סגור

בלעדי
בנק הפועלים מצמצם את האשראי החדש לפרויקטים בתחום הנדל"ן

לדברי לקוחות שביקשו ערבויות, הבנק הפנה אותם לגופים אחרים. הסיבה: הבנק צמח בחדות באשראי לנדל"ן והתקרב למגבלות החשיפה שקבע בנק ישראל. הפועלים: "אנחנו שחקן משמעותי במימון ענף הנדל״ן בהתאם למדיניות חיתום מתאימה"

בנק הפועלים מקטין לרמה מינימלית את האשראי החדש לתחום הנדל"ן. ל"כלכליסט" נודע כי בשבוע שעבר פנה הבנק למספר לקוחות וביקש מהם, לדבריהם, לקחת ערבויות שאותם ביקשו לקבל מהפועלים, מבנק אחר.
הסיבה לכך היא שהבנק קרוב מאוד לרף החשיפה לאשראי בתחום הנדל"ן, ואם ימשיך לצמוח בתחום האשראי לנדל"ן בקצב הנוכחי הוא עלול לחרוג מהרף כבר בחודשים הקרובים.


מנכ"לים של חברות סיפרו ל"כלכליסט" כי הפנייה אליהם היתה בנוסח: "זו לא בעיה מולכם. זה עניין פנימי של הבנק". ככל הנראה, הבנק לא חזר בו הבנק מעסקאות שכבר סוכמו והוא מממש אותן, אבל נמנע מכניסה למתן אשראי חדש עד לפתרון הבעיה.
במהלך השבועיים האחרונים הבינו בבנק כי המשך הצמיחה בתיק האשראי בקצב הנוכחי תביא כבר באפריל-מאי את הבנק לחרוג ממגבלת החשיפה הענפית. הבנק בלם מיידית את הצמיחה באפיקים שבהם הדבר מתאפשר ופועל לבצע צעדים שיאפשרו לו לשוב ולצמוח באשראי.
ל"כלכליסט" נודע כי הפועלים פנה בחודשים האחרונים למבטחים בינלאומיים ורכש, בעלויות לא קטנות, ביטוחים שמאפשרים להעביר חלק מהסיכון למבטחים אלה כדי לפנות מקום לעסקאות חדשות. בנוסף, הבנק החל בניסיונות למכור נתחי הלוואות לגורמים פיננסיים אחרים כמו חברות ביטוח. מהלך כזה נוקט ככל הידוע גם בנק לאומי שאף הוא מתקרב למגבלת האשראי. הגופים המוסדיים הופתעו בשבועות האחרונים כשלקוחות שכבר עברו לקבל מימון מבנקים חזרו ופנו אליהם.

1 צפייה בגלריה
דב קוטלר מנכל בנק הפועלים חדש
דב קוטלר מנכל בנק הפועלים חדש
דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים
(צילום: גדי דגון )

פתרון נוסף שפועלים נוקט הוא גיוס הון. בשבוע שעבר הודיע הבנק על כוונה לגייס הון משני נוסף של מיליארדי שקלים באג"ח קוקו, הנחותות ביחס לאג"ח ה"רגיל" של הבנקים. ל"כלכליסט" נודע עוד כי בבנק בוחנים גיוס הון ראשוני בהנפקת מניות, אם כי מקורבים לבנק מכחישים כוונה כזו. בנוסף, הבנק מצמצם למינימום את מתן הערבויות לחברות, תחום שנחשב פחות רווחי ומהווה נתח מהיקף האשראי.
באוגוסט האחרון הזהיר בנק ישראל את הבנקים במכתב כי הגידול באשראי לענף הבינוי והנדל"ן גורם להם להגדיל את הסיכונים משמעותית, במקביל לתמחור נמוך יחסית של החשיפה בריביות. עם פרסום הדו"חות הרבעוניים בנובמבר האחרון התברר כי בסוף הרבעון השלישי של 2021 התקרבו הבנקים לרמת המקסימום שמתיר בנק ישראל.
מדובר באשראי שניתן על ידי הבנקים למיזמי תשתיות ונדל"ן. באפריל 2020, בשיאו של הגל הראשון של מגפת הקורונה, איפשר בנק ישראל לבנקים בהוראת שעה לשנתיים להגדיל את האשראי לענף הבינוי והנדל"ן, כך שסך האשראי (בניכוי תשתיות לאומיות) עלה משיעור של 20% ל־22% (סך המגבלה, כולל תשתיות, נקבעה ל־24%). בדצמבר 2020 תוקף ההקלה של הוראת השעה הוארך ל־5 שנים, עד שנת 2025. מגבלת החשיפה לענף הנדל"ן (כולל תשתיות לאומיות) עלתה מ־24% ל־26%.
הפועלים חשוף למגזר הנדל"ן נכון לסוף הרבעון השלישי ב־133 מיליארד שקל, גידול של 19% מסוף 2020. זהו הגידול השני בגובהו בין הבנקים אחרי דיסקונט שהגדיל את החשיפה בתשעה חודשים ב־22%. לאומי שחשוף למגזר ב־129 מיליארד שקל, הגדיל את החשיפה ב־17.5%.
מי שהתחיל בהאצה בפעילות הוא בנק לאומי. מנכ"ל הבנק חנן פרידמן סימן מספר תחומים כיעדים אסטרטגיים לצמיחה, שאחד מהם הוא האשראי העסקי בכלל והנדל"ן בפרט. בבנק הפועלים בניהולו של דב קוטלר לא נשארו מאחור. קוטלר לקח על עצמו באופן אישי את הנושא, ונטל חלק בהבאת כמה מהעסקאות. בלימת המימון מצד הפועלים עשויה בתרחיש מסוים להביא לעלייה בריביות בתחום הנדל"ן שבחלק מהמקרים היו מינימליות.
מבנק הפועלים נמסר: "אנו שחקן משמעותי במימון ופיתוח ענף הנדל״ן בהתאם למדיניות חיתום מתאימה, תוך עמידה בכלל המגבלות הרגולטוריות, וזאת כפי שכבר הצהיר מנהל החטיבה העסקית בבנק, צחי כהן, בדצמבר האחרון בוועידת הנדל״ן של 'כלכליסט'".
מהפיקוח על הבנקים בבנק ישראל נמסר: "הפיקוח על הבנקים מנטר את מכלול סיכוני תיק האשראי של המערכת הבנקאית. מגבלת החשיפה על ענף הבינוי והנדל״ן נועדה לתחום את מסגרת סיכון האשראי מסך החשיפות ברמת כל בנק בנפרד וברמת המערכת בכללותה. לא נתייחס לבנק ספציפי בהקשר זה״.