ההסתדרות הכריזה על סכסוך עבודה במשק
ההכרזה באה עקב סירוב הממשלה להתערב לטובת החסכונות הפנסיוניים. אם לא תגיש המדינה עתירה נגדה, תוכל ההסתדרות להשבית את המשק בעוד שבועיים
ההסתדרות הכריזה לפני זמן קצר באופן רשמי על סכסוך עבודה כללי במשק, בעקבות מה שהוגדר על ידיה כסירוב משרד האוצר להבטיח רשת ביטחון לחוסכים לפנסיה. זאת, לאחר שהשיחות המרתוניות בתוך משרד האוצר, ובין האוצר לנציגי ההסתדרות, הסתיימו ללא הסכמה. אם אף אחד מהפתרונות שמנסה יו"ר
במהלך סוף השבוע הודיע עיני כי ינסה לקדם חקיקה בכנסת בהליך מזורז, כנראה בסיוע יו"ר ועדת הכספים ח"כ אבישי ברוורמן, כדי להבטיח את רשת הביטחון לחוסכים. נוסף על כך, עיני מעוניין לקדם הצעה שתמנע פיטורי עובדים בעיקר בענפי התעשייה, באמצעות שורת תמריצים כלכליים.
בשיחות שונות אמר עיני כי אין כרגע הצעה קונקרטית לאופן היישום של שתי דרישות אלו, וכי בימים האחרונים עושים ההסתדרות והמעסיקים מאמץ ליצור תוכנית משותפת שתגובש להצעת החוק. בכנס התעשייה הקיבוצית בשפיים שהתקיים ביום חמישי, אמר עיני כי "אם הממשלה לא יכולה לייצר פתרון, אנחנו ננהיג את היוזמה להצלת החסכונות של העובדים. התוכנית תיתן מענה לעסקים בקשיים, למניעת פיטורי עובדים, לרשת ביטחון ולצמיחה. אין לנו את הפריבילגיה לחכות עוד".
במקרה של הכרזה על עיצומים במשק, ספק גדול אם ההסתדרות תוכל לעמוד מול עתירה שתגיש המדינה לבית הדין לעבודה. על פי החוק, ניתן להכריז על סכסוך עבודה רק במקרים של עילות הקשורות באופן ברור ליחסי עבודה, וספק אם הפעם זהו המצב. אם עתירה כזו אכן תוגש, יצטרך בית הדין להכריע אם אי־התערבות המדינה לטובת החוסכים בקופות הגמל אכן מרעה את תנאי העבודה במשק באופן כזה המצדיק את סכסוך העבודה. בכירים במערכת יחסי העבודה במשק טוענים כי הסיבה העיקרית להכרזת סכסוך העבודה היא לצורכי תקשורת, כדי שההסתדרות תצטייר כמי שמובילה את המאבק לטובת החוסכים, ולא כמי שנגררת אחרי האירועים, כפי שהיא הצטיירה בשבועות האחרונים.