דילמה: קיצוצים - לחתוך בעובדים או בשכר?
אבנר סטפק, מנכ"ל משותף במיטב
"המשבר יצר סיטואציה שמצריכה כל בית השקעות, גם כזה שלא החזיק בחוב ולא היה ממונף, להתאים את עצמו למצב הקשה. שוק ההון מקדים כידוע את המשק, וכמנכ"ל בית השקעות אני מרגיש לפעמים כמו בספסל הראשון ברכבת הרים - הספסל שממנו חווים וגם רואים את הנפילות הצפויות, כשכולם עדיין רגועים".
"אל תוך הסיטואציה הזו הגיחה דילמה קשה במיוחד - פיטורי עובדים או קיצוצי שכר? בספטמבר, כשהמשבר בשוקי ההון החריף, היה ברור לי שצריך לעשות משהו. מצד אחד, ידעתי שלא פשוט לפטר עובדים אל תוך מיתון מתהווה, כי יהיה קשה להם למצוא עבודה. מצד שני, גם קיצוץ רוחבי בשכר אינו פשוט, הוא גורם לפעמים לאיבוד עובדים טובים וכואב לכולם".
"הדילמה הזו תפסה אותי בראשיתה של החופשה השנתית הקצרה שלי עם חברים מהאוניברסיטה, נוהג שנתי שלנו שנמשך שבוע בלבד (זה מה שאשתי ומיטב מקצים לי). ברגע שהגיעה הבשורה המרה על גורלו של ליהמן ברדרס - ואפילו לאיים המאלדיביים המנותקים היא הגיעה די מהר - ירדה עליי מועקה כבדה במיוחד. הידיעה שאירוע כזה, שלווה בקריסת הבורסות בכל העולם, מעמיק את הפסדי הלקוחות ומטריד עוד יותר את העובדים המודאגים ממילא חייבה אותי לחזור מיידית לישראל. החופשה קוצרה לכ־48 שעות, וגם אותן שעות הוקצו בעיקר לדיונים בעניין עם החברים, כולם אנשי עסקים צעירים או בכירים. ידעתי שבתוך כמה חודשים גם הם, כמנהלים של חברות בסקטורים אחרים, ייאלצו להתמודד עם אותן דילמות".
"אם מכמתים את הדילמה למספרים, יכולתי להעריך בצורה גסה כי קיצוץ רוחבי של 10% בשכר ימנע פיטורים של 20 עובדים. היה נראה שהחיסכון בעלויות לא יספיק. מנגד, פיטורי 40-30 עובדים היה אולי מספיק, אבל מקשה מאוד על חייהם של יותר מדי אנשים בתקופה קשה במיוחד".
"וכך, כמו בהרבה מצבים דומים, החלטתי לנקוט מהלך משולב: קיצוץ שכר פרוגרסיבי (בשיעור גבוה יותר לבעלי שכר גבוה יותר) לצד פיטורים מוגבלים, שהסתכמו בפועל בפחות מ־15 עובדים. נדמה לי שלא מעט מעובדיי העריכו את הגישה שלפיה קודם מקצצים בשכר ואחר כך מפטרים ולא להפך. אני לא מאחל לאף מנהל להתמודד עם דילמה כזו ורק יכול לייעץ למנהלים - תעשו כל מה שאתם יכולים כדי להימנע מלהגיע למצב הזה".