$
בארץ

האוצר יזרים כ-200 מיליון שקל לסיוע לסטארט־אפים במשבר

המדען הראשי ובכירים באגף התקציבים באוצר סיכמו כי תקציב החירום יועבר כבר בשבועיים-שלושה הקרובים

נעמה סיקולר ואסף גלעד 07:0216.11.08

האוצר יזרים בשבועות הקרובים תקציב מיוחד של 250-150 מיליון שקל לקופת המדען הראשי כדי לסייע לסטארט־אפים במשבר, כך נודע ל"כלכליסט". ד"ר אלי אופר, המדען הראשי, ובכירים באגף התקציבים באוצר סיכמו בימים האחרונים על תקציב חירום שיועבר כבר בשבועיים־שלושה הקרובים.

 

אופר סיפר בסוף השבוע ל"כלכליסט" שמשרדו קיבל בקשות תמיכה מעשרות חברות סטארט־אפ, ושהוא סבור שעל רקע המשבר הפיננסי יש צורך בסיוע לחברות אלו.

 

אופר. "אנחנו עומדים להזרים כספים לעשרות סטארט-אפים שכבר עברו את כל הוועדות וקיבלו את כל האישורים ממשרד המדען הראשי" אופר. "אנחנו עומדים להזרים כספים לעשרות סטארט-אפים שכבר עברו את כל הוועדות וקיבלו את כל האישורים ממשרד המדען הראשי" צילום: בועז אופנהיים

"אנחנו עומדים להזרים כספים לעשרות סטארט־אפים שכבר עברו את כל הוועדות וקיבלו את כל האישורים ממשרד המדען הראשי", מגלה אופר. "בשבוע האחרון עשינו עבודת מטה רצינית כדי לבדוק את מצבם הפיננסי של כמה וכמה פרויקטים וחברות, ואלה שהוכיחו איתנות שתאפשר להם לצלוח את המשבר באמצעות המימון שלנו עתידים לקבל את התמיכה הכספית. חברות ופרויקטים שנסגרו בינתיים או עומדים לפני סגירה לא יקבלו מימון. ברוב המקרים לא מדובר בפרויקטים בשלב הפיתוח הראשוני, אלא בכאלה שכבר יש להם מודל הכנסות", הוסיף אופר.

 

בראיון שקיים לאחרונה עם "כלכליסט" הגדיר אופר את סדרי העדיפויות שלו בקידום חברות סטארט־אפ: תחום הביוטכנולוגיה עומד בראש הרשימה, אחריו חברות מתחום הננו־טכנולוגיה, ולבסוף חברות בתחום התעשיות המסורתיות. מדיניות זו עתידה להנחות את המדען גם במתן המענק הנוכחי.

 

מדובר בסיוע ייחודי, שכן התקציב השנתי של המדען הראשי ל־2008 כבר אזל, ויתר תקציבי המדינה מוקפאים עד לאחר הבחירות לראשות הממשלה ולאישור תוכנית תקציב חדשה. בהיעדר תקציב, החלק היחסי שמקבל כל משרד ממשלתי עומד על 8.3% מהתקציב הישן. המשמעות היא שפרויקטים חדשים שהונחו על שולחן הממשלה אינם זוכים למימון בימים אלה.

על רקע החלטה זו, הזרמת התקציב לחברות הסטארט־אפ בהחלט נתפסת כאירוע יוצא דופן.

 

"הניסיון שצברנו ממשברים קודמים מלמד אותנו שדווקא תקופות משבר, כשהמצב הפיננסי קשה, הן הזמן הטוב ביותר להשקיע בחברות סטארט־אפ. גם ניסיון של מדינות אחרות בעולם מצביע על הכיוון הזה. החברות האלה הן מנוע הצמיחה שלנו לתקופות של גאות, ורק השקעה כמו זו שאושרה עכשיו תשמר את היכולות הטכנולוגיות המיוחדות של ישראל ואת כושר התחרות שלה בעולם".

 

את תקציב החירום ניתן לזקוף לא רק לזכות אופר, אלא גם לזכותם של אנשי קרנות הון סיכון דוגמת המדען הראשי לשעבר אורנה ברי, ח"כ אבישי ברוורמן, ואנשי החממות הטכנולוגיות, ובראשם איל ליפשיץ - שותף בקרן פרגרין המנהלת את חממת אינסנטיב. כל אלה ניהלו פגישות עם גורמי האוצר והבהירו להם את חומרת המצב אליו נקלע ענף ההייטק בארץ. קרוב ל־70 מיליון דולר, כמעט מחצית מהסכום, יוקצה עבור החממות הטכנולוגיות.

 

"יש כיום רשימה של סטארט־אפים מבטיחים שעדיין לא קמו ועתידם תלוי בחממות", אומר לפישיץ. "הזרמת תקציב לחממות יציל אותן, פשוטו כמשמעו, מסגירה". שאר התקציב, יגיע לחברות בוגרות שנאלצות כיום לבצע קיצוצים של כ 20-30% בתקציב שלהן. "צונאמי הפיטורים שראינו בימים האחרונים בחברות בוגרות יכול היה להמנע", טוען ליפשיץ.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x