כנגד כל הציפיות: מדד אפריל זינק ב-1.5%
כתוצאה מכך עומדת האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים על 4.7% אחוזים- הרבה מעבר ליעד של 3% שקבעה הממשלה. זהו הזינוק הגבוה ביותר בחודש אחד מאז אפריל 2008
מדד המחירים לצרכן עלה בחודש אפריל ב-1.5%, כנגד כל הצפיות. כתוצאה מכך עומדת האינפלציה ב-12החודשים האחרונים על 4.7% אחוזים - אחוז ושבע עשיריות מעל יעד המחירים שקבעה הממשלה. כך דיווחה הערב (ה') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.
זהו המדד הגבוה ביותר מאז אפריל 2002, והוא
העלייה החדה מוסברת ברצף של עונתיות, בתוספת של עליות מחירים עולמיות מצטברות. בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מציינים כי לא זכור חודש בו כל כך הרבה סעיפים עלו בשיעורים כה גבוהים. שלושה רבעים מהמוצרים המרכיבים את המדד עלו, ועל כן קשה להצביע על גורם שהביא לזינוק במדד.
בגלל העונתיות שכרוכה בפסח, מחירי שירותי הבראה ונופש בחו''ל זינקו ב-10.6% ותרמו תרומה מכריעה במדד. המרת המחירים לשקלים גרמה לעלייה של 1.4% במדד הדיור.
מחירי העגבניות הוכפלו ואילו מחירי הפירות ב-11 אחוזים. הלחמים, הבשרים והדלקים עלו בין 1.5%-2% ותרמו יותר מרבע אחוז למדד. גם מוצרי החלב רשמו עלייה והתייקרו ב-1.6%, בעיקר עקב התייקרות המזון העולמית וזינוק במחירי המספוא לפרות. רק מחירי הקישואים והמלפפונים הוזלו, אולם השפעת על המדד היא מזערית.
מחירי הטלפון הסלולארי עלו ב-1.7 אחוזים ותרמו 0.6 נקודות אחוז למדד ואילו החשמל התייקר ב-1.2%, בעקבות העלייה במחיר הדלק.
בבנק ישראל קיבלו את הנתון בתדהמה. דיוני הריבית טרם החלו, אולם בבנק ישראל כבר נשמעים קולות הגורסים כי העלאה הריבית הבסיסית במשק, כבר בחודש הקרוב, הפכה לצעד הכרחי. עם זאת, עדיין מוקדם לקבוע
האם ובכמה יעלה שיעור הריבית.
יש לציין למרות הלחצים מצד כמה גורמים בשוק ההון על בנק ישראל להעלות את הריבית, עליית המחירים אינה נובעת מעלייה בביקושים - תופעה בה ניתן לשלוט באמצעות שינויים בשיעור הריבית- אלא מגורמים חיצוניים, הקשורים לעליות מחירי הסחורות, המזון והאנרגיה בעולם.
אבל לא רק במדד המחירים לצרכן נרשמה עלייה: גם מחירי הסלילה, בנייה, חקלאות ואטובוסים זינקו ביותר מ-1.5%. מדד תשומות הבנייה עלה ב-1.3%, מדד תשומות הסלילה זינק ביותר מ-2%, ומדד תשומות החקלאות קפץ ב-1.8%.
גורמים בלמ''ס מציינים, כי לפי שעה אין סימנים המצביעים על כך שקצב עליית המחירים צפוי להתמתן בזמן הקרוב.