סגור
  סניפים של הפועלים ולאומי
סניפים של הפועלים ולאומי (צילום: רויטרס Igal Vaisman / Shutterstock.com)

רשות ני״ע: ייעוץ ההשקעות דרך הבנקים - ללקוחות מבוססים בלבד

הרשות מפרסמת לראשונה נתונים על שירותי ייעוץ ההשקעות בבנקים: ניתנים על ידי 1,687 יועצים ל-355 אלף חשבונות, היקף התיק הממוצע - 955 אלף שקל

50 אלף שקל - זה הסכום המינימלי הנדרש כדי לקבל שירותי ייעוץ השקעות בנקאיים, כך עולה מדו"ח שמפרסמת לראשונה הרשות לניירות ערך.
שירותי ייעוץ ההשקעות בבנקים ניתנים כיום לכ-355 אלף חשבונות על ידי 1,687 יועצים בעלי רישיון (נכון לספטמבר האחרון), המנהלים נכסים בהיקף של כ-350 מיליארד שקל. יועצים אלו הם 94% מבעלי רישיון ייעוץ השקעות, מה שמשקף את הריכוזיות הגדולה של הבנקים במתן שירותי ייעוץ השקעות, ולהיותם, לפי הרשות, "שער כניסה מרכזי לעולם ההשקעות לציבור הרחב".
הבעיה היא שעבור רוב הציבור בישראל השער הזה נעול, שכן על מנת לקבל שירותי ייעוץ, קיים רף מינימלי שהלך ועלה בשנים האחרונות ועומד כיום על 50-500 אלף שקל (תלוי בבנק), כשבפועל שווי חשבון ממוצע בבנקים עומד על 950 אלף שקל.
על כך נכתב בדוח כי "מגמת הגידול ברף הנכסים כתנאי לקבלת שירותי ייעוץ מקשה עד כדי הצבת חסם משמעותי בפני מגוון רחב של אוכלוסיות מלהשקיע בשוק ההון כאפיק השקעה וחיסכון". הדבר מייצר מצב אבסורדי בו דווקא לקוחות ממצב סוציו-אקונומי נמוך, שזקוקים לרוב לייעוץ - לא ישימו ככל הנראה את כספם בתיקי השקעות. הבנקים אמנם מספקים את הייעוץ מבלי לגבות עליו עלויות באופן ישיר, אך העמלות (קנייה ומכירה ודמי משמרת) הגבוהות יחסית הנגבות מהלקוחות הן תמריץ למקד את שירותי הייעוץ בלקוחות עם סכומי כסף גדולים יחסית.
למי שהצליח לעבור בשער, לא מובטח שירות מותאם אישית לצרכים ולמאפיינים שלו: מערך הייעוץ בבנקים הצטמצם משמעותית בשנים האחרונות וירד ב-42% תוך 4 שנים, מ-2,390 יועצים ל-1,687 בלבד כאמור, כך שבממוצע, כל יועץ אחראי כיום על 210 לקוחות.
מהנתונים של רשות ניירות ערך עולה גם שהיועצים מנתבים את כספי המשקיעים בעיקר לקרנות נאמנות, כאשר 67% מפעולות הרכישה ו-72% מפעולות המכירה מתבצעות בקרנות אלו. בפרט, ניכר כי היועצים מתמקדים בקרנות נאמנות אקטיביות: 74% מהפעילות בקרנות נאמנות עסקה בקרנות אקטיביות, ונראה שהיועצים ממעטים לייעץ על קרנות מחקות. זהו נתון מעניין משום שככלל בעולם ניכרת התמקדות הולכת וגדלה בקרנות מחקות, כשמסביב קיימת מחלוקת כלכלית עמוקה ומתמשכת באשר לשאלה האם ניהול אקטיבי יכול להביא לתשואה עודפת לאורך זמן.
אמנם הייעוץ ניתן כאמור בחינם אך חשוב להדגיש שהבנקים גובים דמי משמרת על ניהול התיק ועמלות קנייה ומכירה שנחשבות לגבוהות משמעותית מהעמלות הנגבות בבתי השקעות. מנתוני הרשות לניירות ערך עולה כי כ-11% בממוצע מהפעילות בחשבונות המיועצים נעשו ללא ייעוץ, כך שלמעשה אותם לקוחות היו יכולים לבצעה בבתי השקעות בעלויות נמוכות משמעותית.
בתוך הקרנות האקטיביות, ניכרת העדפה של היועצים לקרנות שמחזיקות בעיקר אג"ח ישראלי, שחלקן מכלל הפעילות בקרנות האקטיביות עומדת על 58%. כמו כן, השפעת עליית הריבית במהלך 2022 ניכרת גם כן: מתוך שווי פעילות מיועצת של 70 מיליארד שקל בין ינואר לספטמבר 2022, מרבית הכספים בחשבונות המיועצים נותבו אל קרנות נאמנות כספיות (11.2 מיליארד שקל) ופקדונות מובנים בנקאיים (כ-3 מיליארד שקל). יודגש כי בפקדונות הרגילים אין צורך בייעוץ.