$
בארץ

הירשזון מואשם בגניבה של 2.5 מיליון שקל

שר האוצר לשעבר מואשם כי גנב עם אחרים 4 מיליון שקל בסך הכל מכספי ההסתדרות הלאומית. כתב האישום חושף את הדרכים המגוונות של העברת הכסף, את המעטפות מלאות המזומנים, את הנסיעות לחו"ל ואת הארוחות במסעדות היוקרה. אמש החליט הירשזון לוותר על החסינות

אביעד גליקמן 08:5205.05.08

פרקליטות המדינה הגישה אתמול לאחר חודשים ארוכים של חקירות משטרה ודיונים את כתב האישום נגד שר האוצר לשעבר אברהם הירשזון. לפי כתב האישום, מואשם הירשזון בשני סעיפים עיקריים. הראשון הוא קשירת קשר לגניבות כספים, והשני קבלת כספים במרמה.

 

לאחר התייעצות עם עורך דינו, יעקב וינרוט, החליט אמש אברהם הירשזון לוותר על חסינותו. אילו היה הירשזון מתנגד להסרת החסינות, היה צורך בהליך של הסרת החסינות ע"י הכנסת. כעת תוכל הפרקליטות להגיש את כתב האישום נגדו לבית המשפט המחוזי בתל אביב כבר בימים הקרובים.

 

כסף מזומן מדי חודש

לפי כתב האישום, במהלך השנים 1998–2005 שימש הירשזון בתפקיד יו"ר הע"ל, הסתדרות העובדים הלאומית. הוא מואשם בידי הפרקליטות כי במהלך כהונתו קשר קשר עם עובדיה כהן, לשעבר מנהל הכספים של הע"ל, לגנוב כספים מהע"ל ומעמותת ניל"י, עמותה המפעילה רשת של גני ילדים ומעונות יום, שהיתה בבעלות הע"ל ובשליטתה. הירשזון ושותפיו מואשמים כי במהלך השנים גנבו כספים רבים מהע"ל ומניל"י בהיקף של 4 מיליון שקל, מתוכם 2–2.5 מיליון שקל עברו היישר לכיסו של הירשזון.

 

הירשזון. כספים שיועדו לחוגים מצאו דרכם לכיסו הירשזון. כספים שיועדו לחוגים מצאו דרכם לכיסו צילום: מאיר אזולאי

 

גניבת הכספים בוצעה, על פי החשד, באמצעות פדיון של מאות צ'קים, הפיכתם למזומן והעברתם באמצעות מעטפות עם שליחים להירשזון. שר האוצר לשעבר מואשם שמאז שנת 2000 קיבל סכום של 25 אלף שקל לחודש כמעין תשלום "הוצאות". כספים אלה הועברו כאמור במזומן מדי חודש בחודשו לאורך תקופה ארוכה באמצעות שליחים. חלק מהכספים אשר נטל הירשזון, על פי החשד, הגיעו ישירות במזומן מתוך כספים שהיו מיועדים לחוגים ופעילויות שונות של הע"ל וניל"י ברחבי הארץ ומצאו בסופו של דבר את דרכם לכיסו.

 

מענקים לראש השנה ופסח ונסיעות לחו"ל

בפרקליטות מאשימים את הירשזון כי השתמש בשלל דרכים לגנוב את הכספים מהע"ל. כך, למשל, הועברו על פי החשד להירשזון סכומים של 10,000 עד 30 אלף שקל כמענקים לחגים בסמוך לראש השנה ופסח. פרט להירשזון נהנה מכספים אלה גם יצחק רוסו, מי שכיהן כמנכ"ל הע"ל בין השנים 1998–2005 ומואשם בכתב האישום עמו.

 

שיטה אחרת להעברת הכספים היתה באמצעות "כספי נסיעות לחו"ל". במסגרת זו, על פי החשד, הועברו להירשזון בין השנים 2000 עד 2004 סכום שנע בין 2,000 ל־3,000 דולר במזומן בשקלים או במט"ח עבור כל נסיעה שלו לחו"ל. על פי כתב האישום, נטלו אנשיו של הירשזון את הכסף המזומן שפדו מהצ'קים של הע"ל והחליפו אותו במט"ח בצ'יינג'ים שונים. הירשזון נסע בשנים אלה לא פחות מ־50 פעם לחו"ל, ובכל פעם הצטייד במזומנים.

 

על פי החשד, מימנו כספי ההסתדרות הלאומית לא רק את חייו הפרטיים של הירשזון אלא אף שימשו גם למימון הפריימריז של הליכוד שבהן השתתף בשנת 1998, ולאחר מכן גם בשנת 2002. לפי כתב האישום, קיבל הירשזון את המימון באמצעות שתי הלוואות שנטל מאבי עמר, אזרח צרפתי, בכל אחת מהשנים הרלבנטיות.

 

ההחזר על ההלוואות ניתן לעמר מכספי ניל"י, כאשר בשנת 1998 העבירו לעמר עובדיה כהן וגדעון בן־צור ז"ל, מי ששימש כמנהל החשבונות של הע"ל, צ'קים בסכום של 31,700 שקל כל אחד. בשנת 2002 נמסרו לעמר 10 צ'קים של הע"ל, כל אחד בסכום של 36,000 שקל. כדי להסוות את העברת הכספים לעמר נחתם חוזה בינו לבין הע"ל, שבמסגרתו הוצג כאילו עבד בעמותה.

 

קבלת פנים ב- 30,000 שקל. למצולמים אין קשר לכתבה קבלת פנים ב- 30,000 שקל. למצולמים אין קשר לכתבה צילום: מיכאל קרמר
גם חברי הליכוד נהנו מהכספים שמשך הירשזון. על פי כתב האישום, לקראת סוף שנת 2000 הוא ערך קבלת פנים לחברי המפלגה באולם בגני התערוכה בתל אביב בעלות של 30,000 שקל. לאחר האירוע, על פי החשד, הועברו לחשבונו של הירשזון 32,000 שקל למימון ההוצאות שהיו לו והסכום הופקד בחשבון הבנק שלו.

 

חגיגות במסעדות 

פרט להירשזון כאמור מואשמים בסעיף האישום של קשירת קשר לגניבת כספים עוד שלושה בכירים לשעבר בהסתדרות הלאומית, ובהם יצחק רוסו, לשעבר מנכ"ל הע"ל, אמציה בונר, מי ששימש חשב עמותת ניל"י, וציון כהן, ששימש בתפקידים בכירים בקרן הפנסיה של הסתדרות העובדים.

 

בסעיף השני של כתב האישום מואשם הירשזון לבדו. על פי סעיף זה, הוא קיבל כספים במרמה מהע"ל עבור ארוחות פרטיות בסופי שבוע שלא במסגרת תפקידו כיו"ר הע"ל. עבור אותן ארוחות הוא שילם, על פי החשד, בכרטיס האשראי שלו ובמזומן והעביר את החשבוניות להע"ל בהציגו מצג כאילו מדובר בארוחות שאכל במסגרת תפקידו. עבור אותן ארוחות קיבל הירשזון בסך הכל 62,790 שקל. בכתב האישום מפורטת רשימה של עשרות מסעדות שבהן אכל הירשזון. בין השאר הוא סעד במסעדת בלקסטייר בסכום של 3,443 שקל, במסעדת פאפאגיו בסכום של 3,311 שקל ובמסעדת וולדן בסכום של 7,547 שקל.

 

עוד מואשם הירשזון כי הע"ל מימנה גם את ארוחותיו במזנון הכנסת בסכום של 53,112 שקל בשנים 1999–2004, אף שאלו לא נעשו במסגרת תפקידו כיו"ר הע"ל ואף שקיבל עבורן מימון מהכנסת במסגרת תפקידו. גם במקרה זה העביר הירשזון את החשבוניות על הארוחות שהסתכמו לא פעם בסכום של 2,000 שקל וקיבל תמורתן כסף מהע"ל. בפרקליטות טוענים כי במעשיו אלה הפר הירשזון את האיסור על חברי הכנסת לקבל תמורה כלשהי בגין עבודתם.

 

בפרקליטות אומרים כי בחודש הקרוב יוגשו כתבי אישום נגד המעורבים האחרים בפרשה ובהם גם עובדיה כהן ואחרים.

 

בא כוחו של הירשזון, עורך הדין יעקב וינרוט, אישר כי הוגש כתב אישום ליושבת ראש הכנסת ואמר כי ילמד את החומר ואז יגיב. יועץ התקשורת של הירשזון אמר כי לקוחו קיים אמש שורה של התייעצויות בעקבות הגשת כתב האישום ולאחר שילמד את החומר יגיב עליו. כאמור, אמש החליט הירשזון כצעד ראשון, לוותר על חסינותו.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x