3.4 שנות מאסר לאמציה בונר, נאשם רביעי במשפט הירשזון
בונר היה החשב של עמותת ניל"י; הורשע על פי הודאתו במסגרת עסקת טיעון על חלקו במעילת המיליונים שבה מואשם גם שר האוצר לשעבר, אברהם הירשזון. בונר בעדותו: "הירשזון ניהל את העניינים"
בית המשפט המחוזי בתל אביב גזר לפני זמן קצר 40 חודשי מאסר על אמציה בונר, מי שהיה החשב של עמותת ניל"י, ושהורשע על פי הודאתו במסגרת עסקת טיעון, על חלקו במעילת המיליונים שבה מואשם גם שר האוצר לשעבר, אברהם הירשזון.
בסוף נובמבר השנה חתם בונר על הסדר הטיעון, במסגרתו הסכים כי הודה והורשע בסעיפים של גניבה בידי מנהל, מרמה והפרת אמונים בתאגיד, סיוע להלבנת הון אסורה, רישום כוזב במסמכי תאגיד וזיוף מסמך. עוד הוסכם כי על בונר ייגזר עונש של ארבע שנות מאסר בפועל וקנס בסך 3 מיליון שקל. כאמור, לפני זמן קצר אישר בית המשפט את ההסדר.
סגנית נשיא בית המשפט המחוזי בת"א, השופטת ברכה אופיר תום, ציינה כי יש מקום להקל במעט על עונשו של בונר, היות שהחזיר לעמותת ניל"י את הכספים שלקח לכיסו.
עוד כתבה השופטת, כי "הדברים קשים הם ואין להכביר מילים. הסברו של הנאשם שעשה מה שעשה כאשר מצא עצמו מוקף בשחיתות שבלעה גם אותו, לאו הסבר הוא, ולאו צידוק הוא, אף לא למופחת שבמעשי הגניבה שביצע".
"הנאשם דנא היה לעומתם (עובדיה כהן ודוד כהן - א.ה.א.), אדם עשיר כאשר פילס דרכו אל הפשע וכאשר המשיך במעשי העבירה לאורך שנים. לא מצוקה ולא לחץ כלכלי כלשהו הניעוהו למעשיו, אלא תאוות בצע פשוטה".
סנגורו של בונר, עו"ד איתן מעוז, מסר בסוף הדיון: "גזר הדין של בית המשפט הוא יסודי ומקיף, אני שמח שבית המשפט קיבל את עמדתנו, וכי החזרת הסכומים המשמעותיים היו שיקול בענישה, אם כי לטעמי ניתן היה להתחשב מעט יותר בשיקול זה כשיקול של מדיניות בענישה פלילית".
אמציה בונר: "כספים זרמו חופשי"
ברגעים אלו מעיד בונר כעד של התביעה. בונר נחקר בידי ראש צוות הפרקליטות, עו"ד אלי שוורץ שואף, בדבר מעורבותם של הנאשמים הנוספים בפרשה, וביניהם שר האוצר לשעבר, הירשזון.
בין היתר, העיד בונר כי "הקודקוד היה הירשזון, והוא זה שניהל את העניינים". במענה לשאלות התובע, עו"ד אלי שוורץ "מה ידוע לך על כספים שיצאו מנילי להע"ל?", ענה בונר, " כספים זרמו שם ללא משכורות, עובדיה היה מצווה עלי לחתום על פנקסי שיקים, והייתי חותם. כשאני חתמתי על הפנקס צ'קים, הוא היה ריק, וכשהייתי מקבל אותו בחזרה והוא היה מלא סכומים, שאלתי מי לחייב, אבל השאלות נותרו ללא מענה. עובדיה היה אומר 'אני אכסה את זה'".
במענה לשאלה "מה ידוע לך הימורים של דוד כהן", העיד בונר: "דוד היה מגיע למשרד, ובימים שהוא היה מגיע חפוי ראש, ידענו שאלה ימים שבהם הפסיד בהימורים. ואז היה מסתגר עם אחיו עובדיה, היו נשמעות צעקות מהחדר, והתוצאה הייתה שעובדיה היה אומר לי: "תרשום לו שיק. 5, 10 אלף שקל, ותרשום מפרעה הלוואה. והיה לו גם פנקס משלו".
סגנית נשיא בית המשפט המחוזי בת"א, השופטת ברכה אופיר תום, פנתה לבונר ושאלה: "אם היה לו פנקס משלו, בשביל מה הוא היה צריך אותך?", בונר ענה: "הכספים שהוא העביר לדוד ישירות היו בסכומים גדולים. עשרות אלפים. לי אמר לרשום אלפים בודדים".
עוד העיד בונר: "הכספים שיצאו החוצה זרמו בהמוניהם בהרבה צורות ובהרבה הגדרות של מטרות. מה שזכור לי, זה שכששאלתי את עובדיה למה כ"כ הרבה כבסף נמשך, איך תחזיר את הכסף, לאן הולך הכסף, התשובה הייתה: "זה הולך ל'גדולים',' מה אתה חושב שזה בשבילי?'", והוסיף: "ניסיתי לדחוק בו, לגלות כתובת, אמרתי לו, זה הולך לדוד? הוא ענה לי: 'זה הולך להוא, והוא הצביע לאזור החדר של אברהם הירשזון'".
עוד אישר בונר את הדברים שסיפר בחקירתו במשטרה, שלפיהם שמע מדוד כהן כי יום אחד לפני נסיעתו של הירשזון לחו"ל, היה בביתו והעביר לו כמה אלפי דולרים. בונר סיפר גם כי "פעם הבאתי מעטפה עם כסף לעובדיה, 40 אלף, ראיתי את עובדיה יוצא מהחדר והולך לאגף הדרומי של הבניין לכיוון חדרו של אברהם הירשזון, ואח"כ הייתי רואה אותו חוזר ללא המעטפה".
עם זאת, בחקירה נגדית לעו"ד ישראל ולנרמן, ממשרדו של עו"ד ד"ר יעקב וינרוט, המייצג את הירשזון, הודה בונר כי "משך הזמן שאני יושב עם הירשזון על ספסל הנאשמים, ארוך שבעתיים מהזמן ששהיתי במחיצתו של הירשזון משך 40 שנה. לא היה לי שם מגע איתו, אולי שלום שלום".
בהמשך החקירה הנגדית הפנה עו"ד ולנרמן את בונר להודאתו במשטרה שלפיה לא ידע טכנית על מעטפות שהועברו לאברהם, ובונר ענה: "אני לא ראיתי את הירשזון לוקח את הכסף. הכל היה דיבורים שעובדיה זרק לי. לא ראיתי כסף מונח בידו", והוסיף: "אני יודע היום וידעתי אז שלהירשזון היה חלק קטן בסיפור. התשובות של עובדיה והטיעון של "גדולים" היה כדי להוריד אותי מהשאלות ששאלתי. החלק של הירשזון בכל התמונה היה קטן, אבל הוא היה".