$
כלכליסט השנה

"שופטת מצטיינת"

כך כינה שר המשפטים דניאל פרידמן את כלכליסטית השנה בתחום המשפט, השופטת הילה גרסטל, נשיאת בית המשפט המחוזי מרכז בפתח תקווה. גרסטל, שהקימה את המוסד בתוך 60 יום בלבד, קלטה עד כה 4,000 תיקים מבית המשפט בתל אביב - וגם את מאות עורכי הדין שנוהרים לבית המשפט היעיל והנמרץ

ענת רואה 10:0425.09.08

השופטת הוותיקה והמוערכת הילה גרסטל עמדה השנה בפני אתגר לא פשוט: ביולי 2007 היא מונתה לתפקיד נשיאת בית המשפט המחוזי מרכז החדש שהוקם בפתח תקווה, וניתנו לה 60 ימים בלבד להקימו. גרסטל עמדה במשימה בהצלחה מרובה. 4,000 תיקים הועברו אליה מבית המשפט המחוזי בתל אביב. עורכי הדין, שהסתייגו ממעבר התיקים והדיונים לבית המשפט החדש הממוקם מחוץ לתל אביב ואף הגישו עתירה לבג"ץ (שנדחתה), מקבלים היום בברכה את הקמת המוסד החדש, ומשבחים את גרסטל ואת צוות השופטים על המהירות והיעילות בטיפול בתיקים. אבל גרסטל היא לא רק אדמיניסטרטורית טובה. בשנים האחרונות עלה שמה כמה פעמים כמועמדת לבית המשפט העליון, ומקורביה אומרים כי דחתה את ההצעות מסיבות אישיות.

 

הניסיון השיפוטי של גרסטל הוכח גם בפסיקה כלכלית חשובה שנתנה החודש, ובה קבעה כי אחריותה של חברה ציבורית שמניותיה נסחרות בישראל ובעוד מדינה לטעות בדו"חות הכספיים שלה תיקבע על פי הדין במדינה הזרה שבה היא נסחרת. בהחלטה זו הסתמכה גרסטל על הדין הקיים, וציינה כי הוראות חוק ניירות הערך והתקנות העוסקות בחברות חוץ אינן משתמעות לשתי פנים בעניין זה.

 

היא ביצעה צעד שנחשב נדיר בבתי המשפט, שאינם  ממהרים לפסול את החלת הדין הישראלי ולהעדיף את הדין הזר, גם במקרים גבוליים יותר מזה שנדון בפני גרסטל.

 

בתוך המערכת המשפטית לא כולם פרגנו לגרסטל. הנשיא גורן, שגרסטל נחשבת לבת טיפוחיו, הסתייג מהמהירות שבה הוקם המוסד המתחרה, וכמוהו גם נשיאת בית המשפט

העליון דורית ביניש.

 

שר המשפטים, פרופ' דניאל פרידמן, לעומת זאת הגדיר את גרסטל כ"שופטת מצטיינת, האהודה על עורכי הדין והמתדיינים". בכלל, פרידמן הוא מאוהדיה הגדולים. "ההצלחה של המחוזי החדש היא בזכות השופטת גרסטל, שאופן ניהולה את בית המשפט משמש דוגמה לדרך שבה ניתן ליעל את מערכת המשפט ולשפר את השירות לציבור", אמר פרידמן ל"כלכליסט".

 

גרסטל, שהתחילה את הקריירה השיפוטית שלה בבית משפט השלום בתל אביב ובתפקידה האחרון כיהנה כסגנית בית המשפט המחוזי בתל אביב, עבדה קשה בשביל להוכיח למבקריה שהם טועים. מקורביה מספרים על ימים ולילות טרופים, כאשר לבית המשפט החדש עדיין לא

 

הילה גרסטל הילה גרסטל צילום: עמית שעל

 

מונו מזכיר ראשי וסגן, והיא ערכה בעצמה את תהליך המיון וההכשרה הראשוניים לעשרות עובדים. כיום מכהנים בבית המשפט 14 שופטים. גרסטל גיבשה את הצוות שנהפך לחבורה מגובשת ושאפתנית שדוהרת קדימה מתוך תחושת שליחות וגאוות יחידה.

 

עורכי דין מספרים שהיא פותחת מדי יום בשבע את שערי בית המשפט, וכך המרץ והיעילות הם מהמאפיינים הבולטים של בית המשפט החדש. תיק שנפתח מקבל מועד לדיון, שנקבע כבר ביום ההגשה או סמוך לו. הדיונים נקבעים בטווח של עד חודשיים־שלושה מיום הפתיחה. במקביל, תיק שנקבע להוכחות מתואם מלכתחילה לשמיעה בדיונים רצופים עד לסיומו.

 

מחיר היעילות

 

התכונה הבולטת של גרסטל לאורך השנים היא המשמעת העצמית. בשיחה סגורה עם עורכות דין שנערכה בשנה האחרונה היא אמרה להן: "אם היתה לי משמעת עצמית בדיאטה כמו בשיפוט, הייתי נראית כמו גלית גוטמן". תכונה זו מתבטאת בעיקר בכך שבמשך שנים היא היתה השופטת היחידה שמתחילה את יום הדיונים בשבע בבוקר, מה שעזר לה לסיים תיקים רבים יותר בזמן קצר יותר. מאידך נשמעו טענות כי מחיר היעילות הוא לחץ לא קטן על הצדדים לסגור על פשרה.

 

בשנה הקרובה תעמוד למבחן יכולתה לשמר את ההישג, את הרוח החיובית ואת שביעות הרצון של צוות השופטים שלה. עד כה בית המשפט שלה קלט תיקים רבים מאוד, אך רוב התיקים הפליליים והכלכליים הכבדים עדיין מטופלים בתל אביב. פעמים רבות תיקים אלה הם מקור כל הצרות בבית המשפט, שכן הם גוזלים זמן שיפוטי אדיר, ולפעמים משביתים לחלוטין שופט מעבודה על תיקים אחדים למשך חודשים ארוכים. במרץ 2008 החלה בבית המשפט החדש בפתח תקווה הגשת כתבי אישום פליליים לרבות פשע חמור, ונדונים בו בקשות המעצר והעררים על מעצרים. התיק הפלילי הבולט של השנה שיטופל בפתח תקווה הוא משפטם של רוני רון ומארי פיזאם, המואשמים ברצח הילדה רוז.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x