סגור

רגיעה בשוק הנדל"ן בינואר: ירידה של 18% בהיקף המשכנתאות

על פי נתוני בנק ישראל, בינואר נלקחו משכנתאות בהיקף של 9.96 מיליארד שקל - ירידה חדה לעומת דצמבר והנתון הנמוך זה שלושה חודשים. עם זאת, מדובר עדיין בנתון הגבוה ב-55% לעומת החודש המקביל אשתקד. משך תקופת הפירעון של הלווים ממשיך לעלות ומהווה אינדיקציה לכך שהיקף המשכנתאות שנלקחות גבוה מבעבר

רגיעה בהיקף המשכנתאות החדשות שנלקחו על ידי הציבור. על פי נתוני בנק ישראל שמתפרסמים היום (א') היקף המשכנתאות החדשות שנלקחו בינואר עמד על 9.96 מיליארד שקל - ירידה של 18.4% ביחס לחודש הקודם והנמוך מזה שלושה חודשים. לעומת התקופה המקבילה אשתקד מדובר על גידול 55% שמוסבר ברובו על ידי סגר הקורונה השלישי. עם זאת, הציבור ממשיך לקחת משכנתאות בהיקפים גבוהים - 64% יותר מאשר בינואר 2020, טרם התפרצות הקורונה.

מהנתונים עולה כי היקף המשכנתאות שאינן צמודות למדד מסך ההלוואות שניתנו במהלך החודש הולך וגדל. בינואר עמד היקף העסקאות שלא צמוד למדד על 7.37 מיליארד שקל שהם 74% מסך העסקאות, לעומת 67% בתקופה המקבילה אשתקד ועל 66% בשנת 2020. מדובר בעלייה מתמשכת מאז אמצע 2016 ותוצאה ישירה של העלייה במדד המחירים לצרכן.
עוד עולה מתוך הנתונים כי שיעור הריבית במסלול הצמוד מדד נשאר ללא שינוי לעומת החודש הקודם והוא עומד על 1.9%, אך מדובר על ירידה של 0.8% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. למעשה מגמת ירידה נרשמה בריבית הצמודה למדד מאז תחילת 2017 אז היא עמדה על 3.8%.
עם זאת, לא מדובר בהכרח בבשורה משמחת שכן תקופת הפירעון הממוצע של המשכנתא הולכת וגדלה לאורך הזמן, כאשר החודש הוא עומד על 24 שנים וחמישה חודשים לעומת התקופה המקבילה אשתקד, אז תקופת הפירעון הייתה שנה פחות ועמדה על 22 שנים ותשעה חודשים. משך תקופת הפירעון ממשיכה לעלות והיא אינדיקציה לכך שאנשים לוקחים על עצמם משכנתאות הרבה יותר גדולות מאשר בעבר.
1 צפייה בגלריה
בנייה דיור נדל"ן אשקלון מנופים
בנייה דיור נדל"ן אשקלון מנופים
בנייה דיור נדל"ן אשקלון מנופים
(שאטרסטוק)
נתוני ינואר עוד לא מבשרים על סוף עידן הביקוש לדירות ועליות המחירים. אמנם מיוני 2021, רק בספטמבר 2021 היקף המשכנתאות היה נמוך יותר (7.1 מיליארד שקל) מינואר 2022. אבל הייתה זו מחצית שנה חריגה, שבה כל חודש רשם היקף המשכנתאות שיא חדש. למשל, במאי 2021 נטל הציבור משכנתאות ב-9.5 מיליארד שקל, נמוך מבינואר 2022, ובאותה עת היה זה שיא של כל הזמנים.
את העלייה בהיקף המשכנתאות תדלקה עלייה בביקוש לדירות במיוחד ע"י משקיעים, בעקבות הורדת מס הרכישה על דירה להשקעה ביולי 2020 מ-8% ל-5%. בסוף נובמבר 2021 הממשלה העבירה תיקון לחוק שהוביל העלאה של המס על רכישת דירה להשקעה בחזרה ל-8%.
בנובמבר 2019 שיעור המשקיעים מקרב רוכשי הדירות היה 13%, ובנובמבר 2021 - 19%. בחודש זה החלו דיווחים על כוונת הממשלה להעלות את המס, והמשקיעים נהרו לאתרי המכירות ולמשרדי עורכי הדין כדי לחתום במהרה על עסקה לפני שהגזירה תיכנס לתוקף. בעקבות זאת בדצמבר נרשם שיא היסטורי כאשר הבנקים נתנו משכנתאות בהיקף של 12.2 מיליארד שקל. חלק מהמשכנתאות הם של רוכשים שהקדימו את העסקה, ולכן בינואר נראה תיקון קל מטה.