$
די לפיטורים

10 המפטרות הגדולות בישראל בשנה האחרונה

חלק ממנהליהן הצהירו שלא יפטרו עובדים ולא היססו לעשות זאת מספר שבועות לאחר מכן. אחרות העבירו את הייצור למזרח או שהחליטו לשמור על רווחיות החברה - גם בזמן המשבר

כתבי כלכליסט 08:1221.04.09

אפלייד מטיריאלס

פוטרו: 200 מתוך 1,100 עובדים

הסיבה: הרעה משמעותית בעסקי החברה ותחזית עסקית חלשה לגביי פעילותה בעתיד. אפלייד פועלת בתחום המוליכים למחצה, אחד הרגישים בתעשיית ההיי טק, וכל שינוי בתעשייה משפיע עליה לרעה.

 

שורה תחתונה: עצם הפיטורים נכפו על החטיבה הישראלית ע"י החברה העולמית. עם זאת, בעולם פוטרו 10% מהעובדים בעוד בארץ פוטרו קרוב ל־20%.

 

מוטורולה ישראל

פוטרו: 130 מתוך 3,500 עובדים

אלישע ינאי, מנכ"ל מוטורולה אלישע ינאי, מנכ"ל מוטורולה צילום: אוראל כהן

הסיבה: באוקטובר 2008 הצהיר המנכ"ל אלישע ינאי שהחברה לא מתכוונת לפטר עובדים, אך כבר בדצמבר החלו הפיטורים. זאת, בעקבות המצב הקשה אליו נקלעה מוטורולה העולמית במסגרת המשבר העולמי ושער הדולר הנמוך בארץ בשנה האחרונה.

 

שורה תחתונה: נראה שלחברה לא היתה ברירה. החברה בישראל אף יצאה בזול, לעומת החברה העולמית בה פוטרו 8000 עובדים מתוך 64 אלף.

 

קודאק

פוטרו: 150 מתוך 800 עובדים

הסיבה: בנובמבר הודיעה החברה על העברת פס ייצור מהמרכז בישראל למפעל בשנגחאי, מהלך שכמעט הביא להעלמות החטיבה. בעקבות המהלכים התפטר מנכ"ל החטיבה, אבי ולדמן. גם קודאק העולמית סבלה השנה מקשיים ופיטרה 4,500 עובדים מתוך 25 אלף.

 

שורה תחתונה: העברת פס הייצור מוצדקת מבחינה כלכלית וזירזה את הפיטורים.

 

נוקיה־סימנס

פוטרו: 100 מתוך 450 עובדים.

ככל הנראה החברה תאלץ לפטר השנה עוד עשרות עובדים.

הסיבה: בשבוע שעבר הודיעה החברה העולמית ששוק התקשורת יתכווץ השנה בכ־10%. זאת בהמשך להפסדים וירידה במכירות שנחשפו בדו"חות האחרונים. הפיטורים בישראל הם גם תולדה של כשלון בפיתוח מוצר, שגרם לנסיגה של לקוח מרכזי - חברת דויטשה טלקום - מרכישתו.

 

שורה תחתונה: אובדן ההכנסות מדויטשה, בצירוף ההפסדים בעולם, מאלצים את החברה להתאים את כמות העובדים לכמות העבודה.

 

תעשייה אווירית

פוטרו: 200 מתוך 16,500 עובדים.

עוד 1,500 עובדים צפויים לצאת לפרישה מוקדמת.

יצחק ניסן, מנכ"ל תעשייה אווירית יצחק ניסן, מנכ"ל תעשייה אווירית צילום: גלעד קוולרצ'יק

הסיבה למשבר: חולשת שוק התעופה האזרחי פגעה בהזמנותיה של התעשייה האווירית. בנוסף, באוקטובר האחרון הודיעה חברת גאלפסטרים, שותפתה של תע"א לייצור מטוסי מנהלים, כי בשל המשבר העולמי ירד קצב מכירותיה בצורה דרמטית.

 

שורה תחתונה: למרות הפיטורים, העבודה במפעלי תע"א, בעיקר בתחום הצבאי ובתחום ייצור הטילים, נמשכת כרגיל, אולם החברה מתכננת לקצץ 10% בשכר עובדיה הלא קבועים. במקביל ממשיכה תע"א בתוכניות הפרישה הנרחבות.

 

קומברס

פוטרו: 120 מתוך כ־2,200 עובדים בישראל.

הסיבה: העובדה שהחברה לא מפרסמת את דו"חותיה מקשה לדעת את המצבה המדויק. עם זאת, במכתב שנשלח לאחרונה לעובדים הסביר המנכ"ל אנדריי דהן את הפיטורים בהאטה שנגרמת כתוצאה מהמשבר.

 

שורה תחתונה: קומברס מפטרת גם על רקע שינוי ארגוני, שנעשה עוד קודם להאטה בעסקים.

 

טאואר

פוטרו: כ־400 מתוך 1,400 עובדים בישראל.

הסיבה: החברה, שמפסידה סכומי עתק מדי שנה, החליטה לבצע מספר צעדים כדי לשרוד, בהם תכנית התייעלות שאמורה לחסוך לה 60 מיליון דולר בכל שנה.

 

שורה תחתונה: הפיטורים הגיעו על רקע האטה במכירות וההוצאות שגדלו בשל התחזקות השקל, אך בעיקר בגלל המיזוג עם חברת ג'אז.

 

אמדוקס

פוטרו: 475 מתוך 5,000 בישראל.

הסיבה לפיטורין: ההחלטה באה כדי להתמודד עם ההאטה בפעילות החברה. מדובר בתהליך ארגוני שכולל גם סגירה של מרכז הפיתוח בירושלים.

 

דב בהרב, מנכ"ל אמדוקס ישראל דב בהרב, מנכ"ל אמדוקס ישראל צילום: בלומברג

הפיטורים נועדו להתאים את ההוצאות של אמדוקס לירידה החדה בהכנסות וברווחים כתוצאה מהמיתון. את הרבעון הראשון של 2009 סיימה אמדוקס עם ירידה של 9% בהכנסות ל־754 מיליון דולר

 

שורה תחתונה: הרווחים אמנם התכווצו, אבל עדיין מרשימים. נראה שאמדוקס מקצצת שומנים ומתייעלת.

 

אורבוטק

פוטרו: 100 מתוך 800 בישראל.

הסיבה לפיטורים: המוצרים של אורבוטק מותקנים במפעלי ייצור ולחברה תלות רבה בשרשרת הצריכה של הצרכן האמריקאי. בתקופת מיתון כשהצרכן רוכש פחות, אורבוטק חווה האטה בפעילות. סיבה נוספת היא רכישת הענק שביצעה החברה לאחרונה. הרכישה לוותה בתהליך אינטגרציה שכלל פיטורים.

 

בשורה התחתונה: אורבוטק מפטרת בעקבות רכישת הענק.

 

אלווריון

פוטרו: 100 מתוך 1,000.

בקרוב צפויים עד 165 פיטורים.

הסיבה לפיטורים: למרות שהכנסותיה צמחו בשנות הגאות בבורסה, אלווריון לא הייתה רווחית והעדיפה לגייס כוח אדם שיתמוך בצמיחתה. ברגע שהמיתון הגיע, נאלצה אלווריון לצמצם את מצבת העובדים השמנה שלה: בסוף 2008 דיווחה החברה על פיטורי 110 עובדים (רובם בישראל) ואתמול דווח ב"כלכליסט" שהחברה מתכננת מהלך פיטורים נוסף של עד 160 עובדים נוספים. צעד זה, אשר לא אושר על ידי אלווריון, מעיד ככל הנראה על צפי להאטה נוספת בפעילות, גם ברבעון הראשון של 2009.

 

בשורה התחתונה: מצמצמת עובדים כדי להקטין את ההפסד.

 

מאיר אורבך, אסף גלעד, תומר קורנפלד, שי אספריל, נעמה סיקולר

בטל שלח
    לכל התגובות
    x