$
דעות

פרשת אפריקה-מעלות: הלחץ של לבייב, הסתירות של מעלות

אילו היתה אפריקה ישראל דואגת להישאר אך ורק בטריטוריה העניינית־מקצועית, דבריה נגד מעלות היו זוכים לאהדה גבוהה יותר

הורדת דירוג חוב בשלוש דרגות בבת אחת איננה אירוע שגרתי, בטח שלא עבור חברה כמו אפריקה ישראל שבשליטת לב לבייב, אחת מהחברות הגדולות בבורסה של תל אביב.

 

ואכן, כגודל ההפתעה גודל התגובה. בצעד חסר תקדים אך מתוכנן היטב ירתה אפריקה ישראל בכל התותחים העומדים לרשותה. מיד

לאחר הודעת מעלות S&P שיגרה אפריקה הודעה חריפה לעיתונות ולמשקיעים, ובמקביל העלתה לאתר רשות ניירות ערך ולאתר הבורסה, המרכזים את הודעות החברות למשקיעים, מצגת מפורטת.

 

אף שמדובר בצעד חריג, אילו היתה אפריקה דואגת להישאר אך ורק בטריטוריה העניינית־מקצועית, דבריה היו זוכים לאהדה גבוהה יותר. משום מה, ולא בפעם הראשונה מאז החל משבר האשראי, בחרה אפריקה בגישה המתלהמת שמשדרת מסר אחד: לחץ.

 

"העבודה של מעלות נעשתה באופן שטחי וחפוז, מבלי שנערכה אנליזה מיומנת יסודית ועניינית". אפריקה בחרה להשתמש בביטויים כמו "התייחסות כוללנית" או "הודעה תמוהה" המצביעים על היד הקלה, אולי קלה מדי, על המקלדת של בכירי החברה. דווקא באירוע כה מהותי המשקיעים מצפים לראות הנהלה רגועה, היודעת לכבוש את כעסה ולהתמודד עם הביקורת. בדיוק הפוך ממה שאפריקה שידרה.

 

מכיוון שמקרה כזה, כלומר הורדת דירוג בשלוש דרגות לחברה דוגמת אפריקה, לא זכור, הרי שהמקרה היחיד שאליו ניתן להשוות הוא הורדת הדירוג של קבוצת גזית גלוב בתחילת השבוע. כשנשאל חיים כצמן, בעל השליטה בגזית, מהי תגובתו להורדת הדירוג של מעלות, הוא בחר בקו מתון וענייני (לפחות כלפי חוץ): "אני מבין את השמרנות של מעלות, ואני מקבל את זה בהבנה. אני חושב שמצבם של מחזיקי אג"ח שלנו טוב היום יותר מאשר אתמול".

 

אמנם, כאמור, במקרה של גזית אין המדובר בהורדת דירוג דרסטית כפי שהתרחשה במקרה של אפריקה, אך גם כצמן יכול היה לבחור בגישה המתלהמת והמזלזלת, אך בכל זאת החליט לפעול אחרת. המסר שהעביר למשקיעים היה שחברת הדירוג עושה את עבודתה, והוא את עבודתו. מי שרוצה מוזמן להצטרף, ומי שחושש מוזמן להיפרד. כך מתנהל מי שבטוח בעסקיו.

 

האנליזה "המעמיקה" של מידרוג

טעות נוספת שבה חטאה אפריקה היתה השימוש בדו"ח שהוציאה רק לפני שבוע חברת הדירוג המתחרה מידרוג, שלכאורה "פחות חמור". מידרוג בחרה להשאיר את דירוג אפריקה ישראל בעינו, אך שינתה את האופק מחיובי לשלילי. באפריקה בחרו להלל את ההחלטה: "כל זאת (כלומר כל הטיעונים שהבאנו עד כה כנגד מעלות - ג"פ) עומד בניגוד לדו"ח של חברת מידרוג אשר ערכה אנליזה יסודית של עסקי החברה, תוך ניתוח מעמיק של הפרויקטים של החברה אשר הביאו להקפאת סטטוס הדירוג".

 

מוזר. האם מידרוג הושיבה צוות של עשרה אנליסטים, נתנה בידיהם כרטיסי טיסה ושיגרה אותם לרוסיה, ארצות הברית ומדינות אירופה שבהן אפריקה ישראל פעילה כדי לעמוד מקרוב על קצב התפתחות של המגה־פרויקטים שלה? לא בטוח. רק בשבוע שעבר כתבנו כאן על הסתירות שנתגלו בדו"חות השונים, שמידרוג פרסמה על אפריקה ישראל, בהפרשים של מספר ימים, בהם עלו הנחות הפוכות כיצד תשפיע הפעילות בארה"ב וברוסיה על החברה.

 

יתרה מכך, נראה כי גם במידרוג נלחצו מהודעת מעלות, ומהשימוש שעשתה אפריקה בדירוג שהעניקה זו. בהודעה מיוחדת ציינו במעלות כי האופק השלילי שניתן לאפריקה ישראל מעיד על כך כי קיימת סבירות גבוהה להורדת הדירוג בתקופה הקרובה. בנקודה זו מתבקשת התהייה: האם כשזה יקרה תזכה מידרוג לשבחים דומים מקברניטיה של קבוצת אפריקה ישראל.

 

הטענות המוזרות של מעלות

לצד הטענות על התנהלות אפריקה, צריך לומר גם מילה על מעלות, שכן כשמתמקדים בטענותיה עולות כמה תמיהות. רוב האירועים שהביאו להורדת הדירוג לא התרחשו בשמונת החודשים שחלפו מאז ינואר האחרון שכזכור, במהלכו קיבלה החברה ממעלות דירוג גבוה של AA. ההאטה בשוק הנדל"ן בארה"ב לא החלה כעת, והחשיפה של אפריקה למשבר הגלובלי היא לא אירוע חדש. כמו כן, גם הנימוקים כמו ההפסדים במיאמי (שהתגלו ב־2007) והחשיפה לחפציבה (שקרסה ב־2007) נראים תמוהים.

 

כמו כן קיימת סתירה פנימית בדו"ח. מעלות כותבת כי התלות של אפריקה במגה־פרויקטים ברוסיה ובארה"ב משפיעים באופן שלילי על הפיזור העסקי, כמנגד, שבע שורות אח"כ היא מציינת בדיוק את ההפך: "דירוג האג"ח של אפריקה מתבסס בין היתר על הפיזור הגיאוגרפי הנרחב שלה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x