$
בארץ

פישר הפחית את הריבית ב-0.25%

הנגיד הפחית את הריבית לשפל של כל הזמנים - 0.75%. מאז תחילת המשבר בספטמבר ביצע כבר בנק ישראל שבע הפחתות ריבית רצופות, בשיעור מצטבר של 3.5%. הפחתת הריבית הנוספת - בין היתר בשל הנתונים הקשים שפורסמו לאחרונה על מצב המשק ובהם הצמיחה השלילית ברבעון האחרון של 2008

אמנון אטד 17:3023.02.09

נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, הפחית היום (ב') את הריבית ב-0.25%, לשפל של כל הזמנים - 0.75%. מאז תחילת המשבר הכלכלי בחודש ספטמבר האחרון, כבר ביצע בנק ישראל שבע הפחתות ריבית רצופות, בשיעור מצטבר של 3.5%.

 

יחד עם הפחתת הריבית ביצע בנק ישראל מהלך נוסף, של הקטנת המרווח משני צידי ריבית בנק ישראל בהלוואות שהוא מעמיד לרשות הבנקים המסחריים ובפיקדונות של הבנקים אצלו, מ-0.5% לכל כיוון ל-0.25% בלבד.

בבנק המרכזי מציינים, כי כעת, עם קביעת הריבית ברמת שפל היסטורית, יתמקד בנק ישראל בשימוש בכלים נוספים, כדי ליצור הרחבה מוניטארית.

 

בנק ישראל מנה את הגורמים שהביאו להחלטת הנגיד, ביניהן השלכות המשבר הכלכלי העולמי, שבאות לידי ביטוי בפגיעה בביקוש לייצוא ולתוצר הישראליים והאטה ניכרת בפעילות הכלכלית; נתוני הלמ"ס ונתונים נוספים שהתקבלו בחודש האחרון שהינם עקביים עם התחזיות לצמיחה קרובה ל-0% בשנת 2009.

 

 

כמו כן, בשלושת החודשים האחרונים פחת משמעותית קצב האינפלציה והוא צפוי להמשיך לרדת. זאת, כאשר במקביל בנקים מרכזיים רבים בעולם קבעו את הריבית ברמות שפל היסטוריות והציפיות בשוקי ההון הן להמשך מדיניות מוניטארית מרחיבה. במקביל, במסגרת התהליך של ההרחבה המוניטארית, משתמשים בנקים מרכזיים בעולם בכלים מוניטאריים נוספים.

 

בנוסף, המשך אי-היציבות בשווקים הפיננסיים והחשש ששיאו של המשבר הפיננסי העולמי עדיין לפנינו השפיעו גם הם, מן הסתם, על החלטת הנגיד. מנגד, נמנע הפעם פישר מלבצע הפחתת ריבית חדה יותר, כדי לשמור מעט תחמושת לימים קשים יותר.

 

תוכנית פעולה חדשה

 

לאחר הפחתת הריבית היום, קרובה ריבית בנק ישראל מאוד אל הנקודה שבה הפחתה נוספת בריבית הבנק המרכזי אינה משפיעה יותר על הריבית במשק ("מלכודת הנזילות"). מסיבה זו הוכנה לאחרונה בבנק ישראל תוכנית עבודה מסודרת לתקופה שלאחר הפחתות הריבית. התוכנית כוללת שלושה שלבי פעולה. הראשון בהם החל להתבצע בשבוע שעבר ובמסגרתו קונה בנק ישראל אג"ח ממשלתיות בבורסה במטרה להוריד את הריבית לטווח ארוך במשק.

 

את השלב הבא בתוכנית יבצע בנק ישראל לאחר מיצוי הליך הפחתות הריבית. במסגרתו, יגדיל הבנק את כמות הכסף במשק ("הקלה כמותית") כדי לעודד את הבנקים להפחית עוד את הריבית ולהגדיל את היקפי האשראי ללקוחות.

 

השלב השלישי והאחרון יהיה רכישת איגרות חוב קונצרניות בבורסה. מטרת מהלך זה היא לנסות להחיות את שוק האשראי החוץ-בנקאי. זאת לאחר שבבנק ישראל הגיעו למסקנה כי למצב איגרות החוב הקונצרניות יש חלק משמעותי ביותר במשבר הפיננסי בארץ.

 

תגובות

 

נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין, מסר בעקבות החלטתו של הנגיד פישר: "הפחתת הריבית היא צעד שמיצה את עצמו. הוא גם מהווה פגיעה באלה שיש להם חסכונות והמחזיקים את כספיהם בפיקדונות בבנקים. ההפחתה נועדה להוזיל את עלות הכסף, אך היא בוודאי אינה הקרב האמיתי. המאבק האמיתי הוא הרחבת היצע האשראי במשק, על ידי העמדת מקורות מימון מבנק ישראל גם לגופי מימון חוץ-בנקאיים, כפי שמקבלת המערכת הבנקאית".

 

כדוגמה מספק לין את חברות הפקטורינג, שהן מכשיר נפוץ בעולם למימון חוץ בנקאי. לדבריו, הפוטנציאל של חברות הפקטורינג בישראל טרם מומש והן עדיין לא הגיעו לאותם נתחי שוק בדומה למדינות מערביות בעולם. בשנת 2008 עמד היקף עסקאות הפקטורינג על למעלה מ- 8 מיליארד שקל.

 

בעקבות הודעת בנק ישראל הודיע בנק הפועלים כי במקביל תופחת ריבית הפריים ב-0.25% לשיעור של 2.25%. הפחתת הריבית תהיה בתוקף החל מיום חמישי הקרוב.

 

יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים, אורי יהודאי, אמר דברים דומים: "כלי הריבית מתקרב למיצוי בישראל, כמו בכל העולם, והממשלה החדשה חייבת - בשילוב ובשיתוף בנק ישראל - לנקוט בצעדים משמעותיים, על-מנת להגדיל את היצע האשראי למגזר העסקי, תוך הנעה מחדש של שוק האשראי החוץ-בנקאי והפחתת הלחץ מהמערכת הבנקאית".

 

נשיא להב, עו"ד יהודה טלמון, מסר: "בתקופה קשה זו בה אנו חסרים מדיניות פיסקלית ברורה ונחושה להתמודדות עם המיתון, הנגיד עושה ככל יכולתו להתמודד באמצעים מוניטאריים עם ההאטה והמדדים השליליים ולא נותר לנו אלא להודות לו על כך. עם זאת, יש לבקש ממנו ולהאיץ בו, למצוא כל דרך אפשרית לגרום להורדות הריבית לחלחל למגזר העסקי ולא להישאר בגדר ריבית 0% על פיקדונותינו".

 

בישיר בית השקעות אומרים: "הורדת הריבית היא כמעט חסרת משמעות מבחינת המשק הישראלי, שהפנים כבר שאנו בדרך לריבית השואפת לאחותה האמריקאית וכל ההורדות מעתה, אם יהיו, הן בעיקר טכניות. גם הנגיד הבין שכלי מוניטארי זה מיצה את יכולתו ואינו מצליח לפתור את מחנק האשראי השורר בשוק ולשם כך הוא החל לפעול בשוק האג"ח הממשלתי ולהצר את הפרוזדור ב-0.25%.

 

"להערכתנו, הצרת הפרוזדור תקנה לבנקים מקורות זולים יותר אשר תואמים יותר את צרכי הלקוחות ואולם אינם פותרים בהכרח את הבעיה המקורית ואת חששות הבנקים, אשר בפועל אינם מוטרדים באמת מעניין הנזילות, שכן אינם מעוניינים להלוות - בשל המיתון במשק והחשש מפשיטות רגל של לווים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x