בלעדיבמטרה לחזור לצמוח: הפניקס מפחיתה את דמי הניהול בקרנות ההשתלמות
בלעדי
במטרה לחזור לצמוח: הפניקס מפחיתה את דמי הניהול בקרנות ההשתלמות
הפניקס תציע ללקוחות שיעבירו לקרנות ההשתלמות 2 מיליון שקל ומעלה דמי ניהול של 0.55%, מהנמוכים בענף. הפניקס מבקשת להתניע מחדש את הגיוסים בתחום הגמל על רקע החולשה של אלטשולר שחם
הפניקס מעלה הילוך בניסיון לצמוח בענף הגמל, תוך ניצול החולשה של אלטשולר שחם ונוכח הקיפאון בגיוסים שלה עצמה בשנה האחרונה. ל"כלכליסט" נודע כי החודש החליטה הפניקס להפחית את דמי הניהול בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות שלה לחמש השנים הקרובות, למצטרפים חדשים בלבד, עד ל־0.55% מהצבירה; זאת בעוד כיום דמי הניהול הממוצעים שגובה הפניקס בקרנות ההשתלמות במסלול הכללי עומדים על 0.68% והממוצע בענף עומד על 0.64%.
דמי ניהול של 0.55% יהפכו את הפניקס לחברה שגובה את דמי הניהול הנמוכים בענף, לצד כלל ביטוח (ראו תרשים), אבל לא כולם יוכלו ליהנות מהם. דמי הניהול האלו יינתנו למי שיעביר לבד, או יחד עם משפחתו, 2 מיליון שקל ומעלה לקרנות ההשתלמות וקופות הגמל של הפניקס (כולל קופות גמל אחרות, דוגמת קופות גמל פנסיוניות וגמל להשקעה). תא משפחתי שיעביר סכום מצרפי של 1.5—2 מיליון שקל יקבל דמי ניהול של 0.57%. מי שיעביר עד 250 אלף שקל ישלם דמי ניהול של 0.7%. כלומר, רק מי שיעבירו סכומים משמעותיים של כסף יהנו מדמי הניהול הזולים.
המגמה הבולטת בענף הגמל בשנתיים האחרונות היא הפדיונות שסופגת אלטשולר שחם גמל ופנסיה, השחקנית הגדולה בענף, שעד ל־2020 גם הייתה המגייסת הגדולה בו. בשנה וחצי האחרונות, על רקע תשואות חסר, חוסכים החלו לעזוב. כך, קרן ההשתלמות במסלול הכללי של אלטשולר שחם ספגה פדיונות של כ־30 מיליארד שקל בין אוקטובר 2021 לפברואר 2023, וכיום היא מנהלת נכסים בהיקף של קצת פחות מ־40 מיליארד שקל.
הפניקס נהנתה מהמגמה הזו, ונכון לפברואר 2022 היא מנהלת 29.8 מיליארד שקל בקרנות ההשתלמות – צמיחה של כ־13 מיליארד שקל בשנתיים. נכון להיום, הפניקס מנהלת בחברת הגמל והפנסיה 67 מיליארד שקל, והיא השחקנית השנייה בגודלה בענף. אלא שמרבית הסכומים שגייסה הפניקס בקרנות ההשתלמות גוייסו ב־2021. ב־12 החודשים האחרונים היקף הנכסים בתחום זה בהפניקס צמח רק ב־200 מיליון שקל. הקיפאון הזמני הוא תוצאה של תשואת חסר שהציגה הפניקס בקרנות ההשתלמות. ב־12 החודשים האחרונים קרן ההשתלמות במסלול הכללי של הפניקס, שמנהלת 13.5 מיליארד שקל, ירדה ב־6.16%, בעוד התשואה הממוצעת בענף הייתה שלילית בשיעור של 5.6%.
ב־2021 הציגה הפניקס, המוסדי הגדול בישראל במונחי שווי שוק (9.6 מיליארד שקל) תוכנית אסטרטגית שהמטרה שלה היא להביא את הקבוצה לנהל נכסים בהיקף של 450—550 מיליארד שקל ב־2025. נכון לסוף 2022, החברה מנהלת נכסים ב־371 מיליארד שקל.
תחום הגמל והפנסיה הוא נדבך מהותי בתוכנית הזו. בהתאם, הפניקס השקיעה 390 מיליון שקל ברכישת סוכנויות ביטוח בשני העשורים האחרונים, והיא גם מתגמלת יפה את הסוכנים במטרה שיעבירו אליה לקוחות. כפי שפורסם ב"כלכליסט", על מנת לממן את תגמול הסוכנים, ואת יתר מאמצי הצמיחה בתחום, הפניקס גמל ופנסיה, חברה־בת של הפניקס אחזקות וחברה־אחות של הפניקס ביטוח, לוותה משתי החברות סכום מצטבר של 744 מיליון שקל, נכון לסוף 2022.