הקרן בערבות מדינה שהוקמה במלחמה הלוותה 2 מיליארד שקל
הקרן בערבות מדינה שהוקמה במלחמה הלוותה 2 מיליארד שקל
מנתונים שהציג היום משרד האוצר עולה כי 77% מהבקשות להלוואות אושרו, לעומת 56% בלבד בקרן שהוקמה במשבר הקורונה, וזאת בשל הקמת מנגנון פיקוח על הסירובים. היקף הקרן 10 מיליארד שקל, כאשר 8 מיליארד מתוכם מיועדים לעסקים קטנים
קרן ההלוואות בערבות מדינה שהוקמה בעקבות המלחמה חילקה הלוואות בהיקף של 2 מיליארד שקל בחודש וחצי הראשון לפעילותה. כך עולה מנתונים שהציגו היום נציגי משרד האוצר בישיבת ועדת הכלכלה.
עוד עולה מהנתונים כי 77% מהבקשות לקבלת הלוואה אושרו, זאת בעוד שבתקופת הקורונה שיעור האישורים בקרן שהוקמה אז עמד על 56% בלבד. במשרד האוצר ציינו כי העלייה בשיעור האישורים נבעה מהפקת לקחים שנעשתה בפעילות הקרן במשבר הקורונה. השינוי המרכזי הוא בהוספת מנגנון בקרה על נותני האשראי - אם הגוף המלווה מסרב לאשר את ההלוואה מסיבה שאינה אי עמידה בתנאי הקרן, הסירוב עולה לדיון בועדת אשראי שמפקחת על התהליך.
הקרן בערבות מדינה שהוקמה בעקבות המלחמה היא בהיקף של 10 מיליארד שקל, כאשר 8 מיליארד שקל מיועדים לעסקים קטנים. במסגרת תנאי הקרן נקבע כי הריבית המקסימלית בהלוואות לעסקים קטנים תעמוד על ריבית הפריים פלוס 1.5%, קרי 7.75%. במקביל לכך בנק ישראל ביצע גם כן צעד לשיפור האשראי לעסקים קטנים, והעמיד תוכנית הלוואות מוניטריות לבנקים. מדובר בהלוואות במחיר זול הניתנות לבנקים בתנאי שאלה יעמידו אותם כהלוואות לעסקים קטנים בריבית שהיא עד גובה ריבית הפריים. במשרד האוצר ציינו כי ישנן אינדיקציות לשילוב בין התוכניות, כך שהבנקים נוטלים מקור אשראי זול מבנק ישראל ומשתמשים בו להעמדת ההלוואות במסגרת הקרן. נציגי האוצר ציינו כי אינדיקציה לכך היא שהריבית הממוצעת בהלוואות בקרן עומדת על ריבית הפריים פלוס 1.27%- ריבית נמוכה מהריבית המקסימלית שהסכים לה האוצר.
הדיון בוועדת הכלכלה עסק בצורך לשפר את רמת הערבות שמציעה המדינה בהלוואות לעסקים קטנים. בעוד שבמשבר הקורונה שיעור הערבות בהלוואות לעסקים גדולים הגיע ל-75%, כעת הוא עומד סביב ה-60%. נציגי המגזר העסקי שהשתתפו בדיון הלינו על כך שהירידה בשיעור הערבות גורמת לסירובים רבים שעסקים גדולים מקבלים בבקשות להלוואות. עוד הם ציינו כי הריבית בקרן פחות טובה ממה שעסק גדול יכול לקבל בהלוואה רגילה בבנק, ולכן מי שניגש לקרן לבקש את ההלוואה זקוק לה במיוחד, אך נאלץ להתמודד עם סירוב. יו"ר הוועדה ח"ג דוד ביטן ציין שאמנם העסקים הקטנים הם הנפגעים הראשונים מהמלחמה, אך יש גם לא מעט עסקים גדולים שנפגעו ממנה וצריכים סיוע בדמות ההלוואות. הוא ביקש מנציגי האוצר לשקול לשפר את רמת הערבות, כך שתהיה דומה לזו שהייתה בקרן בתקופת הקורונה.