סגור
אתר בנייה ב מודיעין
אתר בנייה במודיעין (צילום: שאול גולן)

טרנד הלוואות הבלון נמשך: היוו 16% מהמשכנתאות בחודש אוקטובר

למרות החגים, היקף המשכנתאות באוקטובר הגיע ל-6.9 מיליארד שקל מדובר בעלייה של 50% לעומת אוקטובר אשתקד שבו פרצה המלחמה. למרות אזהרות בנק ישראל, הלוואות הבלון דרכם הקבלנים מעודדים את רוכשי הדירות, ממשיכות להיות פופולריות ועמדו על 1.13 מיליארד שקל בחודש שעבר

הלוואות הבלון ממשיכות להיות פופולריות. בחודש אוקטובר נלקחו הלוואות בלון בשוק המשכנתאות בהיקף של 1.13 מיליארד שקל, והן היוו 16.4% מהמשכנתאות באותה החודש, שיעור דומה לממוצע בחודשים האחרונים, כך עולה מנתוני בנק ישראל.
הלוואות הבלון הן כלי דרכו מעודדים קבלנים את רוכשי הדירות לרכוש כעת דירה. מדובר במבצעים שבהם רוכשי הדירה משלמים בחתימה על העסקה כ-10%-20% ממחיר הדירה, ואת שאר הסכום רק לאחר סיום הבנייה. בפועל, הם נוטלים הלוואה (הלוואת בלון) שתהפוך לחלק מהמשכנתא לאחר סיום הבנייה, כאשר בתקופת הביניים הקבלן מסבסד את עלויות הריבית של ההלוואה.
בדוח היציבות הפיננסית שפרסם השבוע בנק ישראל הוא הזהיר מטרנד המבצעים הללו וציין שהם גם עלולים לגרום לעיוות מחירים בשוק הדיור, וגם טומנים בחובם סיכונים לרוכשי הדירות, הקבלנים ובתרחיש מסוים גם לבנקים.
באשר לשאר הפעילות בשוק, נראה כי נמשכת המגמה החיובית בביקוש למשכנתאות. מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש אוקטובר נלקחו משכנתאות בהיקף של 6.9 מיליארד שקל. מדובר אמנם בירידה של 19% לעומת ספטמבר האחרון בו נלקחו משכנתאות בהיקף של 8.5 מיליארד שקל, אולם יש לזכור כי בחודש אוקטובר חלו חגי תשרי, והיו מעט ימי עבודה, כך שביחס לכך מדובר בנתון גבוה.
עוד נציין כי נתוני אוקטובר גבוהים ביותר מ-50% לעומת אוקטובר אשתקד אז נלקחו משכנתאות בהיקף של 4.5 מיליארד שקל בלבד, אולם גם כאן חשוב לזכור כי בחודש אוקטובר אשתקד נפתחה המלחמה בעזה. המשק היה שרוי בכאוס, וחלקים ממנו אף היו משותקים, ולכן נתוני אוקטובר אשתקד נחשבים לחריגים.
החל מחודש מאי האחרון ניכרת התעוררות של הפעילות בשוק הדיור והמשכנתאות. עד אז נלקחו מדי חודש במשך תקופה ארוכה משכנתאות בהיקף של 6-5 מיליארד שקל. במאי נלקחו משכנתאות בהיקף של 7.8 מיליארד שקל, ומאז הקצב עלה והגיע עד ל־9 מיליארד שקל ביולי.
בשוק המשכנתאות מציינים כי הם מזהים עלייה בפעילות, שכן חלקים גדולים מהציבור ישבו על הגדר בשנה שעברה מתוך ציפייה לירידת מחירים או לחלופין לירידת ריבית. אחרי תקופה של דשדוש במחירי הדירות, אלה חזרו בחודשים האחרונים לעלות. בנוסף ההערכה הרווחת היא שבשנה הקרובה לא צפוי שינוי מהותי ברמת הריבית. גורמים אלה גרמו לרוכשי הדירות לחזור אל השוק. גם מבצעי המימון של הקבלנים כמו שיטת התשלום 80/20 דרבנה את רוכשי הדירות לבצע עסקאות.