מנכ"לית הכללית לשעבר: "המדינה צריכה לקחת חסות על הביטוח הסיעודי"
מנכ"לית הכללית לשעבר: "המדינה צריכה לקחת חסות על הביטוח הסיעודי"
רות רלבג, מנכ"לית שירותי בריאות כללית לשעבר, שופכת אור על הנסיבות שהובילו למשבר החמור בביטוח הסיעודי ומבהירה: "על המדינה לגייס את כל המשאבים שעומדים לרשותה כדי להציל את המערכת מקריסה"
יממה חלפה מאז שנחשף שמנורה מבטחים הודיעה לקופת חולים כללית שלא תיכנס עמה למו"מ על תפעול הביטוח הסיעודי הקבוצתי שלה, כפי שפורסם בכלכליסט, וכרגע לא נראה פתרון באופק שישמור על תנאיהם של 2.6 מיליון מבוטחים. המשמעות היא שאם לא תימצא חברת ביטוח אחרת תוך 50 יום - אז מסתיים ההסכם הנוכחי בין כללית להראל, יופעל סעיף חיסול עצמי בפוליסה של כללית, שעלול להביא לעזיבה המונית של מבוטחי כללית ולערעור של ענף הבריאות כולו. אתמול בג"ץ קיים דיון בנושא, במסגרתו רשות שוק ההון התחייבה להשלים עד יום ה' הקרוב בחינה של שינויים רגולטורים אפשריים, שאולי ישכנעו את אחת מחברות הביטוח - הראל או כלל - לחתום על הסכם עם כללית.
רות רלבג, שכיהנה כמנכ"לית הכללית בין 2021—2022, שופכת אור על הכשל המתמשך של המדינה בטיפול בשוק הביטוח הסיעודי. רלבג, שנחשבת לאחת מכלכלניות הבריאות המרכזיות בישראל, מבהירה: "עוד ב־2003, כשהייתי סמנכ"לית במשרד הבריאות, דיברנו על כך שנדרש פיתרון כוללני. אלו לא דברים שהתפתחו פתאום בשנתיים האחרונות, אבל המציאות הכלכלית שלנו היא כזו שיש המון משימות לאומיות, ולכן מאוד קשה למצוא את המשאבים הנדרשים".
לדבריה, "אין ספק שבסוף המדינה צריכה להידרש לזה. אני בת 64, וכמוני יש רבים נוספים שהפרישו במשך הרבה שנים מדי חודש בחודשו וציפו לקבל כיסוי ביטוחי. נכון להיום, אם הביטוח של כללית יסתיים, למעשה לא תהיה המשכיות לכיסוי הביטוחי. מה שעלול לקרות הוא שאנשים ששילמו הרבה מאוד כסף פתאום ימצאו את עצמם בלי ביטוח".
אז מה צריך לקרות כאן ועכשיו?
"נדרשת ראייה רחבה. המדינה צריכה לאגם את כל המשאבים לטובת העניין - הפרשות הביטוח הלאומי, קרנות קופות החולים - לייצר תמונה ברורה ולהחליט מה הכיסוי הנדרש לאדם סיעודי".
כדי להבין עד כמה ישראל רחוקה מקבלת תמונה רחבה, צריך להבין גם את המבנה הנוכחי של ענף הסיעוד, שלא בטוח שהמילה "מפוצל" מיטיבה לתאר אותו. כיום ביטוח לאומי מספק כיסוי ביטוחי בסיסי לתושבים שהופכים לסיעודיים, בהינתן שהם עומדים במבחני הכנסה. מעבר לכך, קיים רובד נוסף של כיסוי ביטוחי של קופות החולים. כשהקופות עצמן מפוקחות בידי משרד הבריאות, אך פוליסות הסיעוד מפוקחות בידי רשות שוק ההון - מצב שהוביל להתנצחות פומבית בשנה שעברה בין מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב לממונה על שוק ההון עמית גל.
מלבד הכיסוי הביטוחי, גם הטיפול במי שהפך לסיעודי מפוצל: חולה סיעודי נמצא תחת אחריות ביטוח לאומי, אך אדם שמוגדר כ־טרום סיעודי" - נמצא באחריות משרד הרווחה, ואדם שנזקק לאשפוז סיעודי נמצא באחריות משרד הבריאות.
כשאת מדברת על פתרון כוללני, את מתכוונת לביטוח סיעוד ממלכתי?
"ביטוח סיעוד ממלכתי הוא אחד הפתרונות האפשריים, והוא יהיה נכון מבחינה חברתית, מקצועית וכלכלית. משרד הבריאות צריך לקחת את ההובלה יחד עם משרד האוצר ולנסות לתת מענה. קופות החולים לא יכולות להישאר בזה לבד. האחריות על ענף הסיעוד היא של המדינה. זה לא אומר כמובן שהמדינה צריכה לשחרר את כולנו מהביטוחים ולקחת על עצמה את העלות במלואה. המשק לא יוכל לעמוד בזה. אבל היא צריכה לקחת את כל המשאבים ולראות איך מגיעים, עם עלות נכונה לאוכלוסיות שזקוקות לכך, בלי להביא את המערכת לקריסה".
כלומר צריך למקד את הסיוע הכספי למי שהכי זקוק לו?
"זה הבסיס החברתי הנכון".
מנכ"ל משרד הבריאות בר סימן טוב העלה אפשרות של חיסכון סיעוד חובה.
"זו עוד דרך לגיטימית לייצר משאבים ועוד אמצעי להגיע לאותה תוצאה. תיאורטית ניתן גם להחליט להגדיל את מס הבריאות ב־0.5%. יש הרבה דרכים לפתור זאת, אבל משרדי האוצר והבריאות צריכים לשבת ולהגיע לפתרון, ולא להשאיר את הקופות לבד. הן עשו עבודה טובה במשך כל השנים וניהלו את הביטוחים כדי לתת כיסוי נוסף".
לא בטוח שאפשר לקרוא לזה "עבודה טובה". הביטוח של כללית מתרסק.
"אני לא חושבת שהקופות התנהלו בחוסר אחריות. אם כללית לא מצליחה לחדש את הביטוח, היא לא יכולה להגדיל את עלויות הביטוח דרמטית. בסוף, יש כאן כשל חיתומי (כשל ביכולת של מבטחים לחזות את העלויות העתידיות, ש"ג) - גם של המדינה".
את מבינה את ההתנגדות של רשות שוק ההון לכך שמנורה תהפוך למונופול בתחום הסיעוד?
"חברת ביטוח בודדה - בין אם זו מנורה, כלל או הראל, היא לא התשובה. מה שנדרש בכל תרחיש הוא חסות של המדינה. החסות צריכה להיות מעבר לתשלומי ביטוח לאומי. המדינה צריכה לראות איך לוקחים את המכלול ומסדרים אותו, ולא נשארים עם המבנה הקיים. הכשל החיתומי קיים והוא ימשיך להתקיים והוא לא הולך להשתנות. הדמוגרפיה לא תשתנה, המצב סוציו־אקונומי לא ישתנה. הקופות צריכות לכל היותר לנהל את הביטוחים כמוצר משלים למה שמציעה המדינה".
כשעמדת בראש קופ"ח כללית, תחום הסיעוד הדאיג אותך?
"בוודאי. כל קופות החולים מכירות את המציאות בענף. בסוף, זה עניין של חיתום, והזדקנות האוכלוסיה ותוחלת החיים שמתארכת, וכל מה שמתלווה לכך - חייבו תמחור אחר".
יש משהו שהיית עושה אחרת?
"אלו היו שנות הקורונה, והיא ערפלה את יתר הנושאים. עסקנו 20 שעות ביממה באתגרי הקורונה".