ניתוחעליית הריבית מתחילה לחלחל למוסר התשלומים
ניתוח
עליית הריבית מתחילה לחלחל למוסר התשלומים
הדו"ח של מימון ישיר שפורסם השבוע עלול להיות הסנונית שמבשרת על הרעה ביכולת של לקוחות לעמוד בפירעון ההלוואות שלהם
ברור לכל העיקרון לפיו העלייה בריבית מגדילה את ההחזר החודשי בהלוואות, מכבידה על הלווה ומגדילה את הסיכוי שייקלע לקשיים. כעת נראה שיש ניצנים ראשונים המעידים שעברנו משלב התיאוריה לשלב המעשי.
חברת המימון החוץ־בנקאי מימון ישיר, מהחברות הגדולות והבולטות בתחום, פרסמה ביום שני את דו"חותיה לרבעון השלישי. החברה, מקבוצת איי.די.איי שבשליטת משפחת שנידמן, אמנם ממשיכה במגמת הצמיחה החדה בפעילות, אולם מה שתפס את עיני המשקיעים היה נתון מטריד בדבר ההפרשות להפסדי אשראי שזינקו ב־143% ביחס לשנה שעברה ברבעון השלישי לרמה של 36 מיליון שקל.
תיק ההלוואות בחברת האשראי החוץ־בנקאי, שמעניקה בעיקר הלוואות לרכישת רכב, עומד על מעל ל־5 מיליארד שקל. בחברה ציינו כי העלייה בהפרשה נובעת מהרעה במוסר התשלומים של הלקוחות, שכבר גורמת לעלייה בהלוואות הבעייתיות, וגם מהגדלת כרית ביטחון לאור צפי לבעיות של לווים שעוד יגיעו בהמשך. בעקבות זאת, מניית החברה צנחה ביום שני 7.5%, ואתמול איבדה עוד 0.68%.
אין ספק שמצב המאקרו של עלייה באינפלציה ובריבית מגדיל את הסיכון בתיק ההלוואות של החברה, אולם נראה כי המשקיעים הופתעו מהעוצמה, בעיקר כי ברוב ההלוואות לחברה יש בטוחה מולן - רכב. במצב הנוכחי של שוק הרכב, שבו קיים מחסור בהיצע, רמת המחירים בשוק רכבי יד שנייה נחשבת לגבוהה, כך שהבטוחה אמורה לשמש אמצעי טוב להיפרע באמצעותו מהלוואות הבעייתיות.
מה שמדהים הוא שמימון ישיר לא נרתעת מהבעיות שצצו וממשיכה להעניק הלוואות בקצב גבוה: מנתוני הדו"ח עולה כי בתקופה של פחות מחודש וחצי (תחילת אוקטובר עד ל־9 בנובמבר) היא העמידה הלוואות בהיקף של 979 מיליון שקל. נתון גבוה כשלעצמו, בוודאי בסביבת המאקרו הנוכחית ובצפי להאטה ולעלייה בסיכון, שמימון ישיר בעצמה מעידה שהיא כבר רואה שמתרחשות. נתון זה מראה כי גם הלווים לא נרתעים מהעלייה בריבית, האינפלציה והצפי ההאטה במשק, וממשיכים להתמנף. ניסיון העבר מראה שגופים שצומחים מהר מאוד, גם פוגשים ראשונים את הבעיות, כפי שניתן לראות במימון ישיר. אולם הבעיות לא ייעצרו אצלה. מדובר בסנונית ראשונה, שמבשרת את ההרעה הצפויה בשנה הקרובה ביכולת של לקוחות לעמוד בפירעון הלוואותיהם, והיא תחל לחלחל כנראה גם לתיק ההלוואות של חברות כרטיסי האשראי, ולאחר מכן גם לבנקים, שנחשבים לשמרנים יותר.
מצב המאקרו הנוכחי מכביד על יכולת ההחזר של הלווים. הריבית עולה, כך שההלוואות צמודות פריים מתייקרות, והאינפלציה עולה ומייקרת את ההלוואות הצמודות למדד. בנוסף, האינפלציה משקפת התייקרות מחירים, שמגדילה את ההוצאות של משקי הבית. כל אלו מקטינים את ההכנסה הפנויה של משקי הבית, ופוגעים ביכולת החזר ההלוואות. מה שמקשה את המצב הוא גם קצב העלאת הריבית - בתוך חצי שנה עלתה ריבית הפריים (ריבית הבסיס בהלוואות רבות) מ־1.6% ל־4.25%, ובשבוע הבא בנק ישראל צפוי להעלות את הריבית שוב ככל הנראה ב־0.75%-0.5%. הקצב החד של העלאות הריבית מקשה לעתים על הלווים להסתגל לעלייה החדה בהחזר החודשי של ההלוואה.
בנוסף, העלייה החדה הזו מגיעה אחרי שנים ארוכות של ריבית אפסית במשק, שתדלקה את חגיגת האשראי שראינו בשנים האחרונות, ושהתבטאה בין היתר בעלייה חדה בהיקף המשכנתאות, וכניסה של גופים רבים לתחום האשראי החוץ־בנקאי, בעיקר בתחום הרכב.
חברות הליסינג והסוכנויות למכירת רכבים החלו למכור הלוואות בנקודות המכירה שלהן, מה שהפך את מתן ההלוואות לזמין ומהיר. בנוסף, בשנים האחרונות חל שינוי בטעם הרוכשים: יותר רכבי יוקרה על חשבון רכבים משפחתיים, וקיצור משך הזמן שבו מחזיקים ברכב. תהליכים אלו היוו דלק לחגיגת ההלוואות לרכישת רכב, והביאו לגידול הן בביקוש להלוואות והן בהיקף ההלוואה הממוצעת.
בנוסף, עליית מחירי הנדל"ן מחד והמגבלה בשיעור המינוף האפשרי במשכנתאות מאידך אילצו גם משקי בית רבים ליטול הלוואות שישמשו כהשלמה להון עצמי ברכישת דירה. למרבה הצער, אין נתונים בדבר היקף ההלוואות הללו, אך ניתן להעריך שמדובר במיליארדי שקלים, אם לא מעבר לכך.
כמובן שההתייקרות המשמעותית היא במשכנתאות, אולם משקי בית יעשו כל שביכולתם בכדי לא לפגוע ביכולת ההחזר במשכנתא, תרחיש שעלול לעלות להם באובדן הבית. לכן ההלוואות הראשונות שנפגעות הן האשראי הצרכני דוגמת ההלוואות לרכישת רכב. בשלב הראשון הפגיעה היא בלווים החלשים והממונפים יותר, אך זה ככל הנראה לא ייעצר שם. נתוני התעסוקה שפורסמו ביום שני היו מאכזבים לעומת הציפיות. אמנם עוד מוקדם לקבוע אם מדובר בשינוי מגמה, אולם אם זה המצב, הרי שעלייה באבטלה בוודאי תכביד על לווים שיתמודדו גם עם התייקרות ההלוואות וגם עם פגיעה קשה בהכנסה.
שאלת המפתח היא עד כמה הקשיים בהלוואות יחלחלו אל שכבות המיינסטרים באוכלוסייה. הדבר תלוי בכמה עוד תעלה הריבית ובאיזה קצב, האם האבטלה תחריף, והאם נותני האשראי יקדימו תרופה למכה ויציעו מתווים של הקפאה או פריסת תשלומים לצליחת התקופה.