"בנקים מאוד שמחים לתת לטבע את המימון הדרוש"
מנכ"ל טבע שלמה ינאי מנווט בזהירות ובנחישות את ספינת הגנריקה הענקית של טבע. הוא מסכם שנה של רכישות אסטרטגיות בהיקף של כ־10 מיליארד דולר שגם זיכתה אותו בתואר כלכליסט השנה רגע לפני שהשנה נגמרת הוא חותם בפריצה לשוק התרופות הצומח ביפן
את השנה העברית חתם מנכ"ל טבע שלמה ינאי בחתימה טובה - עוד עסקה, הפעם ביפן, שוק שטבע לוטשת אליו עין כבר כמה שנים. הכניסה לשוק היפאני תתבצע באמצעות שיתוף פעולה עם חברת KOWA היפנית. טבע ו־KOWA יקימו חברה משותפת שתיקרא טבע־KOWA פארמה, שתתחיל לפעול בשנת 2009.
אבלי הפריצה לשוק היפני, שנחשב לשוק התרופות הגנרי השני בגודלו בעולם, היא לא העסקה החשובה ביותר של טבע השנה. ביולי רכשה טבע את באר פרמסוטיקלס האמריקאית תמורת סכום חסקת תקדים של 7.46 מיליארד דולר - הרכישה הגדולה ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם. נוסף על כך ביצעה החברה עוד שתי רכישות אסטרטגיות: חברת הביוטק קוג'נסיס בסכום של 437 מיליון דולר, וחברת התרופות הספרדית בנטלי ב־360 מיליון דולר. מהלכים אלו לא רק מבססים את מעמדו של ינאי כמנהל בעל תוכנית אסטרטגית מוצקה, אלא גם מחזקים את ההערכה שהחברה תעמוד ביעד המכירות השאפתני שהציבה לעצמה: מכירות של 20 מיליארד דולר ורווח של יותר מ־4 מיליארד דולר בתוך חמש שנים.
הדרך ליעד השאפתני לא עוברת רק ברכישות ענקיות, אלא גם בכיבוש שווקים חדשים. בצד החדירה לשוק היפני הצהירה טבע שהיא מתכוונת להסתער על אירופה, ובחמש השנים הקרובות לעשות שם את מה שעשתה בארצות הברית. אם במרץ 2007, כשינאי מונה רשמית לאחד התפקידים הנחשקים במשק הישראלי - המנכ"ל של "מניית העם" - היו כאלה שהרימו גבה, מאז שנכנס לתפקיד בחברת התרופות הגנריות הגדולה בעולם הוא מוכיח מדי יום שהמינוי היה מוצדק. התדמית המעט קשוחה שלו וההתנהלות המאופקת מסתירות מאחוריהן מנהל ואסטרטג בעל מחשבה חריפה. עובדים מספרים שבישיבות ינאי שם לב לכל הפרטים הקטנים, שואל שאלות רבות ואינו מרפה, ואולי זה סוד הצלחתו.
ינאי התבשר על בחירתו לאיש השנה של "כלכליסט" שעות ספורות לפני נסיעת עסקים לסין וליפן, בדרך לביצוע עוד מהלך אסטרטגי של טבע. כשהוא מתבקש לסכם את הישגי השנה האחרונה, הוא אומר: "באופן טבעי אני חושב שרכישת באר היא ההצלחה הגדולה שלנו, אבל לא רק. אחד הדברים החשובים שעשינו השנה היה גיבושה של התוכנית האסטרטגית של טבע לשנים הקרובות. לחברה גדולה חשוב שתהיה אסטרטגיה מוגדרת לטווח ארוך שתנחה אותה במעשיה. ביצוע עסקת באר בהחלט נובע מהתוכנית האסטרטגית של טבע".
אי של יציבות
טבע מסיימת את שנת תשס"ח בהצלחה, והדבר בולט עוד יותר לאור העובדה שזאת לא היתה שנה קלה. לצד ההצלחות חוותה טבע גם כמה שריטות בחזות הנקייה והצומחת שלה. ביולי 2008 הגישו חברת הביוטכנולוגיה מומנטה וחברת התרופות סאנדוז (הזרוע הגנרית של נוברטיס) בקשה למינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) לשווק גרסה גנרית לתרופת הקופקסון של טבע, המיועדת לטיפול בטרשת נפוצה. צעד זה אילץ את טבע לצאת למלחמה משפטית על מנת להגן על הרווחיות הגבוהה של תרופת הדגל שלה, שהכניסה 1.7 מיליארד דולר בשנת 2007, ולפי הערכות תורמת לה כ־25% מהרווחים. הנהלת טבע גם לא רוותה נחת ביוני 2008, כשוועדי העובדים בארץ שיבשו את העבודה במפעל טבע־טק שברמת חובב ונקטו עיצומים.
ינאי עצמו מתייחס למהמורות שבדרך בזהירות: "בשנה האחרונה התלבטנו בנוגע להרבה מאוד בעיות. ההתמודדות היומיומית, בכל העולם המסחרי והתחרותי שאנחנו עובדים בו, אינה פשוטה. אי אפשר להתעלם מההתמודדויות שלנו השנה עם הקופקסון ובתחום מערכות יחסי העבודה בטבע ישראל, אבל לשמחתי הם הסתדרו בצורה טובה". ואי אפשר להתעלם גם מכימיקלים לישראל, שלרגע גנבה לטבע את ההצגה כשברבעון השני השנה השיגה רווח של 703 מיליון דולר, הרווח הנקי הגדול ביותר של חברה ישראלית מאז ומעולם.
מניית טבע בנאסד"ק ירדה מאז אוגוסט, אז החל המשבר בשוקי העולם, ב־6% בלבד. אם מסתכלים על כל התקופה של ינאי, אפשר לראות עלייה משמעותית במחיר המניה: מאז שנכנס לתפקידו במרץ 2007 עלתה המניה בנאסד"ק ב־30%.
איך הצליחה טבע לשרוד את הסערה האחרונה?
"טבע היא חברה יציבה וחזקה. גם בתקופה הטובות בשנים הקודמות נהגה החברה בקפדנות ובאחריות בכל הנוגע לאיתנות הפיננסית שלה. דאגנו שלא להיות ממונפים מדי ועם רמת מזומן גבוהה (טבע שמה לעצמה למטרה לשמור על מיליארד דולר בקופת המזומנים שלה גם לאחר רכישת באר — ת"ק). תעשיות הנוהגות כך יודעות לצלוח תקופות משבר".
משבר של הזדמנויות
לטבע היו קשרים עסקיים ענפים עם בנק ההשקעות ליהמן ברדרס, שקרס בשבוע שעבר. בנק ההשקעות ליווה את החברה וייעץ לטבע בכל עסקאות הרכישה הגדולות שלה בשנים האחרונות, כולל רכישת באר ורכישת חברת התרופות איווקס בשנת 2005. כמו כן, הוא הוביל את טבע להנפקת אג"ח בהיקף של 2.75 מיליארד דולר בתחילת 2006, שנועדה לממן את העסקה.
איך תשפיע קריסת ליהמן ברדרס על טבע?
"יש לנו קשרים עסקיים עם ליהמן ברדרס, ואנו כואבים ומצטערים על האנשים שעובדים בה. לאורך השנים הקפדנו להפריד בין מערכת היחסים האישית לבין השיקולים העסקיים גם בעבודה עם ליהמן ברדרס וגם עם שותפים עסקיים אחרים שלנו. כאשר ליהמן ברדרס קרס, ראינו שאנו לא חשופים להשקעות של הבנק. אנו עובדים גם עם עוד גופים; מימון הביניים בעסקה עם באר, לדוגמה, לא נעשה עם ליהמן ברדרס. בנקים מאוד שמחים לתת לטבע את המימון הדרוש. אנחנו מחוזרים על ידי גופים בחו"ל וגם בארץ, כי לא הרבה גופים עושים עסקאות בהיקפים גדולים כמו טבע. אני לא רואה בעיה במציאת תחליפים טובים לליהמן ברדרס, אף שיש לנו חברים טובים שם".
האם טבע יכולה לבצע עוד רכישות כבר בשנה הקרובה?
"התשובה לכך היא כן. טבע דאגה להיות ברמת מינוף נמוכה. זה נותן לנו לא רק איתנות פיננסית אלא אפשרות למצוא הזדמנויות - ותהיינה הזדמנויות. בכל משבר יש הזדמנויות, ואם הן ייווצרו, נתמודד איתן ואפילו נמצא אותן".
מהן תוכניותיך לעתיד החברה?
"אני מקווה שתהיה שנה מוצלחת במישור העסקי. לפנינו הרבה מאוד אתגרים: רכשנו את באר, ובשנה הקרובה נהיה עסוקים באינטגרציה שלה לתוך המערכות של טבע. הרכישה אינה פשוטה ונפרסת על פני כמה יבשות. וכמובן", הוא מוסיף, "אנחנו רוצים להכפיל את מכירותיה של טבע בתוך כמה שנים".
מה מדאיג את ינאי
ינאי הגיח לעולם העסקים רק ב־2002, כשמונה למנכ"ל מכתשים־אגן. מאחוריו רקורד של 33 שנות קריירה צבאית מפוארת, כולל פציעה קשה במלחמת יום כיפור עליה קיבל את עיטור המופת. בתפקידו האחרון בצה"ל כיהן כראש אגף תכנון, ולאחר שהפסיד בהתמודדות על תפקיד סגן הרמטכ"ל לגבי אשכנזי - פרש.
למרות זאת, הצבא ממשיך ללוות את ינאי לכל אשר ילך: הוא נשוי לאהובה, שהשתחררה בדרגת אל"מ לאחר ששירתה כקצינת פניות הציבור בצה"ל, והיא עצמה אחותו של אלוף (מיל') יעקב עמידרור, שבתפקידו האחרון בצה"ל שירת כמפקד המכללות הצבאיות. מאז פרישתו מהצבא הוא מסרב להתייחס לנושאים בטחוניים, אבל יש לו מה להגיד בנוגע למצב המדינה.
מהו הכישלון הכי גדול שהיה השנה במשק הישראלי?
"אני לא חושב שאני יכול להצביע על כישלון מובהק, אבל אני יכול למנות שלושה דברים שמדאיגים אותי במדינת ישראל. הראשון הוא היעדר אסטרטגיה למדינה במישור המדיני־ביטחוני, שמלווה בחוסר נקיטת יוזמה. השני הוא החינוך, שמצבו במדינת ישראל הולך מדחי אל דחי. והשלישי הוא הדאגה הלא מספיקה לחלקים החלשים בחברה הישראלית".