סגור

ייצוגית תקבע: האם מותר לגבות ריבית של 17% על הלוואות?

ענף האשראי החוץ בנקאי נושא עיניים בחשש לעבר ייצוגית שהוגשה נגד חברת אובליגו מטעם שמואל ושרה גרינפלד בטענה כי זו גבתה שיעור גבוה מהמותר בריבית פיגורים. לטענת התביעה, חל איסור על תאגיד בנקאי לדרוש ריבית פיגורים מופרזת כאשר רוכש הבית מעמיד את ביתו למשכון

אם הריבית הגבוהה וקריסתן של שלוש חברות אשראי לא הספיקה, תביעה ייצוגית נגד חברת אשראי חוץ בנקאי גורמת בימים אלו לחששות חדשים בענף האשראי החוץ בנקאי. בתביעה, שהוגשה נגד חברת אובליגו, מטעם שמואל ושרה גרינפלד בבית המשפט המחוזי מרכז נטען כי חברת האשראי החוץ בנקאי גבתה שיעור גבוה מהמותר בריבית פיגורים.
על פי התביעה במהלך חודש יולי 2018, העמידה אובליגו הלוואה לזוג גרינפלד בסך 360 אלף שקל למשך שנה עם אופציה להארכה. כערבון קיבלה אובליגו שטר משכנתא בדרגה שנייה (אחרי מזרחי טפחות שהחזיקו בראשונה). סכום הפירעון החודשי נקבע על 3,000 שקל. הריבית השנתית נקבעה על 14.55% וריבית הפיגורים, במידה שהזוג לא יעמוד בתשלומים, נקבעה ל-17%. משנת 2020 כשלו הזוג מלעמוד בתשלומים ואובליגו החלה לגבות את ריבית הפיגורים, בעוד החוב צומח תוך שלוש שנים ל-687 אלף שקל, בעוד אובליגו פונה ללשכת ההוצאה לפועל בתל אביב בסוף 2020.
על פי עורכי הדין צביקה מצקין ואור סלומון, שהגישו את התביעה הייצוגית בחודש שעבר, אסור היה לאובליגו לגבות ריבית פיגורים בשיעור של 17%, מאחר שהשיעור חורג מהמותר בחוק עבור הלוואות עבורן ניתנה דירה כמשכון. לטענת התביעה, על פי חוק הריבית חל איסור על תאגיד בנקאי לדרוש ולקבל ריבית פיגורים מופרזת כאשר רוכש הבית מעמיד את ביתו למשכון. הריבית במקרה זה מוגבלת עד לכדי ריבית הפריים (שהיום עומדת על 6.25%) ועוד 6.5%. כלומר נכון להיום חברות האשראי החוץ בנקאיות מוגבלות על פי חוק לגבות 12.75% בריבית פיגורים.
אובליגו היא לא היחידה בענף שגובה ריבית פיגורים גבוהה מאוד שחוקיותה בעקבות התביעה מוטל בספק. מבירור עם בכירים בענף האשראי החוץ בנקאי, להשקפתם הפרשנות של התובעים לחוק אינה נכונה והיא מיוחסת לבנקים ולא לחברות אשראי. החברות בענף מסתמכות על כך שבחוק מוגדרת הגבלת הריבית ל"תאגיד בנקאי" בלבד ולא לחברות אשראי חוץ בנקאיות.
התביעה הייצוגית מבקשת לייצג את כל הלקוחות שלוו מאובליגו בשבע השנים האחרונות והעמידו את ביתם כבטוחה. בתביעה הנוכחית תובעים עורכי הדין 2.5 מיליון שקל מאובליגו. אולם, במידה שהייצוגית תתקבל היא עלולה לגרור אחריה ייצוגיות נוספות נגד חברות אשראי אחרות שאישורן יגרור תביעות בעשרות מיליוני שקלים.
אובליגו היא חברת אשראי שקיימת מ-2016 והוקמה על ידי משה גדנסקי, מירב סיגל וצבי איציק. אשתקד ביקשה אובליגו להפוך לציבורית על ידי הנפקת אג"ח בהיקף 100 מיליון שקל אולם לבסוף ויתרה על הניסיון. על פי המידע שסיפקה לשוק ההון, מחזיקה אובליגו בתיק אשראי מנוהל בהיקף של 430 מיליון שקל (נכון לנובמבר 2022).