סרברוס גבריאל מתפצלת; כל צד יחזיק ב־4.83% ממניות הבנק
במשרד האוצר הופתעו מהצעד של המועמדת לרכישת השליטה בבנק לאומי. בנק ישראל: לקחנו בחשבון תרחיש מהסוג הזה
קבוצת סרברוס גבריאל, המחזיקה בכ־9.7% ממניות בנק לאומי, החליטה אתמול לפצל את האחזקה במניות הבנק. בעקבות ההחלטה יחזיקו סרברוס (בראשות סטיב פינברג), וגבריאל (בראשות עזרא מרקין), כל אחת בנפרד, 4.83% ממניות הבנק, ללא אפשרות לתיאום עמדות או לשיתוף פעולה בנוגע לאחזקה ביניהם.
הצעד בו נקטה הקבוצה נועד לעקר מתוכן את החלטת המפקח על הבנקים, רוני חזקיהו, שהיתה אמורה להתקבל השבוע, במסגרתה היתה אמורה סרברוס גבריאל לקבל אישור להמשיך ולהחזיק בשיעור הגבוה מ־5% במניות הבנק. במשרד האוצר הופתעו אתמול מהמהלך של הקבוצה, בעיקר בשל האישור שהיה אמור להינתן לבקשת ההארכה, בעוד בבנק ישראל טענו כי תרחיש שכזה נלקח בחשבון.
האישור החריג לאחזקה במניות הוא אחד מסעיפי "חוק מראני" מ־2002, על פיו כל המחזיק יותר מ־5% במניות גוף פיננסי חייב היתר מבנק ישראל. קבוצת סרברוס גבריאל זכתה במכרז שקיימה המדינה ב־2005 להפרטת בנק לאומי. בשלב הראשון רכשה הקבוצה כ־10% מהמניות וקיבלה אופציה לרכישת 10% נוספים בכפוף לאישור של בנק ישראל.
בעקבות חוק מראני הועברו 5% מהמניות לידיו של נאמן, אצלו הן היו מצויות עד ההחלטה מאתמול. בהמשך הדרך נתקלה הקבוצה בסירוב של בנק ישראל לאשר לה את מימוש האופציה. בעקבות זאת נוצרה לקבוצה בעיה עם המשך השמירה על עשרת האחוזים שרכשה, וזאת מכיוון שלפי תנאי המכרז היה עליה לקבל את היתר השליטה עד 24 במאי 2007. במכרז נאמר עוד, כי עם האיסור על הקבוצה הזוכה לרכוש את השליטה יהיה עליה למכור בתוך שנה כל אחזקה מעבר ל־5%.
בסרברוס הגישו לפני כשבועיים בקשה להארכת תקופת האחזקה במניות העודפות. בקשה זו זכתה לאישור של משרד האוצר והועברה לאישור סופי של בנק ישראל. בסרברוס גבריאל ביקשו ככל הנראה להימנע מקבלת החלטה סופית בעניינם ולפיכך נקטו בצעד של פיצול האחזקות לשני גופים נפרדים. ההחלטה החדשה אינה אמורה להשפיע על החלטות המדינה בעניין מכירת 11% שעדיין מוחזקים ברשותה, אולם היא צפויה להחליש את כוחה בהצבעות בדירקטוריון הבנק. עד כה הצביעה המדינה גם בשם חמשת האחוזים של הקבוצה שהוחזקו בנאמנות.