אלטשולר שחם ממשיך לאבד לקוחות: 1.5 מיליארד שקל עזבו את חברת הגמל במאי
אלטשולר שחם ממשיך לאבד לקוחות: 1.5 מיליארד שקל עזבו את חברת הגמל במאי
למרות השיפור בתשואות, חברת הגמל של אלטשולר שחם איבדה מתחילת השנה לקוחות בהיקף של 9.7 מיליארד שקל; מנגד, היקף הנכסים של מיטב עלה בחצי מיליארד שקל במאי
בית ההשקעות אלטשולר שחם ממשיך לסבול מעזיבת לקוחות, למרות המגמה של שיפור בתשואות. על פי נתוני רשות שוק ההון, אלטשולר שחם גמל איבדה לקוחות בהיקף של 1.5 מיליארד שקל במאי. בכך, היקף הלקוחות שעזבו את חברת הגמל של אלטשולר שחם מסתכם ב-9.7 מיליארד שקל בתחילת השנה.
חברת הגמל של אלטשולר שחם היא עדיין הגדולה בישראל, עם נכסים של כמעט 127 מיליארד שקל. בשיאו, ביוני 2021, ניהל בית ההשקעות נכסים בקופות הגמל בהיקף של 215 מיליארד שקל, שהיוו 33% משוק הגמל, לאחר שמיזג לתוכו את קופות הגמל שנוהלו בבית ההשקעות פסגות. אולם מאז החל לאבד משליטתו בענף. כיום נכסי הגמל של אלטשולר שחם מהווים 16.5% מענף הגמל, בדיוק חצי מהשיא.
הנהירה החוצה מקופות הגמל של אלטשולר שחם, בניהולו של המנכ"ל גילעד אלטשולר, נעשית על רקע תשואת החסר שהציגו הקופות בשנים 2021 ו-2022 בעקבות השקעות לא מוצלחות בסין ובארה"ב. השנה, כאמור, התשואות של אלטשולר שחם משתפרות. כך, קרן ההשתלמות במסלול הכללי של אלטשולר שחם, קופת הגמל הגדולה בישראל עם נכסים בהיקף 37 מיליארד שקל, נמצאת במקום הראשון מתחילת השנה עם תשואה בשיעור 5.8% לעומת תשואה ממוצעת של 4.4%. שינוי המגמה הגיע גם על רקע החלפת מנהל ההשקעות - לאה פרמינגר מונתה לתפקיד לפני 4 חודשים במקומו של דני ירדני.
אלטשולר שחם היה המגייס הגדול ביותר בשוק הגמל לאורך 2017 עד 2020 לאחר שהשיא תשואות גבוהות מהממוצע בשוק באופן עקבי. מדוע התשואות העודפות של אלטשולר שחם עדיין לא מתבטאות בניוד חיובי לתוך הקופות? באלטשולר שחם אופטימים וסבורים כי בחודשים הקרובים, במידה שבית ההשקעות יצליח לשמר את הלקוחות, הוא יוכל כבר להציג מאזן חיובי – כלומר מספר גדול יותר של חוסכים שהצטרפו לקופות הבית מאשר עזבו.
על פי המתחרים, הקושי לגייס מחדש טמון בערוצי ההפצה שהאמון שלהם ביכולת הניהול של אלטשולר שחם פחתה. כלומר, סוכני הביטוח שאחראים על התעבורה העיקרית בשוק הגמל ממתינים לתקופה ממושכת יותר של לפחות שנה בה יציג אלטשולר תשואות גבוהות כדי להתחיל להעביר מחדש נכסים לבית ההשקעות.
במקום השני בשוק הגמל מבחינת היקף נכסים נמצא בית ההשקעות של מיטב שמנהל נכסי גמל בהיקף של כמעט 91 מיליארד שקל. זאת לאחר שמתחילת השנה נייד בית ההשקעות 4.6 מיליארד שקל ממתחרים, מתוכם חצי מיליארד שקל במאי האחרון. במידה שהמגמה תימשך, מיטב עשוי להיות בית ההשקעות השני אי פעם שיחצה את 100 מיליארד השקלים בנכסים מנוהלים בענף הגמל. במידה שהמגמה החיובית בשוק ההון תימשך, הןא עשוי לחצות את הגבול עוד השנה.
חברת הגמל של הפניקס מנהלת את היקף הנכסים השלישי בגודלו עם נכסים בהיקף 73.7 מיליארד שקל. בדומה לאלטשולר שחם, גם קופות הגמל של הפניקס סובלות מעזיבת לקוחות, אם כי בקצב נמוך יותר. מתחילת השנה איבדו הקופות של הפניקס סך של יותר מ- 2 מיליארד שקל למתחרים.
מגייסת הכספים הגדולה של 2021 ו-2022 היא חברת הגמל של מור. הנהירה לקופות הגמל של מור בשנים המוזכרות הפכו את חברת הגמל לרביעית בגודלה עם נכסים בהיקף של כמעט 69 מיליארד שקל והיא נושפת בעורפה של הפניקס בדרך להפוך לחברת הגמל השלישית בגודלה בישראל. בחודש מאי גייסה מור 230 מיליון שקל.
שתי המגייסות הגדולות בענף הגמל השנה הם חברות הגמל של בתי ההשקעות ילין לפידות ואנליסט שגייסו 7.5 מיליארד שקל ו-7.7 מיליארד שקל בהתאמה. שתי החברות נשענות על תשואות היתר שהציגו אשתקד, בעקבות בחירה טובה של השקעות. ילין לפידות מנהל 65.1 מיליארד שקל, אנליסט מנהל 41.7 מיליארד שקל.
גם כלל ביטוח היא מבין החברות שמאבדות לקוחות מתחילת השנה בהיקף גבוה – 3.4 מיליארד שקל. העזיבה של לקוחות את כלל ביטוח נובעת מתשואות חסר מתחילת השנה, בעיקר בשל ההתמקדות בשוק המקומי שהשיא תשואת חסר מול השווקים בחו"ל בעקבות מלחמת חרבות ברזל. כך, מתחילת השנה התשואה של קרן ההשתלמות במסלול הכללי של כלל הסתכמה ב-3.7% לעומת ממוצע של 4.4%. היקף הנכסים של כלל בענף הגמל הוא 56.6 מיליארד שקל.