סגור

המפקח על הבנקים לוועדת הכלכלה: אל תמנעו מהבנקים להשוות עלויות ללקוחות

יאיר אבידן אמר בדיון בנושא רפורמת הבנקאות הפתוחה, כי להערכתו הכשל המשמעותי ברפורמה הוא דווקא המניעה מכל השחקנים בשוק להשתתף בה: "אנחנו רואים בעייתיות מאוד גבוהה בעולמות של ניגוד עניינים ותיווך, דווקא מעמדת הראייה של רווחת הצרכן". והוסיף: "אני מתקשה לראות מהם המדדים להצלחת הרפורמה"

בנק ישראל לא שולל אפשרות שבה בנקים יוכלו להציע ללקוחות שירות השוואת עלויות בנקאיות. כך עולה מדבריו של המפקח על הבנקים, יאיר אבידן, שהתייחס לדברים היום בדיון בנושא הבנקאות הפתוחה בוועדת הכלכלה של הכנסת.
"הבנקאות הפתוחה היא פרויקט דגל של בנק ישראל והפיקוח על הבנקים שעובדים על זה שנים רבות והביאו את מוכנות המערכת. הראייה שלנו היא לאפשר את רווחת הצרכן", אמר אבידן.


המפקח על הבנקים התייחס לנושא הדחייה של הרפורמה, עליה התלוננו בבנק הדיגיטלי החדש של אמנון שעשוע, כשאמר: "דחיות נקודתיות שקורות פה ושם חסרות משמעות במונחי הטווח הארוך. המוצרים הבנקאיים הם לא כל המוצרים הפיננסיים וצריך להרחיב ככל שניתן, גם בתהליך החקיקה הזה, גם אם לוחות הזמנים רחוקים. צריך לחייב את כל מי שהוא יצרן של מוצר פיננסי להיות כחלק מהרפורמה".
3 צפייה בגלריה
יאיר אבידן המפקח על הבנקים כנס פינטק  וידאו
יאיר אבידן המפקח על הבנקים כנס פינטק  וידאו
יאיר אבידן, המפקח על הבנקים
אבידן התייחס גם לסעיף ניגוד העניינים, שנועד למנוע מהבנקים אפשרות להשוות עלויות בנקאיות לבנקים אחרים, וטען כי להערכתו הכשל המשמעותי ברפורמה הוא דווקא המניעה מכל השחקנים בשוק להשתתף בה. "אנחנו רואים בעייתיות מאוד גבוהה בעולמות של ניגוד עניינים ותיווך, דווקא מעמדת הראייה של רווחת הצרכן", אמר אבידן. הוחלט שיש כשל שוק עוד לפני שיש שוק, אנחנו בגישה שהרבה יותר נכון לתת לשוק לפעול, ואם יהיה כשל נדע לשים את המעצורים הנכונים. בעיני הכשל המשמעותי, כדי שהצרכן ייהנה, הוא דווקא המניעה. אני מתקשה לראות מודל עסקי ללא מעורבות של בנקים וסולקים. אני מקווה שיהיו פינטקים וגופים שלהם יש לקוחות ואמון. אני מבין שהוועדה רואה שכן יישאר הסעיף של ניגוד עניינים ותיווך".
עוד הוסיף אבידן בהקשר זה: "אני מתקשה לראות מה המדדים להצלחה של הרפורמה. זאת נקודת מפתח לכל רפורמה, אני מרגיש שזה מאוד חסר. ככל שהולכים לכיוון שימנעו מגופים שיש להם לקוחות ואמון לקחת חלק, צריך לקבוע אבן דרך לקבוע הצלחה או כישלון. אני מקווה שאני טועה, אבל אם לא תהיה הצלחה שיהיה מי שיש לו סמכות להתיר לבנקים, לא בגלל שאני המפקח עליהם, יש בנינו הרבה מתח, אבל להגיד שזו נקודת זמן שמי שמנהל נכסים שיש לו לקוחות ואמון לא תהיה לו מניעה".
3 צפייה בגלריה
ח"כ מיכאל ביטון
ח"כ מיכאל ביטון
ח"כ מיכאל ביטון, יו"ר ועדת הכלכלה
(צילום: חיים הורנשטיין)
יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ מיכאל ביטון, שאל את אבידן האם יש לו ספקות שהרפורמה תביא את התוצאה הרצויה והאם הוא מאמין שלמרות עוצמתם של הבנקים הם צריכים להיות שחקנים. אבידן השיב לו: "יש לי ספק. אין לי מונופול על החוכמה, אפשר לחשוב אחרת. אני אומר רק בוא נקבע נקודת זמן שנבחן אם הצלחנו או לא הצלחנו". ביטון ציין בתגובה כי העלות של עמלות וריביות נאמדת בכ-10,000 שקל בשנה והצלחה תהיה חיסכון בעלויות הללו.
לא בטוח שהרפורמה תפתח את שוק הבנקאות
יו"ר פורום מחוללי תחרות, ח"כ לשעבר רועי פולקמן הגיב לדברי אבידן ואמר כי האמירה שלו היא שהשוק לא יודע להתמודד עם זה בלי הבנקים. יו"ר הוועדה, ח"כ מיכאל ביטון, אמר כי "השאלה האם הרפורמה תפתח את שוק הבנקאות היא המרחפת, והתשובה היא לא מוחלטת".
3 צפייה בגלריה
רועי פולקמן
רועי פולקמן
רועי פולקמן, יו"ר פורום מחוללי התחרות
(צילום: עמית שאבי)
פולקמן התייחס ואמר: "לעניין הזה יש לי הצעה פשוטה מאוד, ברפורמת שטרום הכנסנו סעיף שהקים ועדת מעקב. אין שום צורך לגעת בסעיף ניגוד העניינים, צריך רק להרחיב סמכות אותה ועדת מעקב גם לסוגיות שנדונות בהצעת החוק הזו. במידה ונראה שבעוד שנתיים שלוש יש בעיה והשוק לא נותן מענה, תמיד אפשר לשנות, בשביל זה קיימת הכנסת ו-ועדת הכלכלה. אבל בטח לא בשלב זה, אין מה להכניס לשם מראש את הבנקים שהם בוודאי לא מחוללי תחרות".