סגור
מפונים במלון בים המלח
מפונים במלון בים המלח. מצוקה מתגברת (צילום: אורן עמית)

עוגן: הבקשות להלוואות חברתיות הוכפלו מאז תחילת המלחמה

מספר הבקשות לקבלת הלוואות ללא ריבית או בתנאים נוחים זינק מממוצע של 480 בחודש לפני המלחמה לכ־1,000 מתחילתה. הנתון מלמד על המצוקה כלכלית קשה בקרב המפונים, והציבור בכלל. עוגן גייסה מתחילת המלחמה חצי מיליארד שקל 

מספר הפניות לקבוצת האשראי החברתית עוגן יותר מהוכפל מאז תחילת המלחמה ב־7 באוקטובר. 8,950 בקשות להלוואות ללא ריבית או בתנאים נוחים הוגשו לאגודה בתשעת החודשים מתחילת המלחמה לעומת 4,300 בתשעת החודשים שקדמו לה. מדובר בתוספת של 108%. המשמעות היא עלייה מממוצע של 480 בקשות בחודש לפני המלחמה לממוצע של כ־1,000 בקשות מתחילתה.
עוגן מעניקה הלוואות למשפחות במצוקה, לעסקים קטנים ולעמותות, בעיקרון שמזכיר את הגמ"ח החרדי – כלומר ללא ריבית או בריבית נמוכה יחסית לשוק החופשי. האגודה גייסה מתחילת המלחמה חצי מיליארד שקל, רבע מיליארד שקל מפילנתרופיה ורבע מיליארד שקל ממקורות אחרים. עוגן כבר העניקה הלוואות ב־200 מיליון שקל מתוכם למטרות אשראי.

אם ביוני 2023 הוגשו לעוגן 153 בקשות להלוואות ללא רבית או בריבית נמוכה באזורי הצפון והדרום, הרי שביוני הנוכחי הוגשו 523, פי 3.4. בסך הכל הוגשו לעוגן 368 בקשות להלוואות ביוני 2023 ו־1,015 ביוני 2024, כלומר נרשמה עלייה של פי 2.8. חודש השיא בבקשות להלוואות היה נובמבר 2023, שבו רבים מאוד הושבתו מעבודה, אז הוגשו 1,523 בקשות, מהן כחצי (766) מהדרום והצפון.
מנכ"ל עוגן שגיא בלשה מסביר שעליית הביקוש להלוואות "נרשמת לא רק על רקע הפגיעה הכלכלית במשקי הבית בעקבות המלחמה אלא גם על רקע עליות המחירים במשק". זאת, לדבריו, "בזמן שהציבור משלם ריבית גבוהה על האוברדראפט בחשבונות העובר ושב בבנקים. הפערים הכלכליים ויוקר המחיה בארץ הם אויב לא פחות מסוכן למדינה מאשר איראן או חזבאללה".

2 צפייה בגלריה
שגיא בלשה מנכ"ל עוגן
שגיא בלשה מנכ"ל עוגן
שגיא בלשה, מנכ"ל עוגן
(צילום: ענבל מרמרי)
בלשה מספר על משפחה שליווה אישית שפונתה למלון. המשפחה עמדה למכור את הבית שלה בעוטף עזה לאחר החגים, אבל הקונה המיועד נרצח. "הבית שני ק"מ מרצועת עזה. מי יקנה אותו עכשיו?", הוא אומר. בינתיים הם איבדו את הכנסת האשה, שעבדה בסטודיו בעוטף, והיו צריכים לשלם סכומי עתק לבנקים, ולדבריו בכל פעם התחננו לבנק אחר לדחיית תשלומים. לאחרונה הם חזרו להתגורר בבית, הבעל התחיל לעבוד שעות נוספות והאשה מנסה להחיות את הסטודיו. "אין לתאר מה שמשפחה כזו עוברת", אומר בלשה. "יש המון אנשים במצבים כאלה".
רות עטיה, מנהלת בעוגן, מספרת ש"לרוב המשפחות שפנו אין עבודה. גם אם הן מקבלות מהמדינה סיוע, הוא לא בגובה המשכורת שהן רגילות לה. יש משפחות שנכנסו למלחמה עם גירעונות, שרק העמיקו". לדברי עטיה, אחת ההחלטות המרכזיות שמשפחות המפונים צריכות לקבל בימים האלה זה האם לחזור לעוטף או לא. העצה של עוגן לעתיד היא לחכות שנה ולבנות תוכנית כלכלית למגורים ופרנסה בשנה הזו.
מאז היווסדה ב־1990, העניקה עוגן הלוואות ליותר מ־80 אלף משפחות, עסקים קטנים ועמותות, בהיקף כולל של מעל 2 מיליארד שקל.