235 מיליארד שקל שכבו בספטמבר בעו"ש – הבנקים שילמו עליהם ריבית זעומה
235 מיליארד שקל שכבו בספטמבר בעו"ש – הבנקים שילמו עליהם ריבית זעומה
נתוני בנק ישראל מגלים כי הציבור מקבל ריבית ממוצעת של 0.1% בלבד על יתרות העו"ש – בזמן שהבנקים מרוויחים עליהן בממוצע 4.4%. כספי הציבור באוברדראפט הסתכמו בספטמבר ב-9.6 מיליארד שקל - עלייה של 3% מאוגוסט
235 מיליארד שקל שכבו בחשבונות העובר ושב של הציבור בחודש ספטמבר, כך עולה מנתונים שמפרסם היום (ד') בנק ישראל. מהנתונים, שפורסמו במסגרת מערכת השוואת הריביות של בנק ישראל באשראי ובפיקדונות, עולה כי הבנקים שילמו לציבור על סכום זה ריבית ממוצעת זעומה של כ-0.1% בלבד. הסיבה לריבית האפסית נובעת מכך שהבנקים שילמו ריבית רק על 7.24% מסך יתרות העו"ש - כלומר על כ-17 מיליארד שקל בלבד, כשהריבית שכן שולמה עמדה בממוצע על 0.7%.
מדובר בהרעה בתנאי הציבור ביחס ליוני האחרון, אז היקף הכספים בעו"ש היה דומה - 234 מיליארד שקל, אך 10% מסך הכספים נהנה מריבית, ושיעור הריבית הממוצעת עמד על 0.9%. הסיבה לכך היא שבנק מזרחי טפחות, הבינלאומי, יהב וירושלים - שנתנו ריבית על חלקי מכספי העו"ש לתקופה של כשנה - סיימו בתחילת יולי עם המהלך, שאותו הם כינו "הטבה".
מבין הבנקים, המצב הסביר ביותר הוא במזרחי טפחות, שם שילמו בספטמבר ריבית על כ-30% מכספי העו"ש, כשהריבית הממוצעת עמדה על 0.5%. אחרי מזרחי טפחות נמצא בנק דיסקונט, ששילם ריבית על כ-11% מכספי העו"ש של לקוחותיו. בנק הפועלים לא משלם כמעט על אף יתרת עו"ש, אך הוא מנהיג תכנית של קיזוז הריבית על המינוס עם יתרות על העו"ש.
חשוב לציין שאת כספי העו"ש הבנקים יכולים להפקיד בבנק ישראל ולקבל תמורתה ריבית בגובה הריבית במשק - שעומדת על 4.5%. מכיוון שהבנקים משלמים ריבית ממוצעת על סך כספי העו"ש של כ-0.1%, המשמעות היא שבממוצע הבנקים מרוויחים כ-4.4% על רוב הכספים בעו"ש, ובהינתן היקף הכספים בעו"ש, מדובר בסכום של כ-10 מיליארד שקל בשנה.
עוד עולה מנתוני בנק ישראל שתהום המינוס - סך כספי הציבור באוברדראפט - עמדה על 9.6 מיליארד שקל - עלייה של 3% מאוגוסט. הריבית הממוצעת על המינוס ירדה מעט מ-12.53% באוגוסט ל-11.9% בספטמבר.
בנוסף, בנק ישראל מפרסם לראשונה נתונים על תקופות פיקדון קצרות של יום, בין יום לשבוע, ובין שבוע לחודש. עד כה הבנק פרסם נתונים כוללים על כלל הפיקדונות לתקופה של עד חודש. מדובר בפילוח משמעותי, מכיוון שחלק מהבנקים שמציעים פיקדונות יומיים.
לפי הנתונים, קיים מנעד מאוד רחב מאוד בפיקדונות היומיים בריבית משתנה: בנק דיסקונט מציע את הריבית הגבוהה ביותר (3.83%), זאת ככל הכנראה בעיקר בגלל התשלום על היתרה בחברת התשלומים פייבוקס, שנמצאת בבעלות הבנק. הבנק הדיגיטלי וואן זירו מציע פיקדון בריבית ממוצעת של 2.94%.