בדרך לחקיקה: הבנקים יצטרכו ליידע לקוחות עם יתרת עו"ש של מעל 15 אלף שקל
בדרך לחקיקה: הבנקים יצטרכו ליידע לקוחות עם יתרת עו"ש של מעל 15 אלף שקל
ועדת הכלכלה אישרה את הצעת החוק לקראת קריאה ראשונה, והרגולטורים הפיננסים הביעו הסכמה לקידום ההצעה; הנושא שנותר פתוח: האם הלקוח רק יקבל הודעה על יתרת הזכות או גם הצעות לאפשרויות השקעה
ועדת הכלכלה אישרה היום לקריאה ראשונה הצעת חוק לפיה הבנקים יחויבו להודיע ללקוחות על יתרת זכות בעו"ש של מעל 15 אלף שקל ולהבהיר להם שניתן לבחון חלופות השקעה לכספים. מדובר בהצעת חוק של ח"כ ארז מלול (ש"ס). בדיון שנערך היום בועדה נשמעה הסכמה מצד כל הרגולטורים הפיננסים לקידום הצעת החוק, ולא נשמעו התנגדויות מצד חברי כנסת. לכן סיכוי טוב שהצעה זו תבשיל לחקיקה מלאה.
לפי ההצעה שאושרה, במקרה שבו תהיה ללקוח יתרת עו"ש של 15 אלף שקל ומעלה במשך רבעון אחד לפחות, יחויב הבנק לשלוח לו הודעה על כך, ולעדכן אותו שיש חלופות השקעה לכספים הללו שיכולים להניב לו תשואה.
הרקע להצעת החוק הוא יתרות העו"ש הגבוהות של הציבור שמגיעות ליותר מ-230 מיליארד שקל אצל משקי הבית. הבנקים משלמים ריבית אפסית על היתרות הללו שעומדת בממוצע על 0.05% בלבד. מטרת החוק היא להעלות את המודעות של הציבור להשקיע את הכספים העודפים בחשבון העו"ש באפיקים אחרים כמו פיקדונות וקרנות כספיות.
כאמור בדיון נשמעה הסכמה על קידום ההצעה. יחד עם זאת, הנושא שעמד במחלוקת הוא האם ההודעה צריכה להסתפק רק ביידוע הלקוח על היתרה בחשבון הבנק, או כמו שרשות ניירות ערך ורשות התחרות הציעו - לעדכן את הלקוח בדבר חלופות ההשקעה לכספים.
"אנו מזהים שלקוחות שכספיהם נותר בחשבון העו"ש הם בעלי פחות אוריינות פיננסית, לא יודעים שיכולים להתמקח, ומדירים את רגליהם. אנו סבורים שחשוב שהודעה כזו תניע לפעולה, ולא רק להגיד ללקוח שיבחן חלופות", אמרה נציגת רשות ניירות ערך בדיון, שגם תמכה שאחת מהאלטרנטיבות שיוצעו יהיו הקרנות הכספיות.
מנגד הועלה חשש האם זה נכון להציע אפשרויות השקעה בהודעה, וגם איזה יוצעו האם להסתפק בפיקדונות, או להרחיב למוצרים כמו קרן כספית, מק"מ וקרנות נאמנות רגילות. בסופו של דבר הוחלט בשלב זה להותיר את הסמכות בעניין לבנק ישראל, שיהיה רשאי לקבוע הוראות בנוגע לאותן הודעות - הנוסח שלהן וסוגיית המידע על חלופות ההשקעה.
עוד נקבע בנוסח הנוכחי כי החובה לשלוח הודעות תיכנס לתוקף 4 חודשים לאחר כניסת החקיקה לתוקף, וכן כי המפקח על הבנקים יוכל להטיל על הבנקים קנס בסך 50 אלף שקלים על כל הפרה.
כאמור נציגי הרגולטורים הפיננסים הביעו תמיכה בהצעת החוק, ורכז פיננסים באגף תקציבים במשרד האוצר, אוהד מרדכי אף הוסיף כי נושא הריביות על יתרות הזכות של לקוחות הבנקים מטריד את משרד האוצר, שמחפש דרכים נוספות לעידוד הציבור להעביר את כספיו מהעו"ש לאפיקים נושאי ריבית.