הוועדה המוניטרית: הפיחות בשקל משקף עלייה בפרמיית הסיכון של ישראל
הוועדה המוניטרית: הפיחות בשקל משקף עלייה בפרמיית הסיכון של ישראל
בסיכום דיוני הריבית האחרונים רומז בנק ישראל כי הפיחות בשקל נובע מהרפורמה המשטרית. הוועדה המוניטרית מזהירה כי אם תתרחש עלייה נוספת בפרמיית הסיכון של המשק יהיה צורך להמשיך בהעלאות הריבית
"מגמת הפיחות בשקל - המשקפת להערכת הוועדה גם עלייה מסוימת בפרמיית הסיכון של המשק – תרמה לעליית קצב האינפלציה", כך נכתב בסיכום הדיונים המוניטריים ערב החלטת הריבית הקודמת, שפורסמו היום (ב'). זו הפעם הראשונה שבנק ישראל מכניס לתוך הדיונים המוניטריים את הרפורמה המשטרית, שכן הוא מדגיש כי להערכתו הפיחות נובע מעלייה מסוימת בפרמיית הסיכון של המשק.
הוועדה המוניטרית מעבירה מסר לממשלה ואומרת כי "אם תתרחש עלייה נוספת בפרמיית הסיכון באופן שישפיע על השווקים בכלל ועל שוק המט"ח בפרט, הרי שהועדה תידרש להגביר את ההידוק המוניטרי". כלומר, אם אי הודאות והחששות בעולם מהמצב המשטרי בישראל יימשכו, הפיחות יימשך ויהיה צורך להמשיך בהעלאות הריבית. את הדברים אמר הנגיד באופן פומבי גם בשבוע שעבר, אך כעת מתברר כי הם מוסכמים על כל חברי הוועדה והיוו חלק משמעותי בדיונים המוניטריים לקראת העלאת הריבית.
מעבר לכך, הסיכומים מעלים שבוועדה המוניטרית סבורים כי רמת הריבית הנוכחית נמצאת 'בסביבה מרסנת' שהולמת את התמתנות האינפלציה בשנה הקרובה, זאת גם אחרי שלוקחים בחשבון את מדד מאי שאמור להיות גבוה. זאת בניגוד לעמדת מאקרו כלכלנים אחרים בישראל, דוגמת פרופ' רפי מלניק שאמר בשבוע שעבר כי "המדיניות המוניטרית הנוכחית לא תבלום את האינפלציה במשק".
הוועדה המוניטרית החליטה בתום הדיונים להעלות את הריבית ברבע אחוז לרמה של 4.75%, מסיכומי הדיונים עולה כי ההחלטה להעלות את הריבית ברבע אחוז הייתה מוסכמת על כל חברי הועדה, לא היה חבר ועדה שהתנגד להעלאת הריבית, ולא היה חבר שתמך בהעלאה חדה יותר. הוועדה המוניטרית מתכנסת בהרכב חסר, מאז פרישתו המתוקשרת של פרופ' משה חזן.