$
דו"ח המבקר 2009

דו"ח מבקר המדינה על כוח אדם רפואי: טיפול נמרץ ילדים : 45 תקנים ורק 25 רופאים

המבקר מצא כי שיעור הרופאים הולך וקטן ומצוקת כוח האדם "עלולה לפגוע בזמינות ואיכות שירותי הבריאות"; בפריפריה הפגיעה היא קשה יותר מאשר במרכז וקיים מחסור קבוע ברופאים, אחיות ומתמחים

עמיר קורץ 16:0406.05.09

שירותי הרפואה והסיעוד בישראל סובלים ממצוקת כוח אדם חמורה, כך קובע מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, אשר הקדיש חלק נרחב מהדו"ח שלו למשרד הבריאות.

 

המבקר מצא כי משנת 2000 הולך ויורד שיעור הרופאים שגילם עד 65 ונכון לשנת 2007 הוא עומד על 3.49 רופאים לאלף נפש בלבד.

המבקר מציין כי הצפי לשנת 2020 הוא קיטון נוסף של 26% בשיעור הרופאים.

 

כך גם מספר האחיות שגילן עד 60 שנה הולך ויורד עם השנים ועמד בסוף 2007 על 5.7 אחיות לאלף נפש בלבד. "באחיות כבר יש מחסור בבתי החולים, בעיקר בחדרי ניתוח, במחלקות לטיפול נמרץ ובפגיות, והדבר עלול לפגוע באיכות השירות הרפואי ובתפעול מערכת הבריאות", כותב המבקר.

 

לינדנשטראוס סקר את מקצועות הרפואה השונים שנמצאים במצוקת כוח אדם חמורה: הרדמה – חוסר של כ-30% רופאים. המבקר מציין כי המחסור "גורם לדחיית ניתוחים ולהמתנה ממושכת לא רק לניתוחים מתוכננים, אלא גם לניתוחים דחופים וחצי דחופים"; טיפול נמרץ ילדים – מספר הרופאים המומחים עומד על 25 במקום 45 שקובע התקן; רפואת יילודים (תינוקות ופגים) – בשנת 2008 רק 80% מהתקנים היו מאויישים; גריאטריה –  מצוקה קשה של כוח אדם הנובעת ממחסור ברופאים מומחים ומתמחים בתחום.

 

בנוסף ציין המבקר מספר מקצועות נוספים שיש בהם חשש שתתפתח בהם מצוקת כוח אדם: פתולוגיה, כירורגיה כללית, רפואה פנימית, רפואת ילדים ורדיולוגיה.

 

המבקר מציין גם כי בפריפריה יש מחסור קבוע ברופאים מומחים, במתמחים ובאחיות מוסמכות, וכי הפגיעה בפריפריה היא גבוהה יותר מאשר במרכז. 

 

לדברי לינדנשטראוס "המצוקה ברופאים במקצועות מסויימים ובכוח אדם סיעודי עלולה לפגוע בזמינותם ובנגישותם של שרותי הבריאות ולהשפיע על היקפו ועל איכותו של הטיפול הרפואי. חשוב שמשרד הבריאות יפעל להכשיר רופאים על פי צרכים נוכחיים ועתידיים של מערכת הבריאות, ויש להתחיל לפעול בנושא מייד".

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה:

 

"במהלך תהליך בוררות הרופאים שהסתיים בשלהי 2008 התייחסו הבוררים, כמו גם כל המשיבים בפניהם, לחסר במקצועות מסוימים, ולבסוף קבעו הבוררים בפסק הבוררות שלושה מקצועות במצוקה (טיפול נמרץ כללי וטיפול נמרץ ילדים, הרדמה ונאונטולוגיה) ונתנו להם פיצוי כספי נוסף בשיעור של 0.7% מסך פסיקת הבוררות.

 

"יש לציין שהתקבלה החלטה לפתיחת בית ספר חמישי לרפואה, בעיר צפת, וגם זה יסייע להתמודדות עם המחסור ההולך ומתפתח ברופאים. בשל המחסור באחיות פתח משרד הבריאות במסע הסברה נמרץ לשם גיוס תלמידים ללימודי סיעוד בכל המסלולים, תוך הבנה עם האוצר לתקצוב כ-400 עמדות לימודי סיעוד נוספות עוד בשנת הלימודים הזאת.

 

"בפברואר 2007 התקבלה החלטה להגדיל את תקני הסטאז'רים בבתי החולים בפריפריה (כולל בי"ח יוספטל באילת) בערכי תוספת ממוצעת של כ-50%. הדבר יתרחש עוד בשנת 2009. המשרד ימשיך לפעול לתוספת תגמול כוח אדם רפואי באיזורי הפריפריה מול משרד האוצר.

 

המשרד החל בעבודת מטה להקמת האגף לתכנון משאבי כוח אדם. עד סוף שנת 2009 תושלם תוכנית מבנה האגף על תפקידיו ותוגש לאישור נציבות שירות המדינה. יתרה על כן, משרד הבריאות עוסק כעת בתכנון סקר/מפקד על מנת למפות את כלל הרופאים הפעילים במדינת ישראל העוסקים ברפואה קלינית פעילה. הסקר ייעשה באמצעות הלמ"ס ויסתיים בסוף שנת 2009".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x