נפתחו הבחירות לרשויות המקומיות
בשעה 7:00 החלו מאות המתמודדים להתרוצץ בין 7,712 הקלפיות בניסיון לגייס תומכים. המאבקים הבולטים: דב חנין נגד רון חולדאי בתל אביב, ניר ברקת נגד מאיר פרוש בירושלים
החלה חגיגת הדמוקרטיה המקומית: 4,734,507 בעלי זכות יוכלו לממש היום (ג') את זכותם הדמוקרטית ולהצביע לאחד מ-600 המועמדים המתחרים על הכסא והתפקיד הנחשק ב-159 יישובים ומועצות. 7,712 קלפיות הוצבו ברחבי הארץ והמצביעים יוכלו להגיע ולשלשל את שני הפתקים - הצהוב לראשות היישוב, הלבן למועצה - עד השעה 22:00. בחלק מהיישובים ייסגרו הקלפיות ב-20:00.
בתל אביב, ינסה דב חנין לקרוא תיגר על כסאו של ראש העיר המכהן, רון חולדאי. מתמודדים נוספים הם אורן שחור, שזכה אתמול במפתיע לתמיכת ש"ס, ופאר ויסנר ממפלגת הירוקים.
חולדאי, שאמור על פי כל הסקרים לשמור על כס ראש העיר טוען, כי תל אביב הפכה בשנים האחרונות למקום שטוב יותר לגור בו. הוא מציג את הדרישה העצומה לדירות בעיר ואת הנהירה של מבלים וצעירים לתוכה, כאחד מההישגים של כהונתו. באשר לטענות על מחירי הדירות נוהג חולדאי לומר, "אלו כוחות השוק, קשה לנו כעירייה להתערב".
חנין תומך בפיתוח מערכת התחבורה הציבורית. בחזון מפלגתו נכתב כי אפשרות זו "תקל באפן משמעותי על מצוקת החניה בעיר. הדבר יאפשר להציע לתושבי העיר הסדרי חניה מסובסדים ובמקרים מסוימים חניה חינם בחניונים שתפוסתם (ומחיר החניה בהם) ירדו משמעותית". שחור מבטיח להציג בפני התושבים "תוכנית חניה חדשה".
תל אביב אולי נחשבת ליעד הבילויים מספר אחד של ישראל, אבל המפלגה הגדולה ביותר במועצת העיר היא דווקא "הגמלאים". המפלגה זכתה בבחירות האחרונות בלא פחות משישה מנדטים וקיבלה כוח שאיפשר לה להעניק לקשישים תווי זהב לחניה והנחות נוספות. "הגמלאים" עשויים גם להוות אופוזיציה למועדונים ברחובות כמו לילינבלום ואחד העם.
בירושלים, מתמודדים מאיר פרוש, ניר ברקת, ארקדי גאידמק ודן בירון על תפקיד ראש העיר. אל קו הגמר מגיעות גם 13 רשימות אשר יתמודדו על מקום במועצת העיר החדשה.
את המאבק הגדול ביותר שלו מנהל פרוש בזירה החילונית והדתית-לאומית. אנשיו עושים לילות כימים בניסיון להוכיח לציבור הרלוונטי שפרוש יהיה טוב עבורם. לשם כך, גוייסה תמיכתם של רבנים בעלי השפעה בקרב בעלי הכיפות הסרוגות, ואילו בקרב החילונים עמלים אנשיו של פרוש ל"ריכוך" תדמיתו. לשם כך הוצא המועמד החרדי לביקורים במרכזי תרבות חילוניים, במועדונים ובפאבים.
מהצד השני, מקיים ברקת חוגי בית מדי יום, עובר בין מרכזים קהילתיים שונים, עונה לשאלות ונושא אינספור נאומים. האווירה בסביבתו של ברקת משדרת אופוריה והסקרים המחמיאים רק מחזקים את התחושה ש"הפעם ניתן לעשות את זה".
הנמנום של מערכת הבחירות בחיפה נקטע רק עכשיו, לאחר ששני מתמודדים, אלי קולס ושלמה גלבוע, הסירו את מועמדותם. כעת מתמודדים שבעה על התפקיד הנחשק, ביניהם ראש העיר יונה יהב וניצב בדימוס יעקב בורובסקי, מי שהקים את המחלקה למלחמה בשחיתות במשרד מבקר המדינה.
יהב זוכה ליתרון בסקרים הנערכים בעיר והוא ממשיך לקטוף את פרי תפקודו בתקופת מלחמת לבנון השנייה, ומצטייר - על אף הסחבת - כמי שמשקם את התשתיות בחיפה, בזכות הקמת מסלולי הרכבת הקלה ותוכניתו להקמת "קמפוס הנמל". עם זאת, אין ספק כי בורובסקי עשה בחודשים האחרונים חריש עמוק, בעיקר בקרב "המקופחים" - תושבי השכונות הסמוכות לים והסוחרים הסובלים מעבודות התשתית המתמשכות - ובקרב הצעירים בעיר התחתית ובהדר. עם זאת, נראה כי בורובסקי ויתר על הציבור הערבי בעיר, כאשר הסכים לשיתוף פעולה הדוק עם נציגי ישראל ביתנו.
אם תוצאות הבחירות לראשות העיר נתניה היו נקבעות על-פי הלך הרוחות העיר והסקרים המקומיים, לא היה צורך אמיתי לקיימן. לצד ראש העיר, מרים פיירברג, מתמודדים קובי לוי, חיים פרידריך וראובן מימון - כולם ברשימות עצמאיות. לעומת הקרב על ההנהגה המקומית, המירוץ למועצת העיר מורכב יותר - על 27 מקומות במועצה מתמודדות לא פחות מ-24 רשימות שונות. בכל מקרה, למי שירכיב את הקואליציה העירונית מצפה כאב ראש לא קטן.
ברמת השרון מתמודד ראש העיר, איציק רוכברגר, פעם נוספת. בין חברי רשימתו יש שלושה טייסים ושני פרופסורים לגריאטריה ולרפואת ילדים. מולו מתמודדים במערכת הבחירות הסוערת אלי בר ואבי גרובר.
גם בהרצליה תתמודד שוב יעל גרמן לתפקיד ראש העיר, אולם מי שנבחרה לתפקד מטעם מרצ, תתמודד הפעם ברשימה עצמאית. מול גרמן מתמודדים חמישה ועל 19 מקומות במועצת העיר מתמודדות 16 רשימות.
המאבק המרכזי בראשון לציון יהיה בין ראש העיר, מאיר ניצן, שיבקש את אמון התושבים בפעם השישית, לבין יריבו בעשר השנים האחרונות, דב צור, שינסה לגבור עליו ולזכות בתפקיד. ברחובות לעומת זאת, יש אינפלציה של מתמודדים. המועמד המוביל הוא ראש העיר, שוקי פורר, המכהן בתפקיד כבר עשר שנים. הפעם הוא ייאלץ להתמודד לא רק נגד יריביו, אלא גם מול כתב האישום שהגישה נגדו הפרקליטות בשבוע שעבר. בנס ציונה, העיר הקטנה שכלואה בין ראשון לציון לרחובות, התמונה מאוד ברורה: יוסי שבו יהיה ראש העיר בפעם הרביעית. את הקביעה הזו לא ניתן לערער שכן שבו הוא המועמד היחיד, ותריסר הרשימות מתמודדות רק על מקום במועצת העיר.
מערכת הבחירות באשקלון היא מהמשונות שידעה העיר. שבעה מועמדים מתחרים ביניהם, בהם ראש העיר המכהן, רוני מהצרי, שמצבו בסקרים לא היה טוב, אבל כעת הוא צובר תאוצה. מולו מתמודדים שני ראשי עיר לשעבר, בני וקנין ושבתאי צור, ועוד ארבעה מועמדים נוספים. לפי תחזיות הסקרים, תיגרר אשקלון לסיבוב שני. רק בשבוע שעבר התפוצצה רקטה בלב העיר, אבל נושא הירי מעזה נדחק לשוליים. הנושאים המעסיקים את המועמדים הם מי יצליח לפתח יותר את העיר, לנקות אותה ולהשביח את מערכת החינוך.
בבירת הנגב באר שבע רשומים 154 אלף בעלי זכות בחירה, אך בבחירות הקודמות הצביעו רק 34 אחוזים מתושבי העיר. ייתכן שהשנה תירשם עלייה בשיעור המצביעים בעקבות התלהטות היצרים בקרב המועמדים לראשות העיר: יעקב טרנר, ראש העיר הנוכחי, סגנו רוביק דנילוביץ', ומנכ"ל הדואר לשעבר, יוסי שלי.
יום לפני הבחירות דאגו אלמונים לתלות בעיר מודעות אבל המבשרות על מותו של טרנר, ואולם הוא הבהיר כי "הידיעות על מותי היו מוקדמות". על פי הסקרים בעיר, דנילוביץ' הצעיר עתיד לרשת את מקומו של טרנר, אך במטהו של ראש העיר מסרבים להרים ידיים ומתכוונים להילחם עד הסוף.
במשרד הפנים מצפים כי בבחירות, שעלותן יותר מ-240 מיליון שקל, יהיו אחוזי הצבעה גבוהים. שר הפנים, מאיר שטרית, אמר כי ככל שאחוזי ההצבעה גבוהים יותר, כך העירייה מתפקדת בצורה טובה יותר. זאת, משום שאחוזי הצבעה נמוכים מובילים לכך שמפלגות קטנות מגדילות את כוחן באופן לא פרופורציונאלי והדבר פוגע בתפקוד העירייה. שטרית קרא לאזרחי ישראל: לכו להצביע.