פרשת המעילה בבנק לאומי - כך עבדה השיטה: מיליוני שקלים מהבנק לשוק האפור
המשטרה חושדת כי חייבים בשוק האפור קיבלו מהבנק הלוואות בניגוד לנהלים, שלאחר מכן דווחו כחובות אבודים. בראש האופרציה עמדו שניים: מיקי פרידמן, שכיהן כמנהל הסניף המרכזי, והמתווך מאיר עובדיה. סכום ההלוואות שניתן בשיטה זו: 25-30 מיליון שקל. בנק לאומי: "אין השלכה על לקוחות הבנק"
יחידת ההונאה של מחוז תל אביב עצרה אתמול (ג') לפנות בוקר לחקירה את מיקי פרידמן, מנכ"ל בנק לאומי בריטניה. החשד הוא שפרידמן עומד מאחורי פרשה שבמסגרתה זרמו עשרות מיליוני שקלים מבנק לאומי לשוק האפור ולגורמים פליליים.
פרידמן נחשד כי בזמן שכיהן כמנהל הסניף המרכזי
על פי החשד, פרידמן ניצל את סמכותו כדי לתת ללווים, שככל הנראה היו חייבים כספים לשוק האפור, הלוואות על בסיס "אמון אישי", שבהן זוכים בדרך כלל אנשי עסקים מוכרים וידועים. בתמורה לכך קיבל פרידמן טובות הנאה שונות, בעיקר בשווי כסף, ולאחר כמה חודשים דיווח על ההלוואות כחובות אבודים. סכום ההלוואות שנתן פרידמן בשיטה זו מוערך ב־30-25 מיליון שקל, ובמשטרה מעריכים שרובו זרם לשוק האפור ולגורמים פליליים.
עם פרידמן נעצרו 13 אנשים נוספים, שמרביתם חשודים כמי שלוו את הכספים שלא כחוק. בין העצורים נמצא גם מאיר עובדיה, שעל פי החשד שימש כמתווך בין הלווים לפרידמן, צייד אותם במסמכים מזויפים כדי לקבל את ההלוואות, וככל הנראה אף היה זה שקיבל בפועל את הכספים בחלק מהמקרים.
העצורים חשודים בעבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, זיוף, שימוש במסמך מזויף, שוחד, תיווך בשוחד, מרמה והפרת אמונים בתאגיד, גניבה בידי עובד וקשר להונאות. המשטרה ביקשה אתמול (ג') מבית המשפט להאריך את מעצר החשודים ב־15 יום, בטענה כי ישנן פעולות רבות שאותן יש לבצע ויש חשש כי אם החשודים ישוחררו הם יפעלו כדי למנוע את המשך החקירה. מעצרו של פרידמן הוארך בחמישה ימים. עובדיה לא הגיע להארכת המעצר.
חיכו שפרידמן יחזור מלונדון
בדיקת החשדות החלה בבנק לאומי לפני כמה חודשים, כאשר מערך הביקורת בבנק החליט לבדוק כמה הלוואות שלא נפרעו. מערך הביקורת של הבנק הבחין כי חלק מהאשראים לא נפרעים כסדרם, והתמקד ב-14 הלוואות, שכולן ניתנו על ידי פרידמן, בהיקף של 2-3 מיליוני שקלים כל אחת.
מבדיקת הביקורת הפנימית בבנק עלה כי הם ניתנו תוך חריגה מנהלי הבנק - בלי לספק ערבויות, בלי ביטחונות, ללא מסמכים מתאימים, ותוך התעלמות מגורמי סיכון מקובלים בעת מתן אשראי, כמו פרופיל הסיכון של הלווה ויכולת החזר האשראי שלו.
במהלך הבדיקה תושאלו הלקוחות, וכמה מהם סיפרו כי קיבלו אשראי בתנאים מועדפים ובתמורה נתנו כסף למתווך. ל"כלכליסט" נודע כי חוקרי הבנק הגיעו ללקוח מסוים שקיבל אשראי של 3 מיליון שקל ולא החזיר את הכסף. בתשובה לשאלות החוקרים ענה הלקוח: "מה אתם רוצים ממני? נתתי לפרידמן חצי מיליון שקל מהכיס".
לאחר שהתקבלו תוצאות הבדיקה החליטה מנכ"ל בנק לאומי גליה מאור, יחד עם היועצת המשפטית דליה טל והמבקר הראשי של הבנק יוסף הורביץ, לערב את המשטרה בפרשה. חוקרי מפלג ההונאה של מחוז תל אביב ניהלו חקירה סמויה במשך שלושה שבועות, במהלכה בדקו את החשדות כנגד פרידמן.
במהלך הבדיקה נבדקה האפשרות כי פרידמן אינו עובד הבנק היחיד המעורב בפרשה, וכי יחד עמו פעלו עובדים נוספים - אולם אפשרות זו נשללה בינתיים והמשטרה חושדת כי פרידמן פעל לבדו.
במשטרה המתינו לשובו של פרידמן לארץ מלונדון. כשפרידמן חזר ארצה ביום ראשון האחרון הוא נקרא למשרדו של המבקר הראשי הורביץ, שבהוראת המשטרה הציג בפניו שלושה מקרים בהם, על פי החשד, היה מעורב במתן אשראי ללא בטחונות. בתגובה ענה פרידמן כי אכן העניק את ההלוואות, אך מדובר היה בשיקול עסקי לא נכון מצדו. אתמול כאמור נעצר פרידמן בביתו ונלקח לחקירה במשטרה.
על פי חשד המשטרה פרידמן פעל להסוות את מעשיו והפקיד את ההצהרות הכוזבות בכספת נעולה במשרדו, מבלי שהוא מיידע גורמים אחראים בבנק.
"מדובר בפרשה מורכבת ומסועפת הפוגעת באושיות הכלכלה הישראלית וכוללת עשרות חשודים, מסמכים ומעורבים", אמר רפ"ק מתן גלנט, ראש אחד משני צוותי החקירה המיוחדים שהוקמו לחקירת הפרשה. בראש הצוות השני עומד פקד אריאל פרידמן.
לאומי: "אין הפסד מהותי"
בנק לאומי דיווח אתמול לבורסה: "במסגרת בדיקה שוטפת שנערכה בחודשים האחרונים על ידי מערך הביקורת הפנימית של הבנק התגלו אי סדרים באישור הלוואות על ידי מיקי פרידמן בעת ששימש כמנהל הסניף המרכזי בתל אביב של בנק לאומי. הבדיקה מצביעה על מקרה חריג אשר אין לו כל השלכה על לקוחות הבנק. כמו כן יובהר כי למיטב ידיעת הבנק אין מדובר בגרימת הפסדים מהותיים לבנק".
עוד כתב הבנק בהודעתו, כי "בבדיקה עלו בין השאר נושאים אשר אין ביכולת הבנק לבדוק לבדו, ועל כן הוחלט לפנות למשטרה, על מנת שתבדוק היבטים אלו. בנוסף הוצא פרידמן באופן מיידי לחופשה, עד להתבהרות התמונה וקבלת החלטה בעניינו. הבנק דיווח כנדרש על ממצאי הביקורת למפקח על הבנקים בבנק ישראל".
חשדות נגד פרידמן נבדקו כבר בשנת 2000
מיקי (מנחם) פרידמן מונה בספטמבר 2007 לתפקיד מנכ"ל בנק לאומי בריטניה (UK), במקום ברוך לדרמן, שמונה לראש החטיבה הבנקאית. פרידמן, בן 57, הוא בעל תואר ראשון במדע המדינה מאוניברסיטת תל אביב, ועובד בבנק לאומי 35 שנה. בתפקידו הקודם שימש פרידמן מנהל הסניף המרכזי של הבנק בתל אביב, המעסיק כ־500 עובדים.
פרידמן, אוהד שרוף של הפועל תל אביב, מונה לתפקיד מנהל הסניף בשנת 2002, קצת לפני שהתפוצצה פרשת נגרין - יו"ר ועד מורשי החתימה בבנק שחדר לחשבונותיהם של בכירי לאומי שנוהלו בסניף המרכזי, בהם סמנכ"לים בכירים. לפני כן מילא פרידמן תפקידי ניהול רבים בחטיבה הקמעונאית של הבנק, ובין היתר שימש סגן ומ"מ ראש החטיבה הבנקאית וכממונה על תחום האשראי תחת הסמנכ"ל דוד בר־לב.
שמו של פרידמן נקשר בעבר בכמה פרשיות עלומות שמתגלגלות במסדרונות הבנק. כך, למשל, לפני כשמונה שנים התלונן כנגדו עובד לשעבר של הבנק בשם צביקה פרל. פרל, שכיהן כמנהל סניף של הבנק בירושלים, טען בפני הנהלת הבנק כי פרידמן כפה על מנהלי סניפים לתת אשראי לגורמים שונים - וזאת בלי להתחשב ברמת הסיכון של אותם גורמים, ולעתים בניגוד לדעתם של מנהלי הסניפים.
מקור בבנק טוען שהביקורת הפנימית של לאומי בדקה בזמנו את הטענות שהועלו נגד פרידמן, ושהחומר אף הועבר לבדיקת משרד עורכי דין חיצוני, אולם הטענות שהעלה פרל נגד פרידמן לא אומתו. פרל עבר מאוחר יותר לאגף אשראים מיוחדים של הבנק, והוא ואשתו, גם היא עובדת בנק לאומי, פרשו ממנו במסגרת תוכנית פרישה מרצון במהלך 2003.