עורכי הדין עושי המסים
כלכליסט מציג את עורכי הדין המתמחים במיסוי: פרקליטי הצמרת שמלווים את העסקאות הגדולות ביותר, חוסכים ללקוחותיהם מאות מיליוני שקלים - ומתוגמלים בהתאם
מה ההבדל בין עורכי דין המתמחים במיסוי לבין רואי חשבון? פרקליטי מיסוי רבים נושאים גם בתואר רואה חשבון, ורואי החשבון, באופן טבעי, מעורבים גם הם בליווי עסקאות. יתרונו הגדול של עורך הדין טמון בסמכותו להופיע ללא הגבלה גם בפני רשויות המס וגם בפני בית המשפט. רואה חשבון אינו יכול לייצג בבית המשפט, ולא יכול להופיע בפני רשויות המס בכל מה שקשור במיסוי מקרקעין; כשמדובר בעסקאות כאלה, יש לפנות לעורך דין.
יתרון נוסף הוא בנושאים החורגים מהדו"ח השנתי הסטנדרטי: כשמתגלעות מחלוקות מול רשות המסים, כל מה שייאמר בדיוני השומה על ידי הלקוח או נציגיו (יהא זה רואה חשבון או עורך דין,( נהפך לקביל בבית משפט. לפיכך, כשיש סיבה להיזהר, עדיף לפנות לעורך דין.
עורכי הדין גם נהנים מסמכויות שאין לרואי חשבון, ובראשן המחויבות לסודיות. אם, למשל, מס הכנסה חוקר לקוח, רואה החשבון שלו מחויב לחשוף בפני רשויות המס את כל סודות הלקוח; עורך דין, לעומתו, מחויב לסודיות.
בכמה כסף מדובר? גביית השכר במשרדים המתמחים במס שונה במקצת מהנהוג בשאר המשרדים, ומתבצעת בכמה שיטות: כשמדובר בייעוץ נקודתי בלבד, המשרד יגבה תעריף שעתי. בטיפול מקיף בעניינו של הלקוח, לעומת זאת, נהוג לגבות סכום קבוע מראש. לבסוף, כשמדובר בייצוג מול רשות המסים או בבית המשפט, נהוג לגבות תעריף שעתי עם בונוס שייגזר באחוזים מהחיסכון במס, או שייקבע מראש כסכום קבוע, על פי פרמטרים מוגדרים להצלחה.
התוצאות נאות במיוחד: מיסוי הוא אחד התחומים המשתלמים ביותר בעריכת דין, עם תעריף שעתי שנע בין 250–150 דולר לשעת ייעוץ של שכיר, ועד 500–250 דולר לשעה לשותף. משרד מיסוי מצליח (או מחלקת מיסוי במשרד גדול) מגלגל בין 5 ל15- מיליון שקל בשנה; כשמדובר במחלקה, לרוב היא המחלקה הרווחית ביותר במשרד. שיעור המס הוא, מטבע הדברים, נוח במיוחד.
ארבעת הגדולים
הרצוג פוקס נאמן
מחלקת המסים במשרד, שהוקמה על ידי פרופ' יעקב נאמן, היא מהגדולות במשרדים המסחריים בישראל, ומעסיקה 15 עורכי דין ורואי חשבון. היא מדורגת בקביעות במקומות הראשונים במדריכים הישראליים והבינלאומיים, ומתמקדת בייצוג משקיעי חוץ ברכישותיהם בישראל. מאיר לינזן, שמנהל את המחלקה כבר 15 שנים, מתמחה במיסוי נגזרות פיננסיות ובמיסוי אופציות והטבות לעובדים.
גורניצקי ושות'
פנחס רובין מכהן כראש המשרד, הממוקם בעשירייה הראשונה של המשרדים הגדולים. רובין מתמחה בדיני תאגידים, ניירות ערך ומסים. כיהן כיו"ר ועדת המסים של לשכת עורכי הדין במשך עשר שנים, ייצג את משרד האוצר בוועדת בייסקי, היה חבר בוועדת המבנה לבדיקת מבנה בתי המשפט הרגילים בישראל, ויו"ר הוועדה המייעצת לרפורמה במערכת המשפט בישראל.
אמנון רפאל
העמיק בתחום המיסוי כשהתמחה אצל שופט בית המשפט העליון אלפרד ויתקון ז"ל. סיים לימודי תואר שני ושלישי באוניברסיטת ניו יורק. לאחר שחזר ארצה פתח משרד שעסק בתחומים שונים, אבל בשמונה השנים האחרונות הפך את משרדו למשרד בוטיק בתחום המס. כ75%- מהעבודה הנעשית במשרד עוסקת ישירות במסים, והיתר נוגע לתחומים משיקים כמו מתן חוות דעת, עימותים מול רשויות המס וייצוג בבתי משפט. כתב ספר בענייני מס הכנסה.
משה שקל
התחיל לעסוק בתחום המסים ב,1982- בזמן שהיה עוזר מחקר באוניברסיטת תל אביב. את שנת התמחותו הראשונה עשה אצל פרופ' יובל לוי, ואת השנייה במחלקת מסים במשרד ש. הורוביץ, שאותה גם ניהל מאוחר יותר במשך כמה שנים. משם עבר לעסוק במיסוי במחלקה המשפטית של קבוצת השקעות דיסקונט. ב1992- פתח משרד עצמאי למסים, הכולל כיום כ20- עורכי דין ו30- עובדים.
כרישי המסים
תדמור ושות'
טלי ירון-אלדר התמחתה אצל משה דרוקר (ע"ע) ואצל גיורא אמיר. כיהנה כנציבת מס הכנסה בין השנים 2002 ל2004- וקידמה את הרפורמה במיסוי בשוק ההון, את הגברת האכיפה והחמרת הענישה לעברייני מס ורפורמות נוספות. לאחר מכן עברה למגזר הפרטי והיתה שותפה במשרד כהן, ירון-אלדר. כיום היא שותפה במשרד תדמור ושות' ומנהלת את מחלקת המיסוי במשרד. עוסקת בתכנוני מס, מיסוי בינלאומי, מיסוי עקיף וייצוג בבתי משפט.
אודי ברזילי
למד מסים אצל ד"ר אברהם אלתר (ע"ע) ואצל נציב מס הכנסה לשעבר דורון לוי. כיהן כיועץ המשפטי של נציבות מס הכנסה, ולאחר שלא מונה לנציב הצטרף כשותף למשרד מיתר, ליקוורניק, גבע, לשם, ברנדווין ושות.' מאוחר יותר פרש ופתח משרד המתמקד במיסוי. השתתף בשתי ועדות רבינוביץ:' כיו"ר ועדת המשנה בעניין הסדרים מיוחדים במקרקעין, וכיו"ר ועדת המשנה שעסקה בתחומי המיסוי הבינלאומי והפחתת המס בישראל. נטל חלק בהכנת הצעת החוק למס הכנסה שלילי.
ד"ר משה דרוקר
היה חבר בשתי ועדות רבינוביץ' ובוועדה לעניין מס הכנסה, והיה ויו"ר תת-הוועדה למיסוי בינלאומי. ב1964- הקים את המשרד, העוסק בדיני מסים ובמשפט מסחרי, ומעסיק שמונה עורכי דין, ארבעה שותפים וארבעה מתמחים. המשרד מעניק את כל מטריית השירותים בנושא מס, הן במישור האזרחי והן בפלילי, ומטפל גם במס הכנסה, מיסוי בינלאומי, מע"מ, מיסוי מקרקעין ומיסוי מוניציפלי.
א. אלתר ושות'
המשרד נוסד ב1990- על ידי ד"ר אברהם אלתר, לשעבר סגן נציב מס הכנסה והיועץ המשפטי לנציבות מס הכנסה, וממומחי המס הבולטים בישראל. מאז מותו של אלתר השותפים במשרד הם ענת טנא, שרון זיו ועמיחי פרי. המשרד מספק ייעוץ מס ללקוחות בארץ ובעולם ומתמחה בייעוץ, ליווי וייצוג משפטי בפני רשויות המס בישראל ובפני בתי המשפט.
נמדר, בן-עטר, בנדל
פרופ' אהרון נמדר החל את דרכו באקדמיה: לימד דיני מסים באוניברסיטת בר-אילן, ורק לפני 13 שנה הקים משרד עורכי דין שעוסק במיסוי. כתב ספרים מרכזיים בתחום המס ובהם "מיסוי מקרקעין." כיהן כסגן ראש לשכת עורכי הדין. המשרד, שבו שלושה שותפים נוספים ושלושה עורכי דין מועסקים, הוא בוטיק העוסק במס על כל גווניו: מס הכנסה, שבח, מע"מ, הפקעות, מקרקעין ועוד. הוא מספק שירותי ייעוץ, כתיבת חוות דעת וייצוג.
ד. פוטשבוצקי
המשרד הוקם ב1954- על ידי דניאל פוטשבוצקי המנוח; בנו, יעקב פוטשבוצקי המנוח, עבד איתו מ.1973- שלושת השותפים מיכל זילברשטיין, גדעון קלוגמן ודוד גולדמן הם מתמחיו של יעקב פוטשבוצקי, והותירו את המשרד על שמו מתוך כבוד אליו. גולדמן הוא מרצה באוניברסיטה העברית בתחום מיסוי תאגידים, ומרצה גם בלשכת עורכי הדין ורואי החשבון. נוסף על כך הוא מכהן כיו"ר ועדת מסים עקיפים בלשכת עורכי הדין.
מאיר מזרחי
עבד ברשות המסים כיועץ משפטי למס שבח וכמנהל תחום מיסוי מקרקעין. ב2001- פרש מרשות המסים והקים את המשרד, שנהפך לאחד המובילים במיסוי ומלווה עסקאות מרגע מימושן ועד לשלבים הסופיים. במשרד שותף גם עו"ד ירון שידלו, לשעבר מנהל תחום מיסוי בינלאומי בנציבות מס הכנסה, שאחראי על מחלקת מיסוי בינלאומי.
פרופ' יצחק הדרי
הקים ב1977- את משרדו, שעוסק בתכנון, ייעוץ וטיפול בענייני מס עבור לקוחות מהסקטור הפרטי והציבורי מהארץ ובחו"ל, מול רשויות המס ובערכאות השונות בבתי המשפט. מרצה בענייני מס באוניברסיטת תל אביב ובמכללה האקדמית נתניה. כתב חמישה ספרים חשובים במיסוי מקרקעין. משמש כיו"ר ועדת מסים של לשכת עורכי הדין וכבורר בסכסוכים עסקיים.
רון רוטשילד
היה ממונה על המדגם במס הכנסה. ב1997- פתח משרד, בעיקר לייעוץ מס לחברות נדל"ן. ב2000- הצטרף אליו עו"ד אודי ברזילי (ע"ע) ויחד העבירו את המשרד כולו למחלקת מיסוי במשרד מיתר ושות.' כעבור כמה חודשים פרשו והקימו מחדש את המשרד, וב2003- התפצלו. כיום רוטשילד מנהל משרד המונה שישה אנשים ומטפל בתכנוני מס, ליווי והסדרי מס הכנסה, שבח, מע"מ, מכס וביטוח לאומי. בנוסף המשרד מלווה חקירות ומייצג נישומים.