$
דו"ח המבקר 2009

הרשויות כשלו במאבק בפשיעה כלכלית

מבקר המדינה קבע כי הפעילות של רשות המסים בתחום המאבק בפשיעה פחתה מאז 2007 בשל סכסוך עבודה. את הפרקליטות ביקר על כך שהחלפת פרקליטים תכופה מעכבת כתבי אישום

איתי הר אור 17:5006.05.09
דו"ח מבקר המדינה בעניין המאבק בפשיעה הכלכלית שפורסם היום מעלה ממצאים קשים לגבי רשויות אכיפת החוק בכל הנוגע במאבק בארגוני הפשיעה ובמאבק בפשיטה הכלכלית. בין היתר, בדק מבקר המדינה, השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס, את ההיערכות של שלוש היחידות המרכזיות ויחידה ארצית אחת שעליהן
הוטל לטפל בארגוני פשיעה. בדיקת המבקר העלתה כי אף לא אחת מהיחידות הקימה כוח תקיפה כלכלי. צוותי החקירה הוקמו לפרק זמן קצוב, לא כללו שלד פיקודי-ניהולי קבוע וקצינים שהוכשרו לעסוק בתחומי הלבנת הון, חילוט וארגוני פשיעה.

 

ביחס להיערכות רשות המיסים, מצא המבקר כי אף שסוכם על הרחבת שיתוף הפעולה, במועד סיום הביקורת – אוגוסט 2008, עדיין לא הקימה רשות המסים את מערך המודיעין והחקירות החדש. המבקר מצא כי למעט הקמת פורומים משותפים, לא השלימו רשות המסים והמשטרה את היערכותן להגברת שיתוף הפעולה ביניהן. המבקר קבע כי משנת 2007 פחתה הפעילות של רשות המסים במאבק בארגוני הפשיעה בשל סכסוך עבודה ברשות.

 

"החלפת הפרקליטים מעכבת כתבי אישום"

 

לגבי היערכות הפרקליטות קבע המבקר כי היה על הפרקליטות להיערך להכוונת המשטרה בחקירות של ארגוני הפשיעה כדי שבתי המשפט יוכלו להרשיע את ראשי הארגונים ולפגוע בנכסיהם באמצעות הכלים החקיקתיים העומדים לרשותם בחוק איסור הלבנת הון וחוק מאבק בארגוני פשיעה, אך נמצא כי הפרקליטות החליפה כמה וכמה פעמים את הפרקליטים שמינתה לצורך כך, דבר שעיכב את התקדמות החקירה ואת גיבוש כתבי האישום. עוד מצא המבקר כי הפרקליטות יזמה תיקוני חקיקה שנועדו להתאים את סדרי הדין הפליליים למאפיינים המיוחדים של המאבק בארגוני הפשיעה, ואולם משרד המשפטים טרם סיים לבחון את התיקונים וטרם גיבש הצעת חוק בנושא. 

 

לגבי שיתוף הפעולה בין רשות איסור הגבלת הון לבין המשטרה, מצא המבקר כי המשטרה לא השתמשה במידע שבידי הרשות לאיסור הלבנת הון באופן מיטבי, וכי הרשות לא העבירה למשטרה במרבית המקרים מידע מעובד ומנותח שהיה בידיה לגבי ארגונים.

 

עוד מתח לינדנשטראוס ביקורת על כך שכשלוש שנים לאחר שהחליטה הממשלה להקים את הרשות להגנה על עדים, טרם הסתיים הליך הקמתה. המבקר קובע כי האחריות להגנה על עדים מאויימים נותרה בידי המשטרה, אף שאין ביכולתה לספק מענה הולם לאותם עדים מאוימים והתוצאה היא מכשול נוסף במאבק בארגוני הפשיעה.

 

ביקורתו של המבקר מתפרסמת על רקע ממצאי דו"ח מיוחד של המשרד לביטחון הפנים שפורסם אתמול, לפיו הנזק הכלכלי הנגרם למדינת ישראל כתוצאה מהפשיעה עמד ב -2008 בלבד בסך של 13.7 מיליארד שקל.

  

מהמשטרה נמסר בתגובה: "משטרת ישראל מקבלת את ממצאי דו"ח מבקר המדינה שעסק בהתמודדות רשויות אכיפת החוק במאבק בארגוני פשיעה, ומאמצת את מלוא ההמלצות המופיעות בו". עוד נמסר מהמשטרה כי בדו"ח המבקר מצוין גם שפעילות יחידות השטח הביאה לנטרול הדמויות הבכירות בארגונים המקומיים לפי מתווה יעד המפכ"ל". עוד הדגישו במשטרה כי עיקר הביקורת מופנית להיעדר תיאום בין כלל הרשויות ואי תקיפה כלכלית של ארגוני הפשיעה, וכי לאחר חתימת הדו"ח המשטרה המשיכה את מלחמת החורמה בארגוני הפשיעה. לראיה, טוענת המשטרה, מתוך 16 ארגונים שעליה הכריזה המשטרה כארגוני פשיעה בשנת 2008, 12 מראשיהם נמצאים במעצר או במאסר.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x