המשבר בין האוצר לבנק ישראל: פישר - המבוגר האחראי
באין מנהיגות כלכלית שעוסקת בכלכלה ולא בפוליטיקה, פישר הפך להיות המבוגר האחראי היחיד במשק הישראלי. הוא מכין תוכניות, הוא מיישם אותן, והוא גם יוצא להסביר אותן לציבור, בארץ ולא פחות מכך - למקבלי ההחלטות בעולם
הטלפונים לא הפסיקו לצלצל אתמול בלשכתו של הנגיד פרופ' סטנלי פישר בבנק ישראל. מעברו השני של הקו היו בזה אחר זה בכירי משרד האוצר לשעבר, בכירי בנק ישראל לשעבר וסתם בכירים במשק. בפי כולם היתה רק שאלה אחת: איך אפשר לעזור בשעה הזו?
כולם הציעו את עצמם לראיונות בכלי התקשורת
כבר בשעות הבוקר גמלה בקרבו החלטה שלא להגיב על הרפש שהטיחו בו פקידי האוצר, וככל שנקפו השעות הוא אף הבין שמהאירוע הזה הוא ייצא כמנצח האמיתי. בעוד הפקידוּת של האוצר עסוקה בלהעביר ביקורת, הוא עסוק בעשייה ובהסברה. מקורביו אמרו אתמול כי לו היה נערך סקר פופולריות לנגיד, אין ספק שהיא היתה מזנקת אחרי התקרית.
אם מישהו צריך להידרש לחשבון נפש בעקבות התקרית המיותרת הזו, ללא ספק מדובר בפקידות הבכירה של האוצר. קשה להבין מה בכלל הניע את הפקידים לפתוח את הפה דווקא עכשיו, רגע לפני ששר האוצר (שהופתע לחלוטין מהתקרית ומיהר להתקשר לפישר) מסיים סופית את תפקידו ואיתו כמה מבכירי המשרד המקורבים לו במיוחד. אותה פקידות שלא ממש הותירה את חותמה בהתמודדות עם המשבר הכלכלי מעבירה ביקורת על מי שכן עושה או לפחות מנסה.
אולי הביקורת הזו נובעת מתסכול על כך שמכל מגוון תוכניות ההאצה של האוצר לא קרה הרבה. קחו למשל את הקרן לסיוע לעסקים בינוניים שעוד לא נתנה ולו שקל אחד.
באין מנהיגות כלכלית שעוסקת בכלכלה ולא בפוליטיקה, פישר הפך להיות המבוגר האחראי היחיד במשק הישראלי. הוא מכין תוכניות, הוא מיישם אותן, והוא גם יוצא להסביר אותן לציבור, בארץ ולא פחות מכך — למקבלי ההחלטות בעולם. למעשה, פישר ממלא את מקומו של האוצר. לפני 13 שנה, ב־1996, בעת משבר קופות הגמל, מי שהוביל את המהלך המוצלח לרכישת איגרות חוב היה משרד האוצר ולא בנק ישראל, אלא שכעת באוצר עסוקים בדברים אחרים ובנק ישראל נאלץ להיכנס לנעליו.
ויש גם משהו חיובי במשבר הקצר בין בכירי האוצר ובנק ישראל. הוא הוכיח לכולם, ובעיקר לבכירי הממשלה הבאה, מי נותן את הטון בזירה הכלכלית. כל מי שעוקב אחרי פישר מבין מיד למי כדאי להציע קדנציה נוספת,
ויפה שעה אחת קודם.