האוצר פרסם את תזכיר החוק שיאפשר לדיסקונט למכור את כאל לחברות ביטוח
האוצר פרסם את תזכיר החוק שיאפשר לדיסקונט למכור את כאל לחברות ביטוח
לפי החוק בגרסתו הנוכחית נאסר על בנק למכור שליטה בחברת כרטיסי אשראי לחברת ביטוח, אולם לאור העובדה שממילא רוב הענף בדרך לעבור לשליטה של ענף הביטוח, הוחלט לבטל את האיסור. הבינלאומי, שמחזיק ב-28% מכאל, לא יוכל להיות בעל השליטה
משרד האוצר פרסם אמש תזכיר חוק שיאפשר לבנק דיסקונט למכור את חברת כרטיסי האשראי כאל שבשליטתו לחברות ביטוח. החוק כיום אוסר ספציפית על בנק למכור את חברת כרטיסי האשראי שבבעלותו לחברת ביטוח או לבנק קטן, אולם אם חברות כרטיסי האשראי נמצאת בבעלות אחרות, ניתן למכור אותה לחברת ביטוח.
לאור העובדה שממילא שתיים מתוך שלוש חברות כרטיסי אשראי עוברות לבעלות של חברות ביטוח – MAX כבר עברה לכלל אחזקות, וישראכרט בדרך לעבור לשליטת להראל השקעות – הוחלט באוצר לבחון את הסוגיה לשינוי החוק.
בינואר השנה הוקם צוות לבדיקת הנושא בראשות ראש אגף תקציבים יוגב גרדוס. הצוות הגיע למסקנה כי אין היגיון לאסור גם על דיסקונט למכור את כאל לחברת ביטוח, ולכן המליץ לשר האוצר בצלאל סמוטריץ' לשנות את החוק. חצי שנה לאחר פרסום ההמלצות הן מבשילות לתזכיר חוק. יחד עם זאת לפי תזכיר החוק ייאסר למכור חברת כרטיסי אשראי לבנק בינוני.
בינואר האחרון החליט סמוטריץ' לחייב את דיסקונט למכור את חברת כרטיסי האשראי כאל שבבעלותו תוך 3-4 שנים (חוק שטרום קבע כי יש לקבל את ההחלטה עד לינואר 2022). בדיסקונט מכוונים למכור את חברת כרטיסי האשראי לפי שווי של מעל ל-3 מיליארד שקל.
עם זאת, המלחמה מעכבת את התוכניות לקידום ההפרדה, שכן קיים קושי לקבוע שווי לחברה כאשר לא ברור עדיין מה יהיו ההשלכות של המלחמה על הכלכלה ועד כמה היא תשפיע על פעילותה של כאל.
עוד כולל תזכיר החוק סעיף ולפיו בנק בינוני (נתח שוק של 5%-10%) לא יוכל לשלוט בחברת כרטיסי אשראי. משמעות הסעיף היא שהבנק הבינלאומי לא יוכל להיות בעל השליטה בחברת כאל. הבנק הבינלאומי מחזיק היום ב-28% ממניות כאל. בתרחיש בו דיסקונט היה נפרד מכאל באמצעות הנפקתה בבורסה, סביר שהבינלאומי היה הופך לבעל המניות הגדול בחברה, מה שהיה מעמיד שאלה אם הוא גם בעל השליטה בפועל. בכדי לחסום אפשרות תרחיש שכזה, הוחלט להבהיר בחוק כי גם בנק בינוני כמו הבנק הבינלאומי לא יוכל לשלוט בחברת כרטיסי אשראי.