שאלות ותשובותהחל מהיום: אפשר לעבור מבנק לבנק בלחיצת כפתור; איך זה יתבצע?
שאלות ותשובות
החל מהיום: אפשר לעבור מבנק לבנק בלחיצת כפתור; איך זה יתבצע?
היום יוצא לדרך אחד הצעדים המשמעותיים שנעשו עד היום בשוק הבנקאות: האפשרות לעבור במהירות בין הבנקים באמצעות האינטרנט בלי להגיע לסניף ובלי בירוקרטיה וניירת. אילו חשבונות אפשר להעביר ואיך זה ייעשה?
שלוש שנים אחרי התיקון לחוק הבנקאות ואחרי עבודת הכנה שביצעו הבנקים וחברת מס"ב, המפעילה המרכזית של מערכת החיובים והזיכויים במערכת הבנקאית, יוצאת היום לדרך המערכת למעבר מהיר ומקוון בין הבנקים.
מדובר באחד הצעדים המשמעותיים שנעשו עד היום בשוק הבנקאות הריכוזי שנועד להסיר את חסם המעבר העיקרי שמנע מהתחרות להתפתח – העברת החיוביים והזיכויים של הלקוח מחשבון בנק אחד לשני בלחיצת כפתור. לרגל השקת השירות קיבצנו מספר שאלות ותשובות מרכזיות על המהלך.
איך מתבצע המעבר?
ניתן לעבור בין בנקים על ידי הגשת בקשה בבנק שאליו הלקוח מעוניין להעביר את הפעילות הפיננסית שלו, ללא צורך להגיע לסניף. הבנק שאליו מוגשת בקשת המעבר, כלומר הבנק החדש, יוצר קשר עם הבנק הקודם ומנהל מולו את תהליך העברת הפעילות.
על מנת להעביר את הפעילות לבנק אחר, צריך קודם כל לפתוח חשבון בנק פעיל בבנק החדש. לאחר מכן, יש להיכנס לאתר האינטרנט או לאפליקציה של הבנק החדש ולהגיש בקשה בהתאם. ניתן להגיש בקשה בסניפי הבנק.
האם זה כרוך בתשלום?
המעבר בין בנקים כמו גם שירות "עקוב אחריי" לחיובים ולזיכויים השונים מתבצע ללא עלות. השירות אמור להיות נוח לתפעול, אמין ומאובטח כדי למנוע זליגת פרטים אישיים. ללקוח יש כתובת אחת לטיפול במהלך: הבנק אליו מועברת הפעילות. הניוד יתבצע תוך 7 ימי עסקים מהגשת הבקשה. שירות "עקוב אחריי" יופעל למשך שנתיים לפעולות כמו זיכויים וחיוביים עתידיים וכן צ'קים שיופקדו לטובתכם.
האם ניתן להעביר כל חשבון בנק קיים?
רוב חשבונות העו"ש למשקי הבית יהיו ניתנים לניוד. מנגד, חשבונות תאגיד או חשבונות שקיימת לגביהם מורכבות או מניעה משפטית (כמו חשבונות מעוקלים וחשבונות נאמנות) לא ניתן להעביר באמצעות המערכת החדשה.
אילו פעילויות פיננסיות ינוידו אוטומטית?
בין הפעולות ניתן יהיה לנייד יתרות זכות וחובה בשקלים ובמט"ח, הרשאות לחיוב חשבון, הוראות קבע, צ'קים, ניירות ערך ישראליים וזרים והרשאות לחיוב בכרטיסי חיוב בנקאיים וחוץ בנקאיים. חשוב לציין כי לא ניתן לנייד רק חלק מהפעילות המוזכרת כאן ולהשאיר חלק בבנק הישן.
לא ניתן לנייד הלוואות ואשראי (לרבות משכנתאות), פיקדונות ותוכניות חיסכון, ניירות ערך שאינם ניתנים להעברה ומוצרים פיננסיים שמשועבדים לטובת הבנק. במקרה כזה על הלקוח להגיע להסכמות מול הבנק הישן.
האם הבנק החדש יכול לסרב להעברת הפעילות?
כן. הוא יכול לעשות זאת במקרים שבהם קיימת למשל יתרת חוב בחשבון הישן שהוא לא מוכן לקבל, אם קיימות יתרות זכות שלא עומדות במגבלות שלו, אם טרם חלפו שלושה חודשים ממועד ביצוע ניוד קודם, אם הלקוח החל בתהליך לסגירת החשבון בבנק הישן או בגלל אי עמידה בכללים אחרים שנקבעו על ידי בנק ישראל.
האם הבנק הישן יכול למנוע מהלקוח לעבור?
לא. אבל מותר לו לנסות לשמר את הלקוח תוך הבטחה שהוא אינו מפעיל עליו לחצים אסורים.