סגור

עוברות ושוות
למה כדאי להשקיע גם בנכסים לא סחירים

נכסים לא סחירים מתארים השקעות מחוץ לבורסה, כמו השקעות בקרנות הון סיכון, בנדל"ן, תשתיות או בסטארט-אפים לפני שהונפקו. השקעה בנכסים הללו אינה תמיד נזילה כמו השקעות בבורסה אבל היא גם פחות תנודתית ויכולה לאזן את תיק ההשקעות בתקופות של ירידות שערים

כ-20% מההשקעות לטווח ארוך של גופים פיננסיים בישראל, כמו בתי השקעות או חברות ביטוח, מושקעים בנכסים לא סחירים.
המושג נכסים לא סחירים, מתאר השקעות מחוץ לשוק ההון. למשל, השקעה בקרנות הון פרטיות וקרנות הון סיכון, השקעה בתשתיות, בנכסי נדל"ן כמו בנייני משרדים, או השקעה בחברת הייטק שאינה נסחרת בבורסה.
הגופים הפיננסיים הגדולים שמנהלים את הפנסיה שלנו, את קופות הגמל וקרנות ההשתלמות, משקיעים בנכסים לא סחירים בין היתר כדי לייצר גיוון ויציבות בתיק. נכסים לא סחירים הם בדרך כלל פחות תנודתיים משוק ההון, ויכולים לאזן את התיק בתקופות של ירידות שערים ולהיות מסוכנים פחות.
הסיבה השנייה היא שחלק מההשקעות, שאינן נגישות לציבור הרחב, מאפשרות לייצר תשואה עודפת למשקיעות. קחו למשל כדוגמה השקעה בחברת סטארט-אפ במחיר אטרקטיבי, רגע לפני ההנפקה בבורסה.
כמו בכל השקעה, גם כאן יש רכיב של סיכון. מדובר בהשקעות שהן לרוב פחות נזילות. כדי לממש אותן, צריך למצוא קונה, ובמקרים מסוימים, אפשר להיתקל בקשיים במימוש הנכס.
נכסים לא סחירים הם חלק משמעותי מהחסכונות שלנו, ותפקידם של מנהלי ומנהלות ההשקעות שאמונים על ניהול החסכונות ארוכי הטווח שלנו, הוא לאתר את הנכסים האטרקטיביים ביותר להשקעה.
(צילום וידיאו: מיה טנר)