סגור

בלעדי
מזרחי טפחות משקיע 60 מיליון שקל בחברה להתחדשות עירונית

בשונה ממתחריו במערכת הבנקאית, מזרחי טפחות לא היה פעיל בתחום ההשקעות הריאליות. הבנק הציב כמטרה להגיע להשקעות של מאות מיליוני שקלים עד סוף השנה, כאשר ההשקעה בראדקו מהווה צעד ראשון

חצי שנה אחרי שגייס לשירותיו את רון הוכמן לנהל את מערך ההשקעות הריאליות החדש שלו, בנק מזרחי טפחות רושם השקעה ריאלית משמעותית ראשונה תחת החטיבה החדשה. ל"כלכליסט" נודע כי הבנק סיכם בימים האחרונים על השקעה של כ־60 מיליון שקל בחברת ההתחדשות העירונית ראדקו. הבנק יקבל בתמורה להשקעה כ־20% ממניות החברה, לפי שווי של 300 מיליון שקל אחרי הכסף.
חברת ראדקו התחדשות עירונית פועלת תחת קבוצת רפאלי שהוקמה על ידי יצחק רפאלי, שעוסקת בייזום נדל"ן למגורים, נדל"ן מניב ונדל"ן מסחרי. פרויקט הדגל של הקבוצה הוא "קריית רפאלי", שכונת מגורים שיזמה החברה בצפון אשקלון שכוללת אלפי יחידות דיור. ראדקו, החברה הבת, מנהלת פרויקטים של התחדשות עירונית ברחבי הארץ, כשנכון להיום צבר הדירות של החברה עומד על כ־5,000 בנוסף לשטחי מסחר באלפי מ"ר. בראש החברה עומדת ננה חן המכהנת כמנכ"לית. יו"ר החברה הוא רפאל רפאלי.
1 צפייה בגלריה
מימין מנכ"ל מזרחי טפחות משה לארי מנהל יחידת ההשקעות הריאליות רון הוכמן ויו"ר ראדקו רפאל רפאלי
מימין מנכ"ל מזרחי טפחות משה לארי מנהל יחידת ההשקעות הריאליות רון הוכמן ויו"ר ראדקו רפאל רפאלי
מימין מנכ"ל מזרחי טפחות משה לארי, מנהל יחידת ההשקעות הריאליות רון הוכמן ויו"ר ראדקו רפאל רפאלי
(צילום: אבשלום ששוני, אלי אטיאס)

מנוע צמיחה חדש לבנק

מזרחי טפחות, המנוהל על ידי משה לארי, נכנס השנה לתחום ההשקעות הריאליות. כפי שציין בתוכנית האסטרטגית שלו לשנים 2025-2021, אותה חשף באפריל האחרון, הוא רואה בתחום זה את אחד ממנועי הצמיחה שלו לשנים הבאות. במסגרת זו הקים כאמור הבנק יחידה ייעודית להשקעות ריאליות. כפי שנחשף לראשונה ב"כלכליסט", לצורך הקמת הפעילות וניהולה גייס הבנק את רון הוכמן, ששימש כשותף בקרן סקיי במהלך העשור החולף, לצד דודו צבי יוכמן, מייסד הקרן והשותף הבכיר בה יחד עם ניר דגן.
העזיבה שלו עוררה בזמנו גל שמועות בשוק אולם בסביבת סקיי וגם בבנק טענו שהיא נעשתה ברוח טובה וכי הוא קיבל את ברכת הדרך מהדוד, שנחשב לאחד הבכירים בתעשיית קרנות ההשקעה בארץ. קודם לכן עבד הוכמן כרו"ח בפירמת KPMG, שם היה אחראי בין היתר על ביצוע הערכות שווי לחברות.
עד השנה, בשונה ממתחריו במערכת הבנקאית, בנק מזרחי טפחות לא היה פעיל בתחום ההשקעות הריאליות והשאיר את הזירה למתחריו. בניגוד לשלושת הבנקים הגדולים - הפועלים, לאומי ודיסקונט - שמבצעים את הפעילות באמצעות חברות־בנות, מזרחי טפחות החליט לפעול בתחום דרך יחידת השקעות פנימית, שתהיה כפופה למנהל החטיבה הפיננסית עדי שחף, שגם עומד בראש ועדת ההשקעות והיה זה שבחר בהוכמן לניהול החטיבה.
לפי ההערכות, במזרחי טפחות שמו להם מטרה להגיע להשקעות של מאות מיליוני שקלים עד סוף השנה, כאשר ההשקעה בראדקו מהווה צעד ראשון בדרך לשם.
עד היום ביצע בנק מזרחי טפחות מספר השקעות קטנות תחת החטיבה החדשה בעיקר בתחום הטכנולוגי, אחרי שגם זכה עם תשעה גופים נוספים במכרז של רשות החדשנות להשקעה של 200 מיליון שקל בחברות הייטק ישראליות.

1.5 מיליארד שקל בשנתיים

בשנים האחרונות הפכו ההשקעות הריאליות של הבנקים למקור רווח משמעותי עבורם בזכות הצלחתן של השקעות שביצעו בעבר. החברה המשמעותית ביותר בתחום היא לאומי פרטנרס, החברה הבת של לאומי המנוהלת על ידי אבי אורטל, שגם לו יש עבר בקרן סקיי. לאומי פרטנרס היא הפעילה מבין גופי ההשקעה בבנקים, ובשנתיים האחרונות הוביל אורטל השקעות ביותר מ־1.5 מיליארד שקל. עם הבולטות בהן נמנות תעבורה של משפחת לבנת, סימפליוויה של קרן פימי, חברת מוצרי החשמל מיניליין, ריטיילורס - חברת הקמעונאות האירופית של פוקס, וחברת סלברייט, המתמחה בפריצה לטלפונים סלולריים.
פועלים שוקי הון היא זרוע ההשקעות של הפועלים אותה מנהל קובי שלום, שנכנס לתפקידו לפני שנה. בניגוד לקודמיו, קיבל שלום גיבוי ממנכ"ל הבנק דב קוטלר, שעודד את ההשקעות הריאליות ואף התערב במשאים ומתנים בניסיון לקדמם. הבנק השקיע בחברת הדיור המוגן בית בכפר, רשת שילב, חברת תמ"א 38 ועוד.
דיסקונט קפיטל, הזרוע של דיסקונט, שמנהלת הילה חימי אלפרט, התרכזה עד לשנה האחרונה בהשקעות בקרנות השקעה פרטיות, כשגם שם תחת המנכ"ל אורי לוי, חלה התעוררות בתחום כשהחברה נכנסה להשקעות גדולות במחלבות גד, חברת שירותי הלוויין אימג'סאט וכן בסלברייט, שבה השקיע גם לאומי.