סגור
סניף בנק לאומי חריש
בנק לאומי. "ברשות קיים העדר אכיפה מספקת בדגש על מימון טרור" (צילום: Igal Vaisman / Shutterstock.com)

פרסום ראשון
בנק לאומי חסם חשבון עמותה של בכיר ברע"ם: "פעילות חריגה"

לדברי הבנק, החשבון נחסם בשל העברה של כספי העמותה לעזה, ולאור "חובות הבנק לפי הכללים לאיסור הלבנת הון ומימון טרור". לאומי: "לא מצאנו כל הסברים או אסמכתאות מספקים לגבי הפעילות החריגה". לטענת המנכ"ל, ראזי עיסא: "לא מעבירים כספים לעזה מה-7 באוקטובר"

בנק לאומי חסם את חשבונותיה של עמותה מכפר קאסם בניהולו של ראזי עיסא, בכיר במפלגת רע"ם, בשל "פעילות חריגה שנוהלה ומנוהלת בו". כך עולה מבקשה שהגישה אתמול (ד') העמותה שעיסא משמש כמנכ"ל שלה – העמותה האיסלאמית למען יתומים ונזקקים הפועלת בשטחי יהודה, שומרון ועזה - לביהמ"ש המחוזי בת"א. זאת בדרישה שיורה על שחרור החשבונות.
לפני כשנתיים פירסמה איילה חסון בחדשות 13 כי עיסא, מנכ"ל העמותה הידועה בכינוי "סיוע 48", נפגש עם בכיר בחמאס בעזה. עיסא טען בתגובה לפרסום כי הפגישה שהייתה באישור השב"כ הייתה עם ראזי חמד, ראש משרד הרווחה בעזה. ראזי עיסא שובץ בעבר במקום ה-15 ברשימת רע"ם לכנסת בבחירות 2022, הוא חבר במועצת השורא של התנועה האיסלאמית, ויו"ר הוועידה הכללית של רע"ם.
"תיכנס לכל בית בגדה המערבית וגם בעזה, בכל בית שני כמעט יש מישהו שהוא שהיד, מישהו שנהרג, יש מלחמה שם", אמר אז עיסא בתגובה לפרסום. "מה הילד יודע על אבא שלו? ילד קטן לא יודע מי זה אבא שלו אפילו. אנחנו, כשאנחנו תורמים ואנחנו עוזרים, אנחנו עוזרים לכל בן אדם".
בתצהיר שצרף עיסא לביהמ"ש אתמול בבקשה לבטל את חסימת חשבון העמותה, הוא כתב כי כל כספי העמותה, שנשענת לדבריו על תרומות, עוברים רק לנזקקים. עוד טען עיסא כי מאז פתיחת מלחמת חרבות ברזל נעשה שינוי בתקנון העמותה, כך שהיא לא תעביר יותר כספים לעזה. בנוסף טען כי אם לא תשוחרר חסימת החשבון, שהוא חשבונה היחיד של העמותה בישראל, הדבר יביא לקריסתה.
העמותה, שמחזור הפעילות השנתי שלה עומד על כ-81 מיליון שקלים ב-2022, פועלת לדבריה מזה 3 עשורים, ולה 30 עובדים בישראל ו-30 עובדים בגדה. על פי תצהירו של עיסא, יום לאחר הטבח בעוטף עזה, ותחילת מלחמת חרבות ברזל, פנה בנק לאומי לעמותה וביקש לקבל הבהרות על פעילותה לאור "פעילות חריגה וחובות הבנק לפי הכללים השונים הנוגעים לאיסור הלבנת הון ואיסור מימון טרור".
שבוע לאחר מכן הודיע לאומי לעמותה כי הוא יתיר העברות כספים לבנקים בשטחי הרשות, תוך איסור על הפקדת תרומות במזומן, חובה לקבל אישור מראש מהבנק על כל הפקדה, איסור על שימוש שירותים דיגטליים בבנק ועוד. למחרת הודיע לאומי שהוא חוסם את החשבון.
נציגי העמותה פנו לבנק וביקשו לקיים שימוע ולהעביר מסמכים שיתמכו בטענתם כי הכסף מגיע רק לנזקקים. בין היתר טענה העמותה, כי הבנקים שאליהם היא מעבירה את הכספים – הבנק הערבי-איסלאמי והבנק האיסלאמי-פלסטיני – מפוקחים על ידי הרשות המוניטרית הפלשתינאית (PMA). הכנסות העמותה, נטען בנוסף, היא מאזרחים ישראלים בלבד, התרומות הן בסכום של עד 250 שקלים בחודש לאדם, בהוראות קבע, העברות בנקאיות ומזומן. עוד נטען כי תקנון העמותה שונה כך שהחל מה-7.10 היא אינה מעבירה כספים לעזה.
לאומי דחה את הסברי העמותה. לפני שבוע כתב לה כי: "לא מצאנו כל הסברים או אסמכתאות מספקים לגבי הפעילות האמורה, הנדרשים לנו למילוי חובתנו הרגולטורית". בבנק עמדו על המשך חסימת החשבון, ותלו זאת בין היתר בכך שברשות קיים "העדר אכיפה מספקת בדגש על מימון טרור".