הוגשה עתירה לבג"ץ נגד מדיניות הקצאת המים לחקלאים
התאחדות האיכרים וארגון המושבים של העובד הציוני טוענים כי חלוקת המים מפלה לרעה חלק מהמגדלים ואף גורמת לבזבוז של מים
התאחדות האיכרים וארגון המושבים של העובד הציוני עתרו הבוקר (א') לבג"ץ נגד מדיניות הקצאת המים לחקלאים.
בעתירה נטען כי "חלוקת נטל הקיצוץ בתוך ענף החקלאות אינה חוקית ומפלה לרעה את מגדלי הגידולים הרב שנתיים, ובראשם מגדלי המטעים". העתירה הוגשה נגד מועצת רשות
בעשר השנים האחרונות ירדה מכסת המים השפירים לחקלאות מ-980 מיליון קו"ב בשנה ל-354 מיליון קו"ב מים, כשבשנתיים האחרונות חל קיצוץ של 50% במכסה ( מ- 620 מיליון קו"ב ל-354 מיליון קו"ב).
בעתירה נטען כי השיטה הקיימת גורמת לעידוד של בזבוז מים בקרב החקלאים. הטענה היא כי במידה וחקלאי משתמש רק בחלק מהמכסה שהוקצתה לו, בשנה שלאחר מכן תקוצץ המכסה שלו, ולכן הדבר גורר את החקלאים לבזבז מים על מנת לשמור על המכסה הקיימת.
כמו כן נטען בעתירה כי השיטה הקיימת אינה מבחינה בין גידולים רב שנתיים לגידולים עונתיים, ומנגנון הפיצוי אחיד מבלי שנלקח בחשבון הנזק שייגרם לחקלאי כתוצאה מהקיצוץ.
העתירה, שהוגשה באמצעות משרד עורכי הדין הרצוג פוקס נאמן, מכילה דרישה מרשות המים וממשרד החקלאות לכך שהקיצוץ במכסת המים לחקלאים יהיה על בסיס המכסה המקורית שניתנת לחקלאי. כמו כן דורשים העותרים כי ייבנה מגנון חדש שיבדיל בגובה הפיצוי בין הגידולים השונים.
דובי אמיתי, נשיא התאחדות האיכרים: "לאחר שנים בהן ממשלות ישראל מכסות על מחדליהן בכל הקשור לתכנון משק המים, על ידי הקטנה עקבית ומתמשכת של מכסות המים לחקלאות בשיעור כולל של כ-70% מהמכסה הכוללת לפני כ-10 שנים, לא נותרה לנו ברירה אלא לעתור לבג"ץ על מנת לשמור על כבודנו, פרנסתנו וזכויותינו. למרות שבמשך השנים דנו מספר ועדות בנושא המים ואין ספור החלטות התקבלו בנושא, הממשלה לא יישמה את הפתרונות שהוצעו וכך הגענו למעשה למשבר הנוכחי".
ממשרד התשתיות נמסר בתגובה: "מתוך ערנות למצוקותיהם של החקלאים, הציע השר לנדאו לערוך שינוי בתוכנית החירום של משק המים. חלק מן הסכומים שייגבו במסגרת 'היטל הבצורת', יוקצה לצורך צמצום הנזק שנגרם לחקלאים בשל ההקצאות הנמוכות, חלק נוסף יופנה לטיפול בבעיות משבר המים של ישראל".
ממשרד החקלאות נמסר: עתירה בנושא הקצאות המים לחקלאות לא התקבלה עד כה במשרדינו. לכשתתקבל, נתייחס בהתאם. נושא הקצאות המים לחקלאות נדון על ידי אנשי המקצוע במשרד החקלאות ונציגי התאחדות האיכרים לא אחת, אך כאמור, עתירה בנושא לא התקבלה.