בעקבות העלאת הריבית: החזר המשכנתא החודשי יתייקר ב-185 שקל בממוצע
בעקבות העלאת הריבית: החזר המשכנתא החודשי יתייקר ב-185 שקל בממוצע
מאז החלו העלאות הריבית לפני חצי שנה גדל התשלום החודשי ב-620 שקל בממוצע. התאחדות יועצי המשכנתאות: "בקרוב נראה שכבות נוספות באוכלוסייה שאינן יכולות לרכוש דירה"
עול המשכנתאות הולך והופך לכבד יותר עם כל העלאת ריבית. היום הודיע בנק ישראל כי הוא מעלה את הריבית ב-0.75% לרמה של 2.75%. לפי חישוב של התאחדות יועצי המשכנתאות, העלאה זו צפויה לייקר את ההחזר החודשי של המשכנתא ב-185 שקל בממוצע, ובסך הכל במעל 50 אלף שקל לאורך כל חיי המשכנתא.
מאז החלו העלאות הריבית לפני חצי שנה, התייקר ההחזר החודשי ב-620 שקל בממוצע. החישוב מתבסס על תמהיל משכנתא ממוצעת שנלקחת בימים אלה: משכנתא בגובה של מיליון שקל לתקופה של 25 שנה, כאשר 45% צמודים לריבית הפריים.
מאז חודש אפריל האחרון עלתה ריבית בנק ישראל בחדות אחרי יותר מעשור של ריבית אפסית. בתוך חצי שנה זינקה הריבית מ-0.1% ל-2.75%, אך נראה כי העלאה זו אינה המילה האחרונה. לפי התחזית שפרסם בנק ישראל, בעוד שנה צפויה הריבית להגיע ל-3.5%, מה שאומר שהמשכנתא עלולה להתייקר בעוד כמה מאות שקלים. כמו כן התחזיות הקודמות שפרסם בנק ישראל התבררו כמתונות לעומת המציאות. כך למשל ביולי העריכו בבנק המרכזי שהריבית תגיע ל-2.75% בתוך שנה, ואילו בפועל הגיעו ליעד הזה בתוך שלושה חודשים.
עליית הריבית משפיעה באופן ישיר על מסלול הפריים, אולם זו אינה ההשפעה היחידה של מצב המאקרו הנוכחי על המשכנתא. חלק מהמשכנתא הוא צמוד מדד, וחשוף לשינויים באינפלציה. לאינפלציה השפעה מצטברת - היא אינה משפיעה ישירות על גובה הריבית, אלא מגדילה לאורך זמן את הקרן ומכאן את ההחזר החודשי.
בהתאחדות יועצי המשכנתאות חושבים שקצב העלאות הריבית הופך כבר לעול משמעותי על נוטלי המשכנתאות, ומציינים כי הוא מביא לכך שיחס ההחזר החודשי מתוך ההכנסה של לווים רבים הולך ומתקרב לרמה של 40%. "זהו רף בעייתי מבחינת יכולת העמידה בתשלומי המשכנתא לאורך זמן. בנוסף לכך חלק ממשקי הבית נאלצו לקחת הלוואות חוץ-בנקאיות או קמעונאיות כדי להשלים את רכישת דירה או כדי לשלם את העלייה במדדי תשומות הבנייה, כך שהתמונה המלאה קשה יותר. בפועל, הבנק המרכזי מהמר על החוסן הכלכלי של הלווים בישראל", אומרים בהתאחדות.
עליית הריבית מייקרת את ההחזר החודשי לבעלי משכנתאות קיימים, אולם היא גם מהווה בשורה שלילית למי שתכננו לקחת משכנתא. אלו מתמודדים עם מחירי נדל"ן שטיפסו בכמעט 18% בשנה האחרונה, וגם עלולים לגלות שברמת הריבית הנוכחית בבנק פשוט לא יאשרו להם לקחת משכנתא בהיקפים שתכננו.
בהתאחדות יועצי המשכנתאות צופים כי בשל העלייה בריבית, שמשפיעה על ההחזר החודשי, והעלייה הכללית ברמת הסיכון במשק צפויה הקשחה בתנאי החיתום וביכולת לקבל משכנתא: "בקרוב נראה שכבות נוספות באוכלוסייה שאינן יכולות לרכוש דירה", מעריכים בהתאחדות.
השפעת הריבית כבר החלה לחלחל לשוק המשכנתאות, שם נרשמה בחודשים האחרונים ירידה בהיקף המשכנתאות החדשות לאזור ה-10-11 מיליארד שקל בחודש, לעומת 13 מיליארד שקל בחודשי השיא. "לווים פחות לוקחים משכנתאות, ויותר מתמקדים בארגון של החוב. פתאום מבינים שהלוואות שלקחו מחוץ למשכנתא הופכות לעול כבד", אומר שחף ארליך, מנכ"ל חברת הפינטק טריא. טריא עוסקת באשראי חוץ-בנקאי, ומנהלת תיק הלוואות של מעל 3 מיליארד שקל, חלקו בתחום המשכנתאות.
"מדובר בהלוואות שנלקחו לתקופה קצרה של שנתיים עד ארבע שנים, ולכן ההחזר החודשי שלהן הוא משמעותי ואגרסיבי, וכשהריבית עולה כמו בתקופה הזו, העול נהיה כבד יותר. אנחנו רואים ניסיונות לארגן מחדש את החוב, ולהכניס אותו לתוך המשכנתא, שהיא כמובן לתקופה ארוכה יותר, ובכך להקל על ההחזר החודשי", אמר.
ארליך הזהיר ממצב שלווים ייקחו משכנתאות עם החזר חודשי של מעל 40% מסך ההכנסה: "זו טעות נוראית לקחת משכנתא במעל 40% יחס החזר במצב היום". להערכתו, המשך עליות הריבית צפוי להביא לכך שנראה יותר לווים שמגיעים לקצה היכולת בהחזר החודשי בשל התחייבויות גדולות מדי שנטלו על עצמם בתקופה בה הריבית היתה אפס.
"רבים לקחו משכנתא על בסיס הריבית האפסית, אבל להערכתי היא תגיע ל-3.5%, וזה כבר מביא ללחץ בהחזר החודשי. אני מאמין שנראה לווים שהמצב יביא אותם למכור את הדירות ולעבור לדירות קטנות יותר. עם זאת, ישראל עדיין לא נמצאת ברמות מינוף כמו אירופה למשל, ולכן אני לא מאמין שנראה כאן משבר דיור ברמת המאקרו, אבל כן נראה יותר לווים שמבקשים להגיע להסדר או אפילו נאלצים למכור את דירתם", הוא אומר.