברתית רחבה, שנמצאת בנפשם של רובנו. גם אנחנו, אנשי האוצר ורשות המיסים, חברים במעמד הביניים. כולנו חווים את פסק הדין על בשרנו".
על פי בר-זכאי, "שיטת המס בישראל בעשורים האחרונים עבדה לפי הנחת עבודה מסוימת, באופן שלטעמנו הופיע בפקודת מס הכנסה. בית המשפט היה מודע לעניין הזה. עם זאת, בית המשפט אמר שהוא לא צריך להביא בחשבון שיקולים תקציביים. בית המשפט ידע גם שהוא משנה משהו מאד מהותי. עם זאת, בית המשפט הכריז שהוא אינו בא להחליף את הרשות המחוקקת, אלא רק מפרש את הדין הקיים, והזמין את המחוקק לעדכן את החוק". על פי בר-זכאי, מנתוני רשות המיסים עולה כי 75% מהנשים העובדות לא יהנו מפסיקת בית המשפט העליון.
עוד הוסיף בר-זכאי כי "זה עלול להכניס פנימה עוד הרבה הוצאות נוספות לצורך הכרה במס, כמו הוצאות נסיעה, שמסתכמות ב-6 מיליארד שקל מדי בשנה. שינוי סל ההוצאות המוכרות ישנה כליל את השיטה. לטעמנו המקצועי אין מקום לשנות את שיטת המס. שינוי שיטת נקודות הזיכוי בגין ילדים שאנו מציעים במסגרת חוק ההסדרים, כך שאישה עובדת תקבל נקודת זיכוי נוספת בגין כל ילד בגילאי 1-8, תואמת את תפיסת בית המשפט".
יעקבי, נציג אגף התקציבים, הוסיף על דברי רשות המיסים באומרו כי "פסיקת בג"ץ מפירה את האיזון ומגדילה את הפערים ונכון יותר להקצאות את המשאבים במסגרת נקודות זיכוי לאמהות עובדות ולבטל את הפסיקה במסגרת חקיקה. אנחנו פועלים באמצעים אחרים בשביל לעודד תעסוקת נשים. לכן, לדוגמא, החל משנת הלימודים הקרובה אנחנו מתכוונים לסבסד גם צהרונים, לילדים עד גיל 11".
יו"ר הוועדה למעמד האישה, ציפי חוטובלי (ליכוד), אמרה בדיון כי "מדובר במהפכה חברתית. אם בסופו של יום הוועדה למעמד האישה שואפת לקדם הצעת חוק שתיטיב עם כלל הנשים ותאפשר להן להצטרף למעגל העבודה על ידי הכרה בהוצאות הטיפול בילדים על ידי מנגנונים שונים, זו תהיה מהפכה. זה יהיה נושא הדגל של הוועדה בראשותי".