סגור
המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי
המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי (צילום: דוברות בנק ישראל)

המפקח על הבנקים: היקף הכסף של הציבור בעו"ש גבוה מדי

במסיבת עיתונאים במקביל לפרסום הדוח השנתי על מערכות הבנקאות, אמר דני חחיאשוילי ששיעור הכסף בעו"ש מתוך סך פיקדונות הציבור עומד על 32.6%, בעוד בהסתכלות היסטורית בזמנים של ריבית גבוהה עומד השיעור על עד 15%

"רמת הכסף של הציבור בעו"ש לא צריכה להיות כזו", כך אמר היום (ג') המפקח על הבנקים, דני חחיאשוילי, במסיבת העיתונאים לרגל פרסום הדו"ח על מערכת הבנקאות לשנת 2023.
חחיאשוילי ציין שאמנם לפני העלאת הריבית שיעור הכסף בעו"ש מתוך סך פיקדונות הציבור הגיע בשיאו ל-57% מסך הפיקדונות, ומאז ירד לשיעורו הנוכחי - 32.6% שהם כ-600-500 מיליארד שקל, אך המלחמה הביאה לעצירת המגמה של מעבר הכספים מהעו"ש לפיקדונות.
"זה המון כסף של הציבור ששוכב בעו"ש. אמנם אין מספר נכון, אבל כשמסתכלים היסטורית רואים שבתקופות של ריביות גבוהות, שיעור הכסף בעו"ש מתוך פיקדונות הציבור עמד על 10%-15%".
"מה שיביא לשיפור זה הגברת התחרות, והגברת תחרות היא דרך צעדים תשתיתיים שאנחנו מובילים", אמר חחיאשוילי, והתייחס לצעדים כגון קידום הבנקאות הפתוחה שמנגישה מידע פיננסי של לקוחות לגופים מתחרים ושינויי רגולציה שיאפשרו לשחקנים פיננסיים חדשים להיכנס לשוק.
במענה לשאלת כלכליסט - האם ישנם צעדים רלוונטיים לטווח הקצר, לחודשים הקרובים, שבהם הריבית צפויה להישאר גבוהה - ענה חחיאשוילי כי "הצעד הקרוב שנוביל זו הוראה לפרסום של ציטוטים לעתיד על גובה הריבית שהבנקים מציעים ללקוחות, שתיכנס בתחילת השנה הבאה ותעשה שינוי מסוים. יש גם כל מיני הצעות חקיקה של חלק מחברי הכנסת ואנחנו בשיח איתם, ויכול להיות שהם ייתנו מענה בטווח היותר קצר, עד שהתהליכים התשתיתיים המשמעותיים ישפיעו".
חחיאשוילי התייחס גם להצעות שהועלו לחייב את הבנקים לשלם ריבית מינימלית על העו"ש, ואמר: "זהו צעד שהתנגדנו לו. אנחנו חושבים שהתערבות בתמחור היא לא נכונה - היא יוצרת עיוותים בשוק ופוגעת בסופו של דבר בתחרות, עלולה למנוע מגופים חדשים להיכנס לשוק וגם תעלה את הריביות על אשראי. בכל דבר שתגע בו ולא תשאיר לכוחות השוק לקבוע, אתה תעזור במקום מסוים ותפגע במקומות אחרים".
במענה לשאלת כלכליסט על כוונתה של רשות התחרות להכריז על הבנקים כקבוצת ריכוז, אמר המפקח: "אנחנו בקשר עם רשות התחרות, ובשיח בינינו אנחנו בוחנים עד כמה הצעדים שהם הציעו מוסיפים על הצעדים שאנחנו כבר עשינו. התחושה שלנו היא שחלק גדול מהצעדים כבר עשינו. אנחנו פתוחים לקיים שיח על צעדים נוספים. אנחנו נוציא עמדה מסודרת בקרוב".
חחיאשוילי התייחס לרפורמה בעמלות ניירות ערך - אחת העמלות הרווחיות במערכת הבנקאית, ועל הכוונה לגבות עמלת ייעוץ השקעות ללקוחות מיועצים במקום דמי המשמרת הגבוהים שכלל הלקוחות משלמים, ואמכ כי "פרסמנו טיוטה של הצעה, שבה נכלל גם מרכיב של עמלת ייעוץ.
"כשניסינו להבין למה במערכת הבנקאית העמלה גבוהה יותר מהגופים החוץ בנקאיים, אז אמרו לנו שבמערכת הבנקאית יש מרכיב של ייעוץ, מה שאין בברוקרים החוץ בנקאיים. לכן חשבנו שיהיה נכון להפריד בין העמלות שהבנקים גובים ולקבוע עמלת ייעוץ. הטיוטה הודלפה כמובן ומאז קיבלנו המון הערות מהציבור ומרגולטורים נוספים שביקשו שנחכה. אנחנו יושבים עם הרגולטורים הפיננסים האחרים כדי לחזור עם הצעה שתסגור את זה בצורה טובה יותר. אני מקווה שטיוטה נוספת תצא בקרוב".
בנוגע להיטל המיוחד על רווחי הבנקים אמר המפקח כי "אין לנו התנגדות מהותית למס על רווחי יתר. אנחנו לא אוהבים צעדים סקטוריאליים, שהם בסופו של דבר צעדים שיוצרים עיוותים. הם למשל עלולים להקשות על כניסה של גופים חדשים, כך ששכרנו ייצא בהפסדנו. אם הולכים לצעד של מס על רווחי יתר, הוא צריך להיות רוחבי ומותאם לתפיסת מדיניות המיסוי הכללית".