שאול נאוי: חברות אשראי חוץ בנקאי שמתמקדות בנדל"ן עלולות לשלם ביוקר
שאול נאוי: חברות אשראי חוץ בנקאי שמתמקדות בנדל"ן עלולות לשלם ביוקר
בעל השליטה בחברת יעקב פיננסים מתח בשיחת המשקיעים ביקורת על המתחרות שעברו לתחום הנדל"ן והזהיר מפני הסיכונים הכרוכים בכך; נאוי טען שבניגוד לבנקים, שלהם אשראי של מאות מיליארדי שקלים, השיטה הקיימת בשוק האשראי אינה מתאימה לחברות חוץ בנקאיות קטנות
שאול נאוי, בעל השליטה (59.5%) בחברת האשראי החוץ בנקאי יעקב פיננסים, מבקר את פעילות המתחרות בענף. בשיחת המשקיעים שערכה היום החברה לאחר פרסום הדוחות הכספיים שלה, אמר נאוי כי חברות האשראי שעברו לתחום הנדל"ן בחרו בדרך הקלה וזו עלולה לעלות להן ביוקר.
שוק האשראי החוץ הבנקאי הגדיל משמעותית את החשיפה שלו לענף הנדל"ן לאורך שנת 2022 ו-2023, בעיקר על חשבון האשראי הצרכני והעסקי.
לדברי נאוי, "אנחנו לא רוצים לנגוע ביהלומים, בהייטק ובאשראי הצרכני. צריך לראות בעיניים מה העסק עושה. כולם רצים לנדל"ן, נותנים אשראי הלוואה לשלוש או חמש שנים ולוקחים בטוחות, ומחכים שהזמן יעבור.
"השיטה הזו אולי טובה לבנקים, אבל לשוק שלנו - אשראי חוץ בנקאי - היא לא נכונה. הבנקים יכולים להתנהג כך כי הם מוסדות ענקיים עם אשראי של מאות מיליארדים בעוד החברות בענף שלנו עם אשראי בהיקף של מיליארדים בודדים. אם נותנים בענף אשראי לנדל"ן, עדיף שתתנו אשראי מתכלה (הלוואה שמוחזרת ברובה לאורך תקופת ההלוואה). אני רוצה לראות שהחברה משלמת לי כל חודש 50 אלף שקל, חצי מיליון שקל. זה מעיד על מצבה".
נאוי הוסיף "לתת הלוואה של 100 או 200 מיליון שקל לחברות נדל"ן גדולות וליהנות מהריבית לאורך שנים זו עבודה קלה. גם אני הייתי רוצה לעשות את זה, לשבת במשרד ולגבות ריבית - אבל זה לא מתאים לי, זה מסוכן מדי. החברות אומרות שיש בטוחה, אבל ברגע האמת מגלים שאי אפשר לממש אותה.
"אומרים לי לעשות שעבוד על העודפים (רווחי חברת הנדל"ן מהפרויקט). אבל מה יהיה כאשר הקבלן יפסיק לעבוד? לא יהיו לא ריבית ולא עודפים. זה דומה לאדם שהולך במדבר ופתאום רואה בריכה מלאה מים, הוא רץ לשים את הלשון בתוך הבריכה ובין רגע היא נעלמת. ככה יתנהגו העודפים, אתה תחכה ותחכה לכסף וברגע האמת הוא יעלם. שיטת העודפים הייתה טובה ב-2022 אבל לא טובה היום ולא תהיה טובה לשנתיים הקרובות. שיטת העבודה הזו תגרום בעיות לשוק שלנו ואני צופה פה בעיות, יכול להיות שאני אטעה, אבל לרוב אני צודק".
נאוי ביקר גם את אופן ניהול החברות המתחרות בענף. לדבריו "יש כשל בהבנה של תפקיד נותן האשראי. חברות נותנות אשראי על פי דוחות של אנליסטים שמנתחים את העבר, אבל השטח הוא שקובע את הנתונים. יש כשל מסוים של הרבה חברות שלא עושות את זה. הרבה מנכ"לים לא מסתובבים וחיים את השוק. הדירקטורים שלנו לא רק באים לישיבות, אוכלים בורקס והולכים הביתה - אני לא מסכים לזה. יש היום דירקטורים שיושבים בהרבה חברות, גם את זה אני לא אוהב. אני מחפש דירקטורים שחיים את השוק, שתורמים לחברה".
הפעילות העיקרית של יעקב פיננסים היא בניכיון צ'קים. את הרבעון השני של השנה סיימה החברה עם רווח כולל בהיקף 17.4 מיליון שקל, צמיחה של 13%. ההכנסות ממימון נטו רשמו עלו ב-5% ל-23.4 מיליון שקל. השיפור ברווח נבע בין היתר גם מכך שיעקב פיננסים הצליחה לקבל תשלומים בסך 800 אלף שקל עבור הלוואות שכבר רשמה כאבודות בעבר.
נאוי הסביר את השיטה של יעקב פיננסים וכיצד היא מצליחה לשמור על היקף נמוך של הלוואות אבודות. "אני מלווה לזמן קצר. זה מאפשר לי לזהות בעיות מהר. ישנה בעיה? אתה מתחיל להרגיש אותה מיד, שאר האשראי פועל יותר לאט – הבנקים ושוק ההון. עד שהם מבחינים בבעיה אני כבר לא בחברה. גם אם החברה חייבת 4 מיליארד שקל, אם היא תסתבך אני כבר אהיה בחוץ. אני מתנצל בפני אלו שעובדים בשיטה הזו, אני חי 40 שנה בתוך המימון ומאמין בדרכים שלי".
נאוי ביקר את התנהלות המשק הישראלי ומשרד האוצר בכל הנוגע למתן אשראי לעסקים קטנים ובינוניים. לדבריו "הבעיה המרכזית בשוק האשראי הישראלי היא ש-90% מהאשראי שניתן על ידי הגופים הגדולים, בנקים וחברות ביטוח, ניתנים רק לגופים הגדולים במשק. זו בעיה קשה שצריך לפתור אותה. יש לנו הרבה עסקים קטנים שמשוועים לאשראי.
"אם לבעל העסק יש אישיות טובה והוא רוצה להתקדם ולהצליח צריך לעזור לו. גופי האשראי הגדולים נמענים מלעשות את זה. ברוב העולם, החברות הקטנות מניעות את השוק. רוב האשראי צריך ללכת לגופים הללו. מה עשו בממשלת ישראל? (במסגרת קרנות סיוע לעסקים קטנים, א"ע) נותנים אשראי של 100 אלף שקל לגוף קטן. מתוכם הקרן לוקחת 25 אלף שקל בתור ביטחון. זו שיטה שלא מתאימה לאנשים מן השורה".